Jag & lavinen: Carl Regnér

Freeride möter fem kända svenska friåkare och pratar om deras förhållande och erfarenheter av laviner. Först ut är världstouråkaren Carl Regnér. En skidåkare som slår ett slag för den hederliga piståkningen.

Carl Regnér är 26 år gammal. Han är född och uppväxt i Östersund och har bakgrund inom både alpin skidåkning och freeski. På senare år har han tävlat i friåkning, vunnit NM i Riksgränsen 2015 och nu senast 2018. Han tog sig in till Freeride World Tour till säsongen 2018, men kunde inte tävla på grund av skada (dock var han på banan i maj och vann NM alltså).

På årets världstour är han tillbaka i full sving och ligger inför finalen i Verbier som åttonde man i rankingen, knappast illa för att vara rookie.

Vad har du för egen erfarenheter av laviner?
– Två för många…

Har du åkt med en lavin själv?
– Jag har varit med i två laviner, båda i Åre och båda med lyckligt slut då jag lyckades åka/hoppa ur dom.

Har du sett kompisar åka med i en lavin?
– Nej!

Har ditt beteende och riskmedvetenhet ökat efter dina två laviner i Åre?
– Ja, men tyvärr svalnar det efter en viss tid och det tror jag många kan relatera till. Efter en genomgång av lavinsäkerhet känner man sig också väldigt medveten och åker försiktigare men det avtar… Därför är det väldigt viktigt med kontinuerlig information tror jag!

Vad har du för erfarenhet av lavinsäkerhet? Har du gått någon utbildning?
– Jag har gått lavinkurs steg 1, tyvärr inget mer… Men å andra sidan åker jag lika begränsat som min kunskap (förutom på tävling). Det vill säga att jag är väldigt försiktig med att åka offpist och är ytterst sällan ute på expeditioner bortom liftsystemet.

Har du upplevt problem och när du har åkt i grupp offpist? Att fel beslut fattas? Att gruppen inte tar beslut på rätt sätt eller liknande?
– Absolut, och i synnerhet om det är en kamera med av något slag. Då kan ofta för snabba och fel beslut fattas…

Har du fått något gott råd angående laviner som du brukar använda själv?
– Första gången jag skulle ner till Alperna varnade Peter Windstedt (reds. anm. Henrik Windstedt pappa) mig för laviner och dumma åk. Han sa att det räcker med att ibland lära sig vad åket heter för att förstå att det kanske inte är så smart att åka där. Så som det, i mina ögon, orimligt populära Laub i Engelberg. Laub betyder just lavin…

Några andra tankar på temat laviner och lavinsäkerhet!
-För att inte låta allt för bitter och tråkig; jag tycker folk ska åka offpist, det är skitskoj. Men jag har inte riktigt förstått mig på de senaste årens puderhysteri där det handlar om att åka offpist oavsett väder och vind. Folk verkar ha tappat glädjen i lite gammal vanlig hederlig pistskidåkning!

Artiklar om Lavin
1000 laviner i Sverige i fjor: Hur många blir det i vinter?
Hargin på säkerhetskurs i Engelberg
Lavinolyckan - den mörkaste dagen i mitt liv
Hur mycket förstår vi egentligen av de svenska lavinprognoserna?
Jag & Lavinen: Kaj Zackrisson
Jag & lavinen: Jacob Wester
Jag & lavinen: Evelina Nilsson
Strax före masslavinen i St Anton
Över en meter snö i Chamonix

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer