Kebnekaise: Travers över Sveriges tak

Vi tog en dagstur över vårt lands tak från Tarfalastugan och tillbaka. Skidåkning, klättring, vyer, glaciärer och Sveriges vintern 2018 högsta topp, samt Sveriges kommande högsta topp. 

Den 22 augusti 1883 tar fransmannen Charles Rabot klivet upp på Kebnekaises topp, som den första person en någonsin. Enligt hans barometer står han på 2130 meter över havet. Lite mer än två decennier senare fastställdes Kebnekaises höjd, Sveriges högsta berg, till 2123 meter av PG Rosén.

135 år efter Charles Rabots förstabestigning står bergsguiden Christian Edelstam på Tarfalastugans trätrappa med en läsk i handen och blickar ut över Isfallsglaciären:
– Det ska bli varmt imorgon också så vi kör avfärd klockan 06.00, säger han samtidigt som han tar en klunk ur läskburken. 
Det är mitten av april 2018. Solen står högt på himlen. Takets istappar kämpar för sin överlevnad, men dropparna vittnar om dess smältande framtid. På trätrappan sitter också Minna, Niklas, Magnus och Kristofer.

Tidigare under dagen har gänget tillsammans med bergsguiden Christian bestigit och åkt ner för det närliggande berget Kaskasatjåkka. Det är Sveriges fjärde högsta berg med sina 2076 meter över havet. Fågelvägen ligger toppen 70 kilometer väster om Kiruna. Kaskastjåkka är ett utsiktsberg med panoramavy över Kebnekaisemassivet, Nallo och hela vägen bort till Sarek. Från toppen åker man antingen ner västerut och vidare ner till Tarfalastugan via Kaskasatjåkkaglaciären, eller så väljer man Lillietoppsrännan. Det är två riktigt fina åk, men idag satte värmen stopp för den sydvända Lillietoppsrännan.

Tarfalastugan ligger vackert belägen längst inne i Tarfaladalen. Det är en perfekt utgångspunkt för toppturer i vad som troligen är Sveriges mäktigaste bergsmiljö. Spetsiga toppar sträcker sig mot himlen och stora glaciärer slingrar sig ner mot stugan. Tarfalastugan omges av flera toppar som är över 2 000 meter höga – Kebnekaises sydtopp och nordtopp, Kaskasapakte och Kaskasatjåkka. Stugan drivs av Svenska Tursitföreningen (STF) och huserar fyra sovrum med 22 bäddar, en hall, ett torkrum och ett stort köksrum. Det är ett enkelt men charmigt boende med självhushåll. Den som letar efter hotellstandard får boka in sig på Kebnekaises fjällstation åtta kilometer bort. Där finns rinnande vatten, el, mobiltäckning och restaurang.

Solens gryningsljus målar Kebnekasies nordtopp röd när jag öppnar dörren. Klockan är strax efter fem på morgonen. Niklas och Kristofer står i köket och kokar gröt. Minna sitter på en träpall i hallen och packar ner den sista utrustningen i sin ryggsäck. Magnus är på väg ner till bäcken för att hämta vatten. Eftersom jag både slöar och njuter av utsikten i dörröppningen så blir frukostdisken min.

”Solens gryningsljus målar Kebnekasies nordtopp röd när jag öppnar dörren. Klockan är strax efter fem på morgonen.”

Prick klockan sex står alla redo utanför stugan. Det röda ljuset är borta, men skuggorna är fortfarande långa. På dagens agenda står en travers över nord och sydtoppen, via – och över – ett gäng glaciärer och sedan tillbaka hit till Tarfalastugan. På ryggsäckarna finns isyxor och runt midjan sitter det selar. Bergsguiden Christian gör den sedvanliga transceiverkollen innan han vänder skidspetsarna väster ut, mot Isfallsglaciären och längre bort i horsionten Halspasset.

Knappa två timmar senare står vi i botten på östvända och breda rännan som går spikrakt upp till Halspasset. Skarlagret som bildades under den allt för varma natten är inte tjockt nog för att hålla vår vikt. Det är slitsamma 250 höjdmeter upp till Halspasset. Från Halspasset övergår snö till klippa och en riktigt rolig klättring som tar oss närmare Kebnekasies systertoppar. Långt nere under oss, ganska nära Tarfalastugan, ligger Tarfala forskningsstations röda hus som små prickar.

Ända sedan 1945 har stationens professorer, forskare och assistenter mätt Storglaciärens massbalans. Ingen annan glaciär i hela världen kan faktiskt ståta med en sådan över tid lång mätserie. Och tycker man om glaciärer och snö så är det inga roliga siffror att titta på. Världen blir varmare och glaciärerna smälter, även här i Kebnekaisemassivet.

