James Bonds bästa skidscener

My name is Bond – James Bond. Sedan den första boken har James Bond varit en flitig besökare av exotiska platser på jorden på jakt efter skurkar och banditer. Den uppmärksamme har säkert lagt märke till Bonds fäbless för extremsport i allmänhet och skidåkning i synnerhet.


James Bond är inte bara agenten med rätt att döda, han har också en förmåga att sniffa reda på skurkar med gömställen på snöklädda berg. Skidåkning har alltid varit en del av James Bonds aura.

Freeride kollade igenom Bondserien på jakt efter Bonds bästa skidscener och ser att Bond är lika trendkänslig i val av skidort som av klocka, bil och kostym. Värt att notera är den underbara musiken av Beach Boys när Bond åker snowboard i Levande måltavla. Det verkar också som att Bond var tidig med både B.A.S.E och ABS-ryggsäck.

 

 


 

I hennes majestäts hemliga tjänst (1969)

Bond räddar en kvinna från att begå självmord men kvinnan flyr. Han blir intresserad och följer efter henne och upptäcker att ett gäng skurkar överfaller honom varje gång de träffas. Skurken Blofeld har startat en klinik i Alperna i Schweiz, med enbart kvinnliga patienter från hela världen. Se Bond fly från kliniken på en skida och läderpjäxor!


 
 

Älskade Spion (1977)

En brittisk atomubåt försvinner och ubåtens kurs var topphemlig. M ger Bond i uppdrag att ta reda på vad som hände. Under tiden har även en rysk ubåt försvunnit. KGB kopplar in sin kvinnliga toppagent trippel-X. Båda sidor misstänker givetvis varandra men både britter och ryssar inser snart att deras motståndare i det Kalla Kriget inte har något med detta att göra.

Sannolikt den mest klassiska Bond-skidscenerna någonsin. Se Bond utföra Ski B.A.S.E och lägga dräpande kommentarer:
–James I need you!
–So does England, säger James för att sedan slänga igen dörren och sätta på sig skidorna.

Ur dödlig synvinkel (1981)

Den brittiske försvarsministern och MI6:s stabschef kallar till sig James Bond för att ge honom i uppdrag att återta ATAC innan någon annan stat kan lägga händerna på den. ATAC skulle kunna göra Storbritannienss försvar värdelöst och till och med vända deras flotta emot västvärlden.

Se Bond fly undan Aris Kristatos på ett par klassiska Olin Skis. Bond hoppar i backhopnningsbacken, över bilar, blir jagad av motorcyklar och avslutar med att åka bob.

 

Levande måltavla (1985)

Den psykopatiska affärsmannen Max Zorin och hans medhjälpare Mayday planerar att totalförstöra USAs datorindustri med hjälp av en konstgjord jordbävning som ska leda till att vattenmassor dränker Silicon Valley. I jakten på Max Zorin pressas Bond till det yttersta. Han får uppleva en våghalsig jakt i Sibirien där han åker både skidor och snowboard för att fly undan skurkarna. Ett stort plus för musiken.

Världen räcker inte till (1999)

Efter att den brittiske oljekungen Sir Robert King dödats får Bond i uppdrag att skydda hans dotter Elektra från hennes tidigare kidnappare, terroristen Renard, som Bonds kollega 009 sköt. Givetvis har Renard en kula i hjärnan som gör att han inte känner någon smärta.

Under ett kärleksrus är Bond ute och åker loveskiing tillsammans med Electra King. Någontans på vägen går saker fel men med Q’s finurliga hjälp överlever Bond snö och laviner.

Fråga: Någon som tror sig veta var skidscenerna är inspelade någonstans?
Text: Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. SiSt
  0
  SiSt | 2012-12-03 10:46          

  Nå er ikke jeg helt stø på jibbespråk, men er det en switch d-spin 5 han legger i "The Spy who Loved Me"?

 2. Reine
  0
  Reine | 2012-11-30 18:41          

  I hennes majestäts hemliga tjänst har Blofeld startat en klinik, Den kliniken är restaurangen Piz Gloria - Schilthorn. Ligger i Mürren, Jungfrau massivet. Otroligt coolt ställe.

 3. Eastcoastskier
  0
  Eastcoastskier | 2012-11-30 18:06          

  Varje gång jag ser For your eyes only tänker jag: om man bara hade den fallhöjden.. man bara åker och åker och åker, förutom när man lunchar på terrassen med utsikt över hela dalen, med eller utan motorcykel till kaffet. Herr ober, motorrad bitte!

 4. PatrickSthlm
  0
  PatrickSthlm | 2012-11-30 17:51          

  Svaren på var scenerna spelades in finns i senaste numret av åka skidor som kom igår ;)

 5. Ashtraymofucku
  0
  Ashtraymofucku | 2012-11-30 15:58          

  Imponerande skidåkning måste jag säga, för trickfilmning existerade väll knappt på 80-talet? De sätter ju en hel del fina drops, små idag men på den tiden...

 6. Jugga72
  0
  Jugga72 | 2012-11-30 15:02          

  attans, då får jag klaga på guiden som jag åkte med i Tignes, som sa att den varit inblandad i Bond film :)

 7. korkek
  0
  korkek | 2012-11-30 14:52          

  Verkar som att Bond aldrig varit i Tignes eller nålsögat. Endast en skröna.
  http://www.freeride.se/forum/thread.php?t=9891
  http://www.agent007.nu/feedback.htm

 8. Jugga72
  0
  Jugga72 | 2012-11-30 12:11          

  Var i chamonix när de spelade in Världen räcker inte till. De hade hyrt hela flegere området, men gjorde några stunt på grand monte.
  Mürren, Cortina och Tigne är väl de orter jag känner till som varit inblandade i James Bond

 9. AugustAhlnas
  0
  AugustAhlnas | 2012-11-30 11:45          

  Topp 5 med Douglas och den här listan är underbara! Något nytt och underhållande till Freeride. Bra jobbat!

 10. Tack Mårten. Det blev en bra fråga=)

 11. centralbyrakraten
  0

  Men var är filmerna inspelade egentligen? Skidscenerna till "Världen räcker inte till" är inspelade i Chamonix i alla fall.