Jon Olsson opererad men taggad

Han är 50 000 kronor fattigare, nyopererad och kommer inte att stå på snö de närmaste sex månaderna. Jon Olsson ser ändå på läget med en slags barnslig nyfikenhet och längtan efter att få lära sig något nytt.
– Det är min första riktiga skada på 15 år som professionell skidåkare. Det ska bli spännande att få tillbringa ett halvår med något helt annat än skidåkning, säger han till Freeride.

Det var på en alpintävling i Crans-Montana för en dryg månad sedan som Jon Olsson kände att något inte var som det skulle i knät.
– Det var vid den tionde porten på den tuffa banan jag hörde ett pop och upplevde en instabilitet i knät som jag inte hade känt innan.
Han åkte tillbaka till Sverige och fick göra en magnetröntgen på Sophiahemmet i Stockholm. Där upptäckte man att det främre korsbandet var av. Läkarna beslöt att operera men på grund av en matförgiftning fick operationen skjutas tio dagar framåt. Men för två veckor sedan låg Jon under kniven. Man tog en del av patellarsenan och lagade det trasiga korsbandet, en operation som enligt honom bara utförs två gånger av hundra. Detta för att få maximal stabilitet.

Operationen blev lyckad och sjukgymnasten tyckte att Jon verkade återhämta sig snabbt efter ingreppet. Just nu är Jon Olsson kvar i Stockholm och dagarna varvas med möten och rehab. För första gången på 15 år kommer Jon inte att stå på ett par skidor på ett halvår. En ny utmaning för honom.
– Nu får jag tid att lära mig nya saker som jag inte har haft tid med tidigare. Jag vill lära mig prata spanska och franska, säger han och skrattar.
Men det är inte att bli språklärare som ligger högst på Jons prioriteringslista. Snarare att snart kunna få sova i samma säng mer än tre nätter åt gången.
– Det känns inte som en motgång utan mer som en omställning. Skulle jag valt ett tillfälle i karriären då jag dragit korsbandet så hade jag nog valt just nu. Jag har så mycket andra saker som driver och utmanar mig nu, säger han.

Men det var en annan sorts utmaning som drev Jon Olsson in mellan portarna i Crans-Montana där hans knä gav vika. För sex år sedan slog han vad med alpinskidåkaren Jens Byggmark om 50 000 kronor att han skulle ta en plats i det alpina skidlandslaget till OS i Sotji 2014.
– ”Byggde” ska få sina pengar. Men för mig har det varit jävligt bra investerade pengar. Jag trodde aldrig jag skulle nå så här långt i min alpina satsning.

För att kunna ta en plats i landslaget hade han behövt kvala in bland de 30 bästa i världscupen eller tagit två 13:e placeringar. Något han aldrig lyckades med.
– När jag slog vad med Byggmark visste jag inte vad jag gett mig in på. Jag trodde jag skulle komma tillräckligt långt på min envishet och skidtalang. Men för att nå toppen måste man lära sig för att bli bättre.

Vem kunde tro att Jon Olsson skulle byta för stora skidbyxor och inverterade flippar mot trikåer och fartpositioner.
– Jag tycker att det är något speciellt med den alpina skidåkningen. Det är väldigt kul. Jag älskar att lära mig nya saker. Att hela tiden få göra något nytt. Åker du freestyle eller big air så är det du som ska välja tricket. Här går det inte välja. Det är bara in mellan portarna på kortast tid som gäller.

Det är kampen mot klockan som blivit Jons nya musa. Det är det som drivit honom under de senaste åren och även motiverar honom att komma tillbaka efter operationen. Jon Olsson vill att folk ska kunna följa hans rehab och resa tillbaka och det är många som har hört av sig och peppat honom efter att ha gjort liknande ingrepp. Bland annat Jens Byggmark som själv skadade sitt korsband och missade OS.

Fokus den närmaste tiden kommer att ligga på styrketräning och senare renovering av huset i spanska Marbella samt förberedelserna inför Jon Olsson Invitational, JOI. Han hinner droppa för Freeride att hela pallen från Frostgun är klara för JOI, som går av stapeln i Åre den 11–12 april.

Freeride kör ett videokval där vinnaren får en delta i JOI 2014.

Text: Andreas Lalantha Jansson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.