Konsten att Säsonga del 10: Ledig Vinter

Enligt vissa är det bästa man kan göra för att kunna njuta maximalt av vintern att jobba som en dåre under sommaren för att ha råd att vara ledig under vintern. Irma Krantz Golinski och Max Hahne, två av de intervjuade säsongarna till serien har en liknande syn på ämnet och delar här med sig av sina erfarenheter.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
Irma: Jag har varit ett gäng vintrar på andra sidan Atlanten, både Kanada och USA men förra vintern bodde jag nere i Nendaz och Schweiz blir det även denna vintern. När jag gjorde min första säsong jobbade jag men kom ganska fort fram till att det inte var en bra idé, tog alldeles för mycket tid från åkningen och sedan dess har det blivit lite mer jobb på sommar och höst istället. 

Max: Jag vill åka så mycket skidor som möjligt under vintern. Gärna i flera månader och då föredrar jag att vara på ett och samma ställe. Sedan gymnasiet har jag varit iväg på två större säsonger, Revelstoke nu i vintras och Tignes i franska alperna för tre år sedan. Tyvärr en korsbandsoperation där emellan. När jag var yngre åkte jag på lite smalare skidor och svängde runt portar i tight fartdräkt. När jag la alpin-karriären på hyllan insåg jag att friåkning och puder är mer för mig, även om jag gärna har med mig storslalomskidorna på säsong. Det finns enligt mig inte mycket som slår att vara ute tidigt på morgonen och ligga o bränna i nypreppade pister. 

Vad gör du i sommar?
Irma: I sommar bor jag i Tofta på Gotland för första gången och jobbar på ett surfcenter, bland annat som instruktör. Väldigt skönt att bo på ett ställe dit jag skulle kunnat åka på semester. Så fort jag är ledig finns det alltid något nytt att se eller kul att göra och nu har det varit väldigt bra med vågor så det har blivit en del surf så det är riktigt kul!

Max: Jag jobbar på en industri, det fungerar väldigt bra när man efter en dyr vintersäsong kommer hem till ett jobb där de nästan garanterat behöver folk direkt. Det är bra betalt vilket också är skönt om man nu vill ha fem månaders semester varje år…

Hur är ditt år uppdelat?
Irma: Vintern