Stor lavin på Ösjövålen vid Ramundberget

Vid lunchtid fick SOS ett larm om en stor lavin på Ösjövålen, som är ett populärt berg för topptur och ligger cirka 3 km sydväst om skidsystemet i Ramundberget. En insats med polishelikopter, fjällräddare och hund är inledd, men det är oklart om några människor har varit inblandade i lavinen. 

Lavinen har gått på det populära topptursberget Ösjövålen som ligger väster om Ramundberget. Nedanför går också en skoterled.

Lavinen har inte gått nära liftar eller pister i Ramundberget:
– Det är ingenting som har skett i vårt skidsystem. Ösjövålen ligger cirka 3 kilometer sydväst om vårt pistsystem, säger Philip Flacké, vd på Ramundbergets skidanläggning.

Lavinen är enligt uppgift från personen som ringde in, omkring en kilometer bred, synnerligen stor således. En räddningsinsats är inledd och syftet är bland annat att säkerställa att inga människor är iblandade i skredet.

Lavinfaran har bedömts som måttlig i prognosen som kom i morse på Lavinprognoser.se, vilket är en tvåa på den femgradiga skalan, i Västra Härjedalsfjällen där Ösjövålen ligger. Drevsnöflak är ett lavinproblem: ”Trots regn i luften – ledtråden för att känna igen och undvika de lavinfarligaste platserna är att undvika branta platser med drevsnöflak. Snötäcket är generellt tunt i området och ett tunt snötäcke är ofta svagt. Om en lavin startar kan den gå i botten av snötäcket.”

Ösjövålen har en syd- och en nordtopp som båda sträcker sig upp mot nära 1100 meter, östsidan mot Ramundberget är bitvis brant, flera sektioner är över 30 grader dvs lavinterräng. Området är populärt för topptur.

>> Uppdatering: SÖKINSATS EFTER LAVIN AVSLUTAD VID ÖSJÖVÅLEN, RAMUNDBERGET

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera