Kära återvändare del 3: Fredrik Schenholms Norge

Fredriks Schenholms fixerade fäbless för de höga och vackra bergen i väst började visserligen med sjösjuka i tre månader, men under årens lopp (och 40 resor, minst…) har det uppvägts av idel norrskensskidåkning, puderåkning komplett med fjord och havsutsikt samt t-shirts främjande vårskidåkning.

Hur och när blev du förälskad i att åka skidor i Norge?
– Första gången jag såg Norge! Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag åkte i början av årtusendet till Ålesund för att jobba i fiskeindustrin under en höst. Packa fisk och tjäna pengar till vintern. Bergen i horisonten var inbjudande, magiska och spektakulära. Men fokus var fisk. Och pengar….

Åkte du dit själv?
– Vi var ett gäng svenskar på plats. Alla ville egentligen ut på fiskebåt, för det ryktades att det var där man tjänade de STORA PENGARNA. Efter två veckor i Ålesund fick jag och kompisen Geoff napp (kom igen, jag bor ju i Göteborg…) på en båt i Harstad som behövde arbetskraft. Utan erfarenhet, men med fokus på stora cash, köpte vi oss varsin flygbiljett till Harstad. Under tre månader fiskade vi omkring Lofoten med späckhuggare runt båten, norrsken på natthimlen och spetsiga berg i horisonten. Det låter najs, men egentligen var vi bara sjösjuka i tre månader. I tillägg blev vi toklurade och fick 12 000 NOK för tre månaders illamående. Men det bra var att jag lovade mig själv att snart komma tillbaka och utnyttja bergen till max!

Vilken norsk skidort återvänder du gärna till? Vilka andra skidorter har du varit på?
– En drivkraft för mig som fotograf är att uppleva nya berg och nya vyer, så jag åker gärna till olika platser i den mån det går. Men Sunnmörsalperna och Senja har det blivit en del resor till. Andra platser jag varit på är (börjar norrifrån): Alta, Lyngen, Tromsø, Lofoten, Narvik, Hunddalen, Glomfjord, Romsdal, Geiranger, Stranda, Jotunheimen, Sogndal, Hemsedal, Aurland, Voss, Raunadalen, Vatnahalsen och doldisen Jan Mayen.

Vad är det som fortsätter att förtrolla?
– Fjordarna, havet, bergen, snön, norrskenet, solnedgångarna. Lättillgängligheten. Glädjen för skidåkning i den norska kulturen. Nu har jag öven upptäckt hur enkelt det är att nå skidåkning med buss och tåg från Göteborg. Det ger den hela en helt ny dimension på skidvardagsäventyr.

ÅTERVÄNDARE – Fredrik Schenholm

Vem: Fredrik Schenholm
Född: Uppsala 1978
Arbete: Äventyrsfotograf
Bor: Göteborg
Favoritord på norska: kløtsj
Webb: www.schenholm.com 
Instagram: @schenholmphoto
Fler återvändare hittar du här

LANDET – Norge

Invånare: Ca 5,3 miljoner
Högsta berget: Galdhøpiggen
Kända skidorter: Hemsedal, Trysil, Stryn, Stranda, Røldal och Narviksfjellet
Fler norska skidorter: i Freerides skidortsdatabas.
Var i Norge: kommer snön att falla närmaste 24-72h ser du i Snöfallstoppen.
Hur mycket snö i Norge: aktuella snödjup i Norge ser du här.

Reportage från Norge med Fredrik Schenholms bilder på Freeride:

Fredrik Schenholms allra första video-alster från februari 2017, Glomfjord utanför Bodø:

 

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.