Niklas Karlström om nya filmen

På måndag har Niklas Karlström senaste film, Ski Or Die 4-Ever, premiär här på Freeride. Vi fick tag i Niklas för att kolla hur arbetet med årets film har gått.


Foto: Markus Alatalo (markusalatalo.com)

Förra årets film hette The Last Waltz men samtidigt hintade du om att det skulle kunna bli fler filmer. Vad var det som fick dig att köra ett år till?
Den största anledningen var nog att jag kände att jag kan göra det bättre. Sen är det bästa jag vet att få vara ute på fjället, köra orörd snö och filma med ett gäng sköna polare. Skidåkning är nog det enda i livet som jag nästan kommit på hur man gör.

Hur skiljer sig Ski Or Die 4-Ever jämfört med tidigare filmer?
Det är väl ungefär samma upplägg som tidigare år. Man kan kanske säga att den här rullen är en blandning mellan SKI OR DIE 2.0 och 3D fast i en snyggare förpackning och med hårdare åkning. Den innehåller även mer snowboard och surf än tidigare år.


 


Hur har säsongens shoots sett ut och var har ni filmat?
Jag tror vi kickade igång filmande redan i oktober/november här uppe i Kiruna med att köra lite hopp och urbans i väntan på den riktiga snön. Det har varit ett bra snöår här uppe så innan nyår hade vi nog redan fått ihop rätt mycket shots. Sen lämnade jag och fotografen Markus Alatalo snowboardåkarna hemma och drog vidare ner till Alperna där vi teamade upp med Free Radicals. Det var väl kanske inte de bästa förhållandena där nere denna vinter men efter lite letande så fick vi det vi sökte, nästan iaf.

Efter tre veckor i Alperna tog vi vårat pick och pack och drog hem till Riksgränsen för att ta vara på den kanske bästa säsongen snömässigt sen 1997. Visst var det en bra säsong med mycket snö men även en säsong med riktigt dåligt väder. Jag satt insnöad i husvagnen i veckor innan vi fick en enda sekund på film så det var väldigt svårjobbat men tillslut sprack det upp och då fick vi nog den bästa åkningen jag någonsin varit med om i Riksgränsen. Vi gjorde även en kort avstickare till Lofoten för lite surf.


Björn Lindgren

Förra året syntes även Björn Lindgren framför kameran. Får han fortsatt förtroende?
Ja det är klart! Björn får vara med hur länge han vill! Han är grym på brädan och ett sant nöje att filma. Sen är han ju inte direkt född bakom flötet heller. I år har vi även toppat teamet med Viktor Björnström, också en grym snowboardåkare från Kiruna. Olyckligtvis skadade han axeln den bästa dagen på säsongen men han är med och han levererar!

Du har tävlat i X-Games och filmat för både Matchstick och Poorboyz. Hur skiljer sig livet du levde då mot det du lever idag?
För det första så flänger jag inte runt lika mycket idag som jag gjorde då. Idag åker jag skidor som jag själv alltid tyckt om att åka skidor. Visst har det varit skoj med X Games och allt det men jag har alltid känt att det är något som saknats. Det jag gör idag ger mig mer glädje än någonting annat jag gjort under min ”karriär” och visst pressar jag mig själv ibland till otäcka saker men det är på ett helt annat sätt än det varit tidigare och jag får ut någonting av det.

Ångrar du någon gång ditt val att dra ner på tävlandet och filmandet med de stora bolagen?
Aldrig! Men jag ångrar heller inte att jag varit ”där” och kört alla tävlingar och filmer för utan det skulle jag nog inte kunna göra min egen grej på samma sätt som jag gör det nu.


Foto: Markus Alatalo (markusalatalo.com)


 

Om du blev uppringd av en person med för mycket pengar som erbjöd dig att gå in och täcka konstnaderna för en resa; vilka tre åkare skulle du ta med dig och var skulle ni åka?
Jag skulle ta med mig Björn, Viktor och Macke. Jag har alltid velat åka till Alaska men tror det skulle vara alldeles för svårjobbat för oss då vi filmar allt själv men Ryssland hade varit skoj för där har jag heller aldrig varit och jag har hört att det finns riktigt bra ställen och djup snö. Eller kanske en teambuilding-resa till något varmt ställe med fina vågor.

Avslutningsvis måste vi få veta vem den här Jan Svan egentligen är ?
En jävligt jobbig snubbe som har alldeles för mycket ideér…


Foto: Markus Alatalo (markusalatalo.com)

 

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.