”Och tycker man om glaciärer och snö så är det ingen roliga siffror att titta på. Världen blir varmare och glaciärerna smälter, även här i Kebnekaisemassivet.”

Efter den cirka 150 höjdmeter länga klättringen kommer vi upp på en stor flank som tar oss upp till Kebnekaises nordtopp. Det är en slående utsikt över sydtoppen och vad som känns som hela den svenska
bergskedjan. Här står vi stabilt på 2096,8 meter över havet. Kebnekaises nordtopp består av sten, till
skillnad från sydtoppen som består av glaciär.

Från nordtoppen till sydtoppen är det cirka 500 meter med en spännande kamvandring sista biten upp till
toppen. Sveriges i april 2018 högsta punkt är en topp-topp. En ganska spetsig sådan där man inte ska ta felsteg:
– Det sägs att man kan se 11 procent av Sveriges yta härifrån, säger bergsguiden Christian samtidigt han blygsamt firar sin 124:e toppbestigning upp till Sveriges tak.

Just nu, våren 2018, står vi på den högsta toppen i Sverige – Kebnekaises sydtopp som är 2098,5 meter över havsytan enligt 2017-års mätning. Toppen har alltså sjunkit över 3o meter sedan fransmannen Rabot besteg den i slutet av 1800-talet, och glaciären som toppen består av fortsätter att smälta. Det är cirka 30 höjdmeter ner
till berggrunden. Tvåhundra meter längre bort, toppen vi just kom från är på god väg att bli Sveriges nya
högsta punkt. Och det går fort, redan på sommaren 2018 gör nya mätningar som visar en sjuknande sydtopp, i augusti 2018 när ny mätning gör kommer bekräftelsen, juli-värmen tog styggt på Sydtoppen som blivit av med än mer is och därför är den 50 cm lägre än nordtoppens 2096,8 meter över havet, rapporterar SVT.

Och det ser som sagt inte ljust ut, varken för glaciärerna eller det framtida klimatet. Enligt SMHI:s
klimatscenarier kommer medeltemperaturen under vintermånaderna att vara 4-7 grader högre mot slutet
av detta århundrade. Vintern i delar av Sverige kan komma att bli 2 månader kortare. Mer nederbörd är att räkna med. Dock en hel del som regn. Allt detta blir väldigt konkret när man står på toppen av en ståtlig topp som just nu mest troligt ser sina sista dagar.

Skidåkningen ner från toppen mot Östra leden är riktigt dålig. Räddningen är den storslagna utsikten. Det
är typiskt vindpinad svensk bergstoppskidåkning. Efter nerklättringen via Östra leden börjar
skidåkningen. 200 höjdmeter i fin lutning innan stighudarna åker på igen. Innan vi avslutar rundslingan
vid Tarfalastugan tar vi på stighudarna två gånger och får sammanlagt 800 höjdmeter med fin skidåkning
först på Storglaciären och sedan Isfallsglaciären.

För den som är ute efter den bästa skidåkningen är denna rundslinga inte optimal. Då är åken nerför till
exempel Drakryggen, eller den vulkanliknande Toulpagorni, att föredra, eller mäktiga rännan Rullevare. Men för den som är ute efter en
äventyrsmix av vyer, glaciärer, klättring och skidåkning så är denna skidtur riktigt svårslagen.

Snart är Charles Rabot första bestigning av Sveriges högsta berg ett minne blott. Frågan är nu hur olyckor ska undvikas när folk vill bestiga Sveriges nya, högsta topp – Kebnekaiskes nordtopp som är betydligt mer exponerad.

Kebnekaise – Traversen över Sveriges tak

Var: Tarfaladalen i Kiruna kommun, 8 km från STF Kebnekaise.
Hur: Från Kiruna till Nikkaloukta med buss. Vidare in till Tarfalastugan en knapp mil bort med antingen skoter eller stighudar.
Varför: Kring Tarfalastugan finns några av de högsta bergen i Sverige där toppturerna är båda
lättillgängliga och bra.
När: Mars-maj är bästa perioden sett till kombinationen av snö, ljus och temperatur.
Guider och resor: På Kebnekaise fjällstation går det att hyra fjällguide. Pure Skitouring kör resor till
Tarfala. Skitouring skandinavia kör ekologiska resor till Tarfala.
Topptursbeskrivningar Kebnekaise: åken Duolpagorni, Rullevare, Halspasset mfl finns bland Offpist & Toppturer.

* Mätningarna av Kebnekaises sydtopp görs sommartid, och det är därifrån höjden tas. Notera att en snörik, kall vinter följt av en kalla sommar kan ge en högre topp i nästa mätningar som – när detta skrivs – görs sommaren 2019. 

Text: Fredrik Schenholm

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.