”– Jag vill vinna hela skiten!” Svenskarna på FWQ talar ut

Förra året klev Carl Regnér upp till världstouren från Freeride World Qualifier och blev därmed den enda svensken att göra så. Men i det röda kölvattnet finner vi ett flertal talangfulla svenskar som blodtörstigt hungrar efter en åtråvärd plats i den högsta ligan Freeride World Tour. I februari drar de fyrstjärniga stoppen av Freeride World Qualifier igång och vi har pratat med några av de svenska framtidshoppen.

Sanne Mona
– ”Jag vill vinna hela skiten!”

Sanne Mona är uppvuxen i Åre, men bor i Engelberg. 27-åringen gör sin tredje säsong i kvaltouren och slutade totalt 6:a förra året.

Vad är dina förväntningar på säsongen?
– Jag vill vinna hela skiten. Det blir tufft och det finns många duktigare åkare med. Den som lever får se!

Vad är det roligaste med att köra dessa tävlingar?
– Jag tycker genuint om att köra på min limit så det roligaste är att man får pusha sig själv till max varje tävlingsåk.

Tråkigaste?
– Det tråkigaste är att det kostar så mycket pengar. Om jag hade skippat att köra så hade jag i stort sett kunnat skippa att jobba några månader varje år.

Hur är logistiken kring att ta sig runt?
– Alla är skitdåliga på att planera och det är ganska stökigt. Både tävlingsledarna och åkare har det svårt att hitta en bra plan på grund av väder och vind.

Är det inte enerverande?
– Alla får bara ta det som det kommer, det är ingens fel, tävlingsformen är bara otroligt beroende av väder och snö.

Vad är din taktik för i år?
– Min taktik är bara att köra, göra så gott jag kan och hoppas på det bästa. Jag blir glad om jag hamnar på pallen men jag kan erkänna för mig själv att om någon hamnar före mig så är det för att personen är värd det.

Vilken nationalitet har vassast åkare?
– Nationalitet är svårt. Svenskarna är bra på risigt underlag och rätt jämna. Hos tjejerna så finns det bra österrikare just nu. Även Spanien har en del vassa tjejer.

Vad är din bästa placering och i vilken tävling?
– Min bästa placering är 2:a plats på fyrstjärnig tävling. Forever first loser verkar vara min grej!

Puderdumpet i Åre som kommit. Ger det dig hemlängtan från alperna?
– Haha! Jag var faktiskt hemma i Åre över jul. Men orkade inte ta med alla skidgrejor upp, så jag har bara åkt längd med hundarna!


Cody Bramwell
– ”Det är en rejäl cocktail av tankar”

Cody Bramwell är kanske för många lite av en doldis i den svenska Snowboardscenen. 23-åringen genomför sin tredje säsong på kvaltouren och det sägs att han slänger 360 utför högsta i Åre.

Vad hoppas du på den här vintern?
– Att ryktena är sanna och vintern i alperna kommer innehålla ett konstant flöde av POW! Och att jag vinner alla tävlingar såklart, haha.

Vilka moment av tävlingsupplevelsen är de bästa?
– Själva resandet är ju sjukt kul. Att få utforska en ny by i några dagar och träffa nya människor. Grädden på moset är en bra goodiebag (välkomstgåvan) som brukar innehålla någon choklad och en macka.

Vad består resandet av?
– Många timmar bil och måååånga pit stops på McDonalds!

Vad är din bästa placering och i vilken tävling?
– 3:e plats i den fyrstjärniga tävlingen i Jasna, Slovakien. Sen har jag en miljon fjärdeplaceringar..

Vad är planen inför årets tävlingar?
– Jag ska bara satsa. Inga fler fega åk utan stort och snabbt ska det vara!

Vad tror du om oss svenskar i tävlingssammanhang på kvaltouren?
– Vi svenskar är up and coming. Bara vi lyckas tagga ner lite grann och stå på benen så kan vi göra stor skada!

Vad tänker man på innan man ska droppa in i tävlingsåket?
– Det är en rejäl cocktail av tankar. För det första så har man en riktig beslutsångest om vilken linje man ska köra. Sen ber man att på något mirakulöst sätt hitta rätt och att benböjen på gymmet har gjort sitt så man klarar av att stompa allt!
Den billiga ölen på afterskin är ju en himla bra morot också.


