Kingpin bort från amerikanska marknaden

Hösten 2014 lanserade Marker sin nya lätta, tåliga turbidning Kingpin som snabbt blev en succé. Alla var inte lika glada. Konkurrerande bindingstillverkaren G3 gjorde en stämningsansökan. Nu väljer Marker i USA att ta bort Kingpin från marknaden. Svenska marknaden berörs dock inte alls.

Marker USA slutar sälja den omtyckta turbidningen Kingpin. Detta på grund av en över ett och ett halvt år lång amerikansk rättsprocess i en domstol i delstaten Washington. I Sverige och Europa införs dock inte något liknande säljstopp.

Hösten 2015 lanserade tyska Marker sin nya stolthet Kingpin på bred front, bindningen kom då på riktigt ut på marknaden för konsumenter (vintern 2014 hade en mindre volym på bara 300 bindningar släppts). En turbinding som var lätt, robust och skulle ta upp matchen mot bland annat Dynafits omsusade bindning Beast.

Förhoppningarna hos Marker var givetvis att Kingpin skulle revolutionera marknaden för friåkande turare, precis som rambidningen Duke hade gjort 2006. Ett drygt år före den breda kommersiella lanseringen av Kingpin, som kombinerar en tå del av tech-snitt och en mer klassisk alpin häldel, hade Stian Hagen, den norska bergsguiden och friåkaren, förklarat den nya bindningen Kingpin i en reklamedit från Chamonix.

Stian Hagen om Kingpin september 2014

Men kort före Marker lade ut sin edit på YouTube, som idag har över femtiotusen visningar, hade ett annat bolag i samma segment fått ett juridiskt trumfkort. G3 Genuine Guide Gear Incorporated hade i juni 2014 fått patent för sin “Heel Unit for Alpine Touring Binding”.

Den 18 december 2015 tog G3 till rättsliga åtgärder. Den kanadensiska bindningstillverkaren lämnade då genom sina advokater in en stämningsansökan till domstol i Seattle, USA. Anspråket på stämning gällde att G3 ansåg att Marker hade gjort intrång i deras patent på tre olika punkter. Nu i maj 2017 medgav Marker i domstolen att man gjort intrång i ett av de tre delmålen, och man valde samtidigt att också att sluta sälja Kingpin i USA.

G3:s ägare Oliver Steffen kommenterar ärendet till amerikanska Powder Magazine:
– Vi är aktiva med att skydda våra patent och intellektuella egendom. Rättsprocessen med Marker är som vilken stämning som helst, vi hävdar något som de inte ser på samma sätt. Det går fram och tillbaka. Det blir domstolen som får döma till sist om vi inte kommer överens. De får kika på fakta i fallet och fälla avgörandet. 

Och att sia om vad domstolen kommer att säga är inte helt lätt.  Den tekniska och juridiska tvisten är krånglig. I sak handlar det dock hur häldelen av Kingpin är konstruerad. Det gäller bland annat hur en del av skistoppern är utformad och hur denna hålls upp i touringläge och hur den sedan triggas när bindingen löser ut i åkläge. Stämningsansökan är nio sidor lång, exklusive bilagar, och G3 hävdar att Marker medvetet gjort intrång i deras patent.

På Markers återförsäljare i Sverige är man inte så bekymrade över att rättsprocessen ska spilla över Atlanten till Europa och Sverige. Man har erfarenhet av liknande juridiska processer sedan tidigare:
– Det är inte så ovanligt med stämningar mellan olika bindingstillverkare. Ofta är det tolkningsfrågor kring olika patent som verkligen går ned på ingenjörsnivå, berättar Johan Stjerna som arbetar på Sportmanship som säljer Marker i Sverige.

Det är alltså inte första rättsprocessen som kombinerar skidbindningsteknologi och patent. Så sent som i våras nådde Marker en förlikning med Head/Tyrolia efter fyra års tvist. Förlikningen innebar att Head/Tyrolia fick betala Marker en summa för att Tyroliabindingen Attack och Adrenalin allt för mycket påminde om Markers bindningar i deras ”Royal Family” där bland annat modellen Jester ingår. Ett annat fall som också nått en lösning är det mellan G3 och Fritschi. G3 vidtog våren 2015, precis som i det nu aktuella fallet med Markers Kingpin, rättsliga åtgärder gällande intrång i sitt patent “Heel Unit for Alpine Touring Binding”.  Fritschi var i fokus då, men redan senare samma år kom de två konkurrerande bolagen överens om en förlikning och fallet var löst.

Ironiskt nog i det nu aktuella fallet med Marker Kingpin och G3:s häldels-patent är att utvecklingen av den nya generationen av lättare och robustare friåkningsbidningar allesammans vilar på ett antal numera utgångna patent. Det är Dynafits tidigare unika marknadsposition som förändrats när deras lowtech-lösning släptes fri. Det var ett faktum som skapade luft för konkurrenter som Plum, ATK, G3 och Marker att själva skapa nya bindningslösningar där tidigare patentskyddade tech-inserts i tådelen kunde användas fritt.

Tillbaka till Marker i Sverige och Sportmanship. Johan Stjerna ser inte heller att något liknande försäljningsstopp av Kingpin kommer att utfärdas i Europa och Sverige. Marker USA är ett dotterbolag till huvudbolaget i Tyskland, vilket kan spela roll:
– Jag är inte insatt i detalj i den nuvarande stämningsprocessen, men av vårt huvudkontors agerande att döma tror jag inte att det kommer att bli något försäljningsstopp för Kingpin i Europa. Marker USA är ett dotterbolag till det tyska bolaget Marker. Juridiken vad gäller stämningsprocesser i USA ser som bekant lite annorlunda ut än den i Europa.

Den aktuella rättsprocessen mellan G3 och Marker rullar vidare i domstolen i Seattle och vi följer utvecklingen.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.