Kebnekaises bästa åk

Freerides Offpist & Toppturs-tävling är nu avgjord. Tryggve Tirén från Kiruna vann de nya pjäxorna från Dynafit. Här delar han med sig av fyra riktigt bra åk från Kebnekaises och en liten lokal bubblare. 

Tryggve Tiréns gamla Dynafit-pjäxor TLT5 började i april 2017 passera sitt bäst före datum. Med dessa schletna pjäxor färskt i minnet fick 35-åringen syn på Freerides tävling: Ladda upp offpist eller toptur och vinn nya pjäxor. Då gjorde Tryggve Tirén ett ryck. Ett rejält sådant.
– Jag såg påminnelsen ”Sex dagar kvar att vinna sextusenkronorspjäxor”. Jag förstod att tävlingen var slut 23:59 den 30 april och blev lite stressad. De följande dagarna skrev jag ihop tjugo turer och laddade upp dom tillsammans med bilder. Det blev flest turer kring Kebnekaise.

Varför blev det mest kring Kebnekaise?
– Jag har precis avslutat min andra säsong som guide på STF-fjällstation vid Kebnekaise. Jag hade mycket bilder och många turer färskt i minnet. Dessutom är det en fantastiskt område som fler borde upptäcka. Synd bara att vintersäsongen är kort – två och en halv månad – från mitten av februari till slutet av april,

Varför är vintersäsongen så kort på Kebnekaise?
–  Själva stängningen har tre skäl: först är det svårare att köra skoter eller bandvagn till fjällstationen från Nikkaluokta eftersom snön smälter bort, andra saken är att renarna i området är känsligare under maj-månad då de kalvar och den tredje är att det inte alltid finns kundunderlag för att fylla bäddarna på stationen. 

Svårt förlänga säsongen med andra ord då?
– Det som hade varit möjligt är att öppna tidigare än i mitten/slutet på februari, men då behövs fler besökare på STF:s fjällstation. Skidåkare och fjällmänniskor som förstår att de lite kortare och kallare tidiga vinterdagarna ändå kan vara väldigt fina med mjukt ljus och kall, torr snö, och kanske lite norrsken på toppen av det.

Vad gör du när du inte arbetar på Keb:s fjällstation?
– Jag arbetar med olika saker, som busschaufför, även på skidbacken Bygdsiljum mellan Umeå och Skellefteå som både kör skidåkning vintertid och DH-cykling på sommaren. Jag är även engagerad politiskt i asylfrågor genom organisationen ”Ingen människa är illegal” och även klimatpolitiken berör mig. Jag är inte partipolitiskt bunden utan arbetar mer med anarkistisk organisering. 

Är det just kring Kebnekaise du oftast åker skidor?
– Ja, men också mycket kring Abisko-Riksgränsen-Narvik i och med att jag bor i Kiruna. Sedan försöker jag att åka i de lokala skidbackarna också, det är inte alltid man kan ta sig till ett ställe som Kebnekaise och då måste vi peppa upp oss med det vi har nära oss. 

Om du skulle plocka ut fina fem favoriter av de du lagt upp, vilka väljer du?
– Oj, det är så beroende på snöläget och vilket skidsällskap som man har. Men spontant skulle jag kanske säga, utan någon ranking: Jökelbäcken (krångliga vägen dit), Järvstensrännan, Rullevare, Nordtoppen Keb ner på Rabotsglaciär och så måste jag slå ännu ett slag för Bygdsiljumsbacken också! 

TRYGGVES FEM FAVORITER

Jökelbäcken: ett enkelt åk skidåkarmässigt, knappt medelsvårt. Men vill man trixa till vägen dit, så kan man verkligen göra det. Vi tog oss från Kebs fjällstation till Tarfala, därifrån vidare upp längst den så kallade Vargryggen, upp till Halspasset och vidare över Nord- och Sydtoppen och sedan åkte vi Östra leden ned över två glaciärer och DÅ var vi framme vid Jökelbäcken. En smärre omväga om man så vill säga.


Järvstensrännanen 550 fallhöjdsmeter  ränna nära fjällstationen, men är spektakulär och brant. Den kan göras innan lunch. Hög klass på åket för att vara Sverige!


Rullevare: klassiker i Keb! Ett jättehäftigt åk, många, jämnbranta höjdmeter.

Nordtoppen Kebnekaise ned på Rabotsglaciär: Nordtoppen ned nordväst på Rabotsglaciär är också bra. Den är kul för att den är ovanligt, vissa år måste man fira på mitten. Jag gillar mixen av skidåkning och alpinism med klättring – typiskt för delar av Kebnekaisemassivet.

Bygdsiljumsbacken: Ibland kommer man inte hela vägen till Kebnekaise eller annan exotisk skidåkning. Jag gillar kombinationen av att åka skidor långt bort, men även hemma, lokalt och då är det Bygdsiljumsbacken som gäller.

Mer om Kebnekaise på Freeride:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.