Här körs de viktigaste FWQ-tävlingarna i Europa vintern 2018
– Samtliga är 4-stjärniga och ger många kvalpoäng

  • ARC 1950, Les Arcs i Frankrike 02-04 februari
  • Hochfügen, Österrike 10-11 februari
  • Jasna, Slovakien 23-25 februari
  • Nendaz, Schweiz 16-21 Mars
  • Obergurgl-Hochgurgl, Österrike 06-09 april

En förklarande artikel inför Freeride World Qualifier 2018 läser du här. 


David Deliv
– ”Jag anammar samma taktik som svenskarna på FWT: Hitta storbrackan, åka snabbast och stänga berget.  ”

David Deliv är en skåning med en och annan puckeltävling i ryggsäcken under sin tid på Järpens puckelgymnasium. Gör sin andra säsong efter ett imponerande debutår på FWQ 2017. David Deliv ryckte också till sig en 4:e plats i NM Riksgränsen förra vintern, bakom megastora namn som Kristofer Turdell och Carl Regnér. David släppte också en skön säsongsedit – där han passade på att söka efter en filmare till denna vinter – här på Freeride i höstas, kika här.

Vad är dina förväntningar på säsongen?
– Jag förväntar mig att stå på start nervös som fan varvat med rolig åkning och bra häng runt om tävlingarna.

Vad tar du med dig från debutåret?
– Att dra lärdom av förra säsongens misstag.

Vad är det roligaste med tävlandet?
– När man droppar in. Nervositeten släpper och man äntligen får köra sitt åk.

Vad är nyckeln till att lyckas med åket?
– Att lägga extra mycket vikt på att reka. Väl planerade åk med många referenspunkter är skönt för självförtroendet.

Är det något moment i tävlandet som du gärna skippar?
– Att boothika upp till start. Jag har fortfarande inte förstått det fridfulla med sådana ting (reds anm. nej David inte vi heller).

Hur är logistiken kring att ta sig runt?
– Bara harv! Nädå, men det kan bli lite svårt att lösa allt med boende, resa dit och etc. På grund av att tävlingarna kan bli inställda i sista stund så man vill inte boka och behöva betala för något i onödan. Förra säsongen skulle jag vara iväg i nästan 3 veckor på tävlingar utan att veta hur jag skulle ta mig till nästa tävling eller vart jag skulle bo men det löste sig och man fick några nya vänner så det blev ett kul äventyr ändå.

Bästa minnet från debutåret?
– En vinst och en tredje placering på mina två första tävlingar. Det kändes grymt!

Vad är din taktik inför i år?
– Jag har tänkt anamma samma taktik som svenskarna på världstouren brukar ha. Hitta storbrackan, åka snabbast och stänga berget. Om jag lyckas, det är en annan femma!

Vilka stopp tänker du köra?
– Jag har tänkt köra samtliga fyrstjärniga tävlingar, men också några fler lägre rankade stopp för att få lite rutin.

Vad händer om du tar dig in på världstouren? är du orolig för att köra Bec De Rosses?
– Skulle jag ta mig in på världstouren så kommer jag ju få möjligheten att tävla mot de bästa åkarna på de bästa facen runt om i världen vilket vore sjukt häftigt. När jag varit i Verbier och stått och kollat på Bec så har jag haft svårt att tänka mig hur man ens ska kunna ta sig ner mellan alla stenpartier. Men när man såg åkare som Reine och Turdell åka live med deras pondus och självsäkerhet så kändes det inte helt omöjligt.

Vad skiljer de olika nationaliteternas åkstil åt?
– Tyskarna och nordamerikanerna jibbar mycket, svenskarna är ofta bra skolade skidåkare i grunden och fransmännen och schweizarna är något mitt emellan.

Vilken slags skidåkning förbereder dig bäst inför att tävla?
– Min bakgrund som puckelåkare har ju gett mig väldigt mycket men en uppkörd pist med mycket knölar är det som får mig får mig att känna mig redo för tävling.


Caroline Strömberg
” –Jag har aldrig varit så stark som jag är nu.

Caroline Strömberg är både en italiensälskare och en av InspireUS-grundare. Hon körde första tävlingen redan 2010 och har sedan dess varvat tävlande med puderåkning i Nordamerika. Caroline är 30 år.

Hur var det att tävla i FWQ förr i tiden?
– Vill minnas att jag blandade pallplatser med explosionskrascher första säsongen. 2011 beslutade man att tjejerna skulle tas bort från världstouren och bara köra kvaltävlingar. Kändes för mig ganska värdelöst, så jag drog till Kanada i två år och tävlade i det som då hette Freeskiing World Tour (som senare köptes upp av FWT) och njöt av puder istället.

