Kära återvändare del 1: Jacob Westers Frankrike

Till skillnad mot sina tävlingsdagar, då han ofta flög och for jorden runt, väljer friåkaren Jacob Wester numera att spendera hela säsongen på en och samma franska skidort. Tre stycken har det hunnit bli i Chamonix. Här förklarar han sin frankofila fäbless. 

Allt tog sin början under en vecka 2014. Efter att Jacob Wester hade spelat in “ett riktigt bra avsnitt” av sin videoserie Unfiltered Skiing tillsammans med Daniel Rönnbäck, och den lokala talangen Tof Henry introducerat honom till skidorten Chamonix och dess oändliga möjligheter till episk skidåkning, rådde det ingen tvekan om var nästa vinter skulle tillbringas.

Vilka andra franska skidorter har du varit på?
– Oj, den listan är lång. De jag kommer på så här på rak arm är Tignes, Val d’Isère, Val Thorens, Vars, La Clusaz, Serre Chevalier och La Grave, men det är nog ett gäng till från mina gamla tävlingsdagar då jag sällan ens hade stenkoll på var jag faktiskt befann mig någonstans!

Vad gillar du bäst med skidåkningen i Chamonix?
– Det är många saker jag gillar med Cham och det är svårt att rangordna dem. Kanske att det finns så otroligt många bra åk att göra oavsett hur länge det är sen det kom nysnö. Det är ofta hets till de stora kända åken men sen finns det hundratals mindre populära grejer just för att allt går i trender där nere. Vissa säsonger ska alla åka samma åk, det är då man ska tänka utanför lådan och det går verkligen att göra där.

Vad är det som fortsätter att locka?
– Det som fortsätter att dra är nog just att man aldrig blir färdig. För varje ny zon man utforskar så hittar man 10 nya “bucket list”-åk och då måste man ju bara tillbaks nästa säsong. Även känslan av litenhet är häftig, här räknas du verkligen inte om du går runt och skryter om stordåd eller tror att dina stickrade skidor ger dig förtur. Oavsett hur brant eller högt du åkt så var det någon som gjorde något galnare samma dag. Det är inspirerande! Sen uppskattar jag själv att backcountryn freestyle är så otrendigt i Chamonix, haha. Jag är oftast helt ensam när det kommer till att bygga hopp och det är aldrig några problem med uppspårade landningar.

Återvändaren

Vem: Jacob Wester
Född: 17 november 1987
Arbete: Skidåkare, modell, skribent, äventyrare
Bor: Några månader i en campervan, några i Chamonix och några på Bali varje år
Favoritord på franska: Gillar ordet Nuage, som betyder moln!
Mer Jacob Wester på Freeride: Artiklar om Jacob Wester

Landet

Vilket: Frankrike
Invånare: Ca 65 miljoner
Högsta berget: Mont Blanc 4 810 meter
Kända skidorter: Val Thorens, Chamonix, Val d’Isere, Serre Chevalier mfl
Mer Frankrike: Alla franska skidorter hittar du i Skidortsdatabasen.
Hur mycket puder just nu: Snödjup i de franska skidorterna finner du här.
Puderlarm för skidorter signar du upp för här: Puderlarm

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer