K2 gör Rosa Bandet-kollektion

Nordamerikanska K2 har sedan år 2002 designat skidor för kvinnor med Rosa Bandet-loggan. Delar av intäkterna på försäljning har sedan gått till den kanadensiska bröstcancerforskningen. Nu anammar även den svenska agenturen för K2  i höst ett samarbeta med svenska Bröstcancerförbundet. #ÅkRosa

I USA designas och testas K2 ́s skidor för kvinnor av teamet Womens Alliance, som enbart består av kvinnliga experter och atleter i branschen. En satsning som visade sig vara lyckad redan från start och som utvecklats med åren. Idag består Womens Alliance av ett fyrtiotal kvinnor över hela världen som både testar och utvecklar skidor och produkter för K2.

Kollektionen med Rosa Bandet, där en del av intäkterna går till svenska Bröstcancerförbundet, kommer att börja säljas i utvalda Stadium butiker, samt Stadium online från och med oktober-november. Kollektionen består av fyra all mountainskidor (Endless Luv 80, Sweet Luv 76, First Luv 75 och Miss Conduct ) samt  friåkningsskidan ThrillLuvit 85. Pjäxor med rosa bandet blir nya LUV-serien, med flex 80, 100 och 110. Slutligen kommer också en hjälm med Rosa Bandet, ”Phase” heter modellen och har bland annat ett ljudsystem som lätt går att koppla in om man vill ha lite musikalisk förströelse exempelvis i liften.

K2:s initiativ är hedervärt och bra. Du som kanske inte ska köpa skidprylar från just K2, kan stödja svenska Bröstcancerförbundet direkt via deras webb, du kan exempelvis swisha en summa som du bestämmer själv. Många andra stora företag är också med i kampanjen med Rosa Bander under oktober som bla Ica, Lindex, Skandia.

En som nyligen fått erfara just bröstcancer på nära håll är Freerides chefredaktör Anders Wingqvist:
– Min fru Catrin fick en cancertumör i bröstet och upptäckte det precis nu innan sommaren. Tumören var liten, 10 mm, och efter operation i början av juli kunde läkarna se att de olika biologiska mätvärden som gjordes på den utoperarade tumören i princip såg så bra ut som de kunde.  

Nu väntar en drygt månadslång strålningsperiod under hösten, samt hormontablettsbehandling för Catrin. Men just detta fall slutade lyckligt:
– När vi träffade kirurgen några veckor efter operationen så började han med att säga till henne: ”Du har haft bröstcancer, du har inte bröstcancer. Din återfallsrisk är precis som alla andra kvinnor efter att all behandling är klar” och det var så oerhört skönt att höra. Det kändes som att min fru klev in i djävulens gap ett par veckor på försommaren, men att han sedan spottade ut henne igen av barmhärtighet, säger Anders Wingqvist. 

Och Catrin må vara ett ovanligt fall, färre än 5 procent av de cirka 8-9000 kvinnor som drabbas varje år i Sverige är under 40 år gamla, men knappast ensam:
– Bröstcancer drabbar var åttonde kvinna någon gång i livet fick vi lära oss, alla känner väl någon som har haft det och – om man ska vara realistisk – någon som kommer att få det någon gång i livet. Överlevnadsgraden är hög och det är tack vare forskningens framsteg och bättre behandlingsmetoder som vi själva fick ynnesten att uppleva, men forskning är inte gratis och därför känns varenda liten krona värdefull, avslutar Anders Wingqvist.

K2 är inte bara världens nästa högsta berg

Kuriosa: K2 grundades för 50 år sedan på Vashon Island i Washington State, USA. Företaget startades av de två bröderna Kirschner, där av namnet K2. Mången har genom åren istället trott att namnet epidemiologiska stammar från världens näst högsta topp med samma namn, men icke alltså. Idag är K2 en av få stora amerikanska skidtillverkaren på den europeiska marknaden. För 5 år sedan började K2 tillverkar pjäxor igen och har rönt framgångar med bland annat Pinnacle-pjäxorna. Till säsongen 2018/2019 kommer den helt nya serien Recon för herr och Luv för dam, pjäxor som väger in på 1650 gram.

Rosa Bandet

Rosa Bandet är en kampanj som i Sverige drivs av Bröstcancerförbundet och Cancerfonden under oktober varje år. Hela Sverige färgas rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner. Syftet med Rosa Bandet-kampanjen är att finansiera forskning, sprida kunskap om bröstcancer och bedriva påverkansarbete.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.