Hur många säsonger har du kört på enbart FWQ?
– 2018 blir min tredje säsong på kvaltouren i Europa.

Vad är dina förväntningar på säsongen?
– Jag hoppas kunna leverera åkning som jag kan känna mig stolt över. Du vet sådana åk som man vill claima redan innan man landat sista klippan.

Hur är dagsformen?
– Jag har aldrig varit så stark som jag är nu inför en säsong tidigare och jag tror att det tillsammans med rutinen att ha åkt alla tävlingarna ett par gånger nu kommer hjälpa mig att hålla en riktigt hög nivå i vinter. Läs; jag vill vinna och kvala till touren!

Vad är det roligaste/tråkigaste med att köra dessa tävlingar?
– Roligast är möjligheten att få åka skidor med sina bästa vänner på helt fantastiska platser runt om i världen. Tråkigast är att det kostar sjukt mycket pengar.

Återkommande frågeställningar hos de tävlande på kvaltouren?
– Vem fixar boende? Vem har bil? Vart ligger Slovenien? Eller va, var det Slovakien vi skulle till? Vilka får åka tävlingen? Vilken tävling ska vi ens åka? Blir tävlingen av? Har dom tidigarelagt tävlingen? Måste man ha klättersele? Frågorna är alltid sjukt många och svaren är oftast rätt få, men det mesta brukar ordna sig och vi brukar ha jäkligt kul längs vägen.

Vad är din bästa placering och i vilken tävling?
– Säsongen 16/17 var jag 3a i Røldals fyrstjärniga och även i Nendaz som vanligtvis är 4* men som på grund av snöförhållandena (hela finalfacet släppte vid säkringen av tävlingsåket) blev degraderad till en 3*. Har även några blandade pallplaceringar i två- och trestjärniga tävlingar.

Vilka stopp tänker du köra?
– Jag kommer börja med 3* i Vars och sen sikta på de 4* i Europa – Les Arcs, Hochfügen, Jasna, Nendaz och Obergurgl.

Vilken nationalitet får alltid publiken att lyfta på ögonbrynen?
– Norrbaggarna. Dom gör alltid något sjukt.

Vilken musik har du i lurarna innan start?
– Innan start lyssnar jag alltid på mitt hjärtas slag. Alltid smart att kolla så man lever innan man pointar skidorna nedåt.

Årets mantra?
– ”Åka fort och droppa stort”


Filippa Ring
”– För mig ser vintern annorlunda ut i år.”

Filippa Ring kliver in på sin fjärde tävlingssäsong. Slutade totalt 12:a förra året på FWQ. 27-åringen är även en rackare på att åka båt i höga hastigheter. 2016 slog hon på stort och kammade hem NM i Riksgränsen.

Hur ser upplägget ut i år?
– För mig ser vintern annorlunda ut än vad den gjort tidigare. Jag kommer inte att åka skidor till vardags och tävlingarna kommer att vara min inspiration till annan träning (vad Filippa gör till vardags läser du här, reds. anm.).

Vad har du för förväntningar?
– Jag har lite lägre förväntningar på mig själv inför tävlandet, men att ha tre säsonger i ryggsäcken ger mig lite trygghet. Jag vet vad som väntar liksom. Snöläget i alperna ser ju bra ut nu också, så med lite flyt kanske vi får köra tävlingar med mjukt underlag!

Vad motiverar dig mest med tävlandet?
– Att ha något att träna för, sätta upp mål och pusha sig själv.

Roligast?
– Det kluriga med att reka och planera sitt åk och den där känslan av att lyckas!

Tråkigast?
– Att ramla i första svängen.. Dyr jäkla sväng liksom.

Vad är din bästa placering och i vilken tävling?
– 3* vinst i Grandvalira och 4:e plats i 4* Les Arcs.

Vad är din taktik inför i år?
– Som jag var inne på innan, att träna istället för att åka skidor till vardags och försöka vara förberedd fysiskt utan all skidåkning i kroppen. Väl på tävlingen satsar jag på att reka ordentligt och inte välja en linje som överskrider min kapacitet.

Hur blir linjevalet då?
– Välja något jag känner mig bekväm med så att jag vågar stå på istället. Det brukar funka bättre och jag är mindre nervös på start.

Vilka stopp tänker du köra?
– Oklart ännu. Min planering är lite flytande och beroende på studierna, men jag ska börja med Vars 3* och sedan Les Arcs 4*.

Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.