Buongiorno! Caroline Strömberg

För Caroline Strömberg, skidåkaren från Frösön och en av grundarna bakom InspireUs, har det blivit åtskilliga mängder puderkörning i Italien under årens lopp — framförallt i nordväst. Hon hoppas hinna med en avstickare till Courmayeur i vinter också, precis som hon har gjort de senaste fyra åren. Möt Caroline och Italien i serien ”Kära återvändare” del 7. 

Hur började din förkärlek till skidåkning i Italien?
– Det kanske låter märkligt, men min kärlek till skidåkning i Italien började faktiskt sommartid. Jag var i Alperna och sprang och hamnade av en slump i Champoluc. Orten gjorde sig otroligt bra sommartid, men som skidåkare blev jag såklart nyfiken på vad som fanns att upptäcka vintertid. Vintern därefter blev det många besök till Monterosas alla delar: Alagna, Gressoney och Champoluc och skidåkningen den vintern var bland det bästa jag någonsin har upplevt.

Vilken är din favoritskidort?
– Monterosa är helt klart en favorit, men den bästa åkningen hittar man enligt mig i Courmayeur. Brant utmanande skog, fina böljande pister och stora mäktiga högalpina åk. Som sig bör i Italien blir du inte besviken på maten varken på berget eller i byn. För mig som oftast är bilburen under mina skidresor i alperna vinner Courmayeur dessutom några pluspoäng på att man slipper slingriga, bristfälligt plogade vägar, här är det highway i Aostadalen hela vägen fram till hotellsängen, men utan att för den delen tappa charmen i byn.Vad gillar du bäst med att åka skidor i Italien?
– Lugnet. Italienarna kanske kan uppfattas en smula hetsiga ibland, men i Italien har jag aldrig upplevt någon puderhets på samma sätt som det lätt kan bli på andra skidorter runt om i världen. Att det sen alltid tycks snöa så fort jag sätter en fot i Italien gör såklart inte saken sämre:)

Vad är det med Italien som fortsätter att locka?
– Helhetsupplevelsen med mysiga byar, bra mat och vin, gott kaffe och skidåkning i världsklass är det enligt mig få andra länder som lyckas leverera. Det kanske låter som att det är lyx och flärd jag söker, men det är snarare motsatsen – enkelheten som attraherar; välbevarad matkultur, respekt och kärlek till naturen och öppenhet gentemot oss skidåkande turister.

Återvändaren
Vem: Caroline Strömberg
Född: Östersund 1987
Arbete: Skidåkare, entreprenör, butikschef
Bor: Östersund och Åre
Favoritord på italienska: Buongiorno!
Landet – Italien
Invånare: Ca 59,3 miljoner
Högsta berget: Gran Paradiso, 4 161 meter (helt inom italienskt territorium)
Kända skidorter: Monterosa Ski (Champoluc, Alagna, Gressoney), Cervinia, Canazei (ingår i Dolomiti Super Ski), Livigno, Courmayeur mfl.
Fler skidorter Italien: hittar du här i Freerides skidortsdatabas
Offpist och topptur: ett par åk från Alagna och tre från Champoluc
Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.