Kallsurf i Lofoten

Lofoten är inte bara ett snöparadis precis vid havet. Här är vågorna perfekta för surf. Allra bäst när det är som kallast.


Foto: Simon Eliasson

Australien? Bali? Californien? Nej, bilderna är tagna i Unstad, mitt i Lofoten och cirka trettio mil norr om polcirkeln. På senare år har området, kanske mest känt för torsk och storslagna fjällvyer, börjat göra sig ett rykte i surfvärlden. Stora vågor i extremt annorlunda omgivningar ger en helt annan upplevelse än att surfa på någon av de klassiska destinationerna.


Foto: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

Det är inte bara utsikten som skiljer sig. Vindförhållanden och luft- och vattentemperatur kan bli en riktig utmaning för någon som är van att surfa iförd kort, tunn våtdräkt. Här är det sex millimeters tjocklek, handskar och skor som gäller, annars blir det helt enkelt för kallt. Trots moderna våtdräkter så finns det en gräns för hur länge man klarar att vara i vattnet. Efter ungefär två timmar börjar det bli kallt. Riktigt kallt.


Foto: Simon Eliasson

Stian Håpnes, 20 år och studerande vid Lofotens Folkehögskola i Kabelvåg var en av fem som trots hårda vindar tagit sig ut till Unstad efter att ha hört talas om stora vågor.
– Här är naturupplevelsen nästan lika stor del av njutningen som själva surfingen, man känner sig verkligen som ett med naturen. Stians kommentar talar för sig själv och Lofoten är att räkna med inte bara i snösammanhang utan även för surf.

Rent vågmässigt är vintern den bästa tiden för surf i Lofotregionen. En bra dag blir vågorna uppåt tre meter men ibland ännu högre och då uppåt fem meter vid de rätta förhållandena. Sommaren erbjuder lite ojämnare flöde av bra vågor, men då finns det annat som väger upp. Eller vad sägs om midnattssol, värme (nåja) i luften och fina tältmöjligheter. För den som gillar klättring, vandring, eller i stort sett vilken annan uteaktivitet som helst så finns möjligheter i det oändliga, sommar som vinter. Vattnet håller sig dock stadigt kallt året runt. Med lite tur så kan man hoppa över handskarna under sommarmånaderna…


Foto: Simon Eliasson
Fakta: Surfing i Lofoten

Ta sig dit
Tåg: Stockholm–Narvik, ca 18 timmar. Sedan följer bussar längs E10 till Svolvär/Leknes där man kan hyra bil för sista sträckan ut till Unstad.
Flyg: Till Leknes eller Svolvär, hyr sedan bil för sista sträckan ut till Unstad.

Säsong
Året runt. Bäst november–april.

Länkar
unstadcamping.no
Dela på Facebook Tweeta

 • KATEGORIER:
 • TAGGAR:
 • Logga in för att kommentera
  Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

  1. mickeilofoten
   0
   mickeilofoten | 2010-03-05 00:26          

   Mycket ojamt under sommar höst med vind som ofta ställer till det:( men vackert är det:)

  2. felixiko
   0
   felixiko | 2008-03-14 04:09          

   Ser tufft ut! Var i Hoddevik forra aret, var riktigt najs dar med, dock inte sa stora vagor, men lagom for en nyborjare.

  3. Klangen
   0
   Klangen | 2008-03-09 09:22          

   Rediga vågor :) men ser inte ut att vara lika varmt i vattnet som i Australien
   ^^

  4. Lincoln
   0
   Lincoln | 2008-03-07 15:31          

   Det f*n inte varmt på sommren heller, var där för två år sedan och hade inga skor till dräkten, ganska bitigt när man väntar på vågorna. Suveränt att kombinera med cykling i värlsdklass i Narvik och Gränsen

  5. Holma79
   0
   Holma79 | 2008-03-06 21:09          

   Det är en kanonupplevekse att åka dit och surfa och njuta av den fantastiska naturen. Hett tips att åk dit.....

  6. EJonsson
   0
   EJonsson | 2008-03-06 21:05          

   Jag var oxå där förra sommaren o det var såååååååå najs ;)

  7. Chillipulver
   0
   Chillipulver | 2008-03-06 13:54          

   De va grymt bra förra sommarn då jag va där ^^

  8. klabbefreerider
   0

   Hehe nice. Drog dit i slutet av sommaren 2006 för att rippa lite. men det var våglöst så vi fiskade och klättrade stället. Otroligt vackert var det, och det kändes väligt lyckat även om vi inte fick några vågor :)

  9. EkBOOOM
   0
   EkBOOOM | 2008-03-06 12:34          

   woooo ser sjuukt najs ut =)

  10. JippiiKay
   0
   JippiiKay | 2008-03-06 11:58          

   Woow Naaajsiga vågor=D ska ut och kyla ner mig ordentligt nu =D