Kallsurf i Lofoten

Lofoten är inte bara ett snöparadis precis vid havet. Här är vågorna perfekta för surf. Allra bäst när det är som kallast.


Foto: Simon Eliasson

Australien? Bali? Californien? Nej, bilderna är tagna i Unstad, mitt i Lofoten och cirka trettio mil norr om polcirkeln. På senare år har området, kanske mest känt för torsk och storslagna fjällvyer, börjat göra sig ett rykte i surfvärlden. Stora vågor i extremt annorlunda omgivningar ger en helt annan upplevelse än att surfa på någon av de klassiska destinationerna.


Foto: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

Det är inte bara utsikten som skiljer sig. Vindförhållanden och luft- och vattentemperatur kan bli en riktig utmaning för någon som är van att surfa iförd kort, tunn våtdräkt. Här är det sex millimeters tjocklek, handskar och skor som gäller, annars blir det helt enkelt för kallt. Trots moderna våtdräkter så finns det en gräns för hur länge man klarar att vara i vattnet. Efter ungefär två timmar börjar det bli kallt. Riktigt kallt.


Foto: Simon Eliasson

Stian Håpnes, 20 år och studerande vid Lofotens Folkehögskola i Kabelvåg var en av fem som trots hårda vindar tagit sig ut till Unstad efter att ha hört talas om stora vågor.
– Här är naturupplevelsen nästan lika stor del av njutningen som själva surfingen, man känner sig verkligen som ett med naturen. Stians kommentar talar för sig själv och Lofoten är att räkna med inte bara i snösammanhang utan även för surf.

Rent vågmässigt är vintern den bästa tiden för surf i Lofotregionen. En bra dag blir vågorna uppåt tre meter men ibland ännu högre och då uppåt fem meter vid de rätta förhållandena. Sommaren erbjuder lite ojämnare flöde av bra vågor, men då finns det annat som väger upp. Eller vad sägs om midnattssol, värme (nåja) i luften och fina tältmöjligheter. För den som gillar klättring, vandring, eller i stort sett vilken annan uteaktivitet som helst så finns möjligheter i det oändliga, sommar som vinter. Vattnet håller sig dock stadigt kallt året runt. Med lite tur så kan man hoppa över handskarna under sommarmånaderna…


Foto: Simon Eliasson
Fakta: Surfing i Lofoten

Ta sig dit
Tåg: Stockholm–Narvik, ca 18 timmar. Sedan följer bussar längs E10 till Svolvär/Leknes där man kan hyra bil för sista sträckan ut till Unstad.
Flyg: Till Leknes eller Svolvär, hyr sedan bil för sista sträckan ut till Unstad.

Säsong
Året runt. Bäst november–april.

Länkar
unstadcamping.no

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.