Kokkaffe och plankkontroll i Vemdalen

Slutet på november och en knapp månad kvar till jul brukar betyda skidtest i några av de svenska skidanläggningarna. Detta år är inget undantag och de som tog sig till Vemdalen den gångna helgen fick möjligheten att testa skidor, titta på skidfilm och åka med FWT-proffset Carl Regnér.

I det dova morgonljuset arbetar Håkan Hammar från SkiStar med att få fart på glöden under de vackert sotiga kaffepannorna.
– Jag är själv ingen kaffedrickare, men snart kan du få en värmande kopp!
Jag ger mig till tåls, kaffe är ju ändå kaffe och det är i stort sett alltid värt att vänta på. Jag kikar ut över området med utställare samtidigt som den lätt stickande brandröken från elden förstärker känslan i stunden av att vara utomhus. Till kaffet bjuds det på kanelbullar och det dröjer inte länge innan jag står med både en bulle och en kopp fylligt kokkaffe kaffe i handen.

Skidtestet är i full gång intill dalstationen av Pass Express vid Vemdalsskalet. På plats finns giganter inom branschen som bland annat Salomon, Rossignol och HEAD, men också Svenska Extrem från Åre är här,  även tillverkare som CMD och Icelantic Skis.

”Det dröjer inte länge innan jag står med både en bulle och en kopp fylligt kokkaffe i handen.”

Det råder en avspänd och lite trevande stämning så här några minuter efter halv tio på förmiddagen. Liften har varit igång en dryg halvtimme och allt fler skidåkare strömmar till. Det liksom ligger i luften att detta förmodligen är första dagen på snö säsongen 2017/2018 för många av besökarna runtomkring i området. En känsla av ovanhet som blandas med förväntan på vad dagen, helgen och framförallt stundande säsong har att bjuda på. Under ytan bubblar också en känsla av lättnad över att det ligger snö på marken, liftarna har börjat snurra och att det åter går att spendera tid på den, i sig självt helt meningslösa, men fortsatt så trollbindande skidåkningen.

Vid toppen av Pass Express kikar novembersolen fram över sluttningen på Hovde som ligger tvärs över dalgången. Gnistrande lyser natursnön i området runt backen samtidigt som jag trevande stakar igång mig själv.

Det är hårt i backen, men betydligt mjukare än vad jag räknat med. Dagen innan har ett snöfall övergått till regn och under natten letade temperaturen sig tillbaka till den negativa sidan av termometern. En kombination av väderlek som skulle kunna förvandla den bästa av pister till en lutande ishockeyrink över en natt. En dröm för slalomåkare, mardröm för oss dödliga skidåkare. Men SkiStar har jobbat bra veckorna innan öppning. Den konstsnö som slingrar sig nedför sluttningen och utgör Persbacken är, väderleken till trots, riktigt trevlig att lägga svängar i.

Rytmen från den i skidan inneboende radien börjar så sakteliga sätta sig, positionen över skidorna trimmas in och pjäxorna börjar återta sin forna form runt fötterna efter att innerskorna fått svälla orört under sommaren. Nere vid dalstationen – efter några varv för att hitta tillbaks till den rätta känsla – är det så dags: Vad har marknaden fått för nya skidor att välja bland till denna säsong?

Lite extra nyfiken blir man alltid av vissa skidor. Så även nyheterna till 2018. Hur står sig exempelvis de hajpade Head Kore 93 och 105 mm? Hur är Nordicas Enforcer 100 och 110? Håller skidor som Salomon QST 106, Blizzards Rustler 10 och Rossignols Soul 7 HD 106 måttet. Vilken av dessa är bäst?

Tom-Oliver Hedvall är på plats som en av representanterna från det lilla CMD Skis. Han berättar om en fadäs som vara nära på att låta märket genomför skidtestet utan sina beachflags. Han fortsätter i nästa mening berätta om deras testvinnande skida The It – Stiff som är en styvare version av deras The It.

Jocke Johansson, flitig FWQ-åkare och tredje man på NM 2016, berättar att årets upplaga av skidtestet i Vemdalen är både större och bättre än föregående år. Under helgen hjälper han till i Nordicas tält med att justera bindningen på märkets demoskidor till de nyfikna teståkarna.

Det i Skandinavien lilla märket Icelantic Skis finns på plats i Vemdalen med en gäng demoskidor. De berättar om en för dem allt starkare utveckling på marknad i Norden.

Icelantics ursprung är icke Island, utan vi finner det i USA och jag får berättat för mig att deras skidor besitter många typer av åkegenskapr i en och samma skida, det är du som åkare som styr hur skidan ska fungera. Ett påstående som förvisso många skidtillverkare brukar komma med, men ändå ett argument som gör en testsugen.

Vad tycker du om Vemdalen?

Under fredagskvällen bjuds det sedan på inspiration nere på biografen i Vemdalens by när Untracked Filmtour gör ett stopp och visar skidfilm. Gabriella Edebo är kvällens ciceron och guidar oss genom kvällens urval av filmer. Följande kväll är det den svenska turnén av Banff Mountain Film Festival som gör ett besök på samma biograf.

”Skidsäsongen startade inte i helgen, men den rullade definitivt igång på allvar.”

Strax innan lunch på lördagen samlas en grupp åkare runt Carl Regnér vid dalstationen av Pass Express. Carl, den senaste svensken att kvala in till FWT, är på väg att inleda den åksession som Freeride World Tour arrangerat tillsammans med Untracked Filmtour. Genom en öppen anmälan har 15 skidåkare fått chansen att ställa frågor, lyssna till Carl och framförallt få åka skidor med honom under två timmar.

På toppen av Skalsfjället berättar Carl inför gruppen att även han känner sig ovan första dagen varje säsong. Att det som känns så naturligt sista dagen på säsongen känns precis lika onaturligt första dagen påföljande säsong. Hans knep för att komma över hjärnspöken som det att skidorna ska tjuvsläppa är att spänna fjädern i bindningen hårt, för att sedan släppa skidorna vertikalt ned för en stökig pist. Något han snabbt är tydlig med att gruppen inte ska göra idag. En liknelse med Hökarängens Slalomklubb susar genom luften innan en till största delen leende grupp åkare ger sig av nedåt.

Skidsäsongen startade inte i helgen, men den rullade definitivt igång på allvar. Nämnda friåkningsskidor ovan är testade och utvärderade, men hur det gick är en annan saga som kommer i en artikeln här på Freeride inom kort. Nästa helg är det Sälens tur att stå värd för ett skidtest och om knappt två veckor är det återigen dags för det årliga skidtestet i Åre. 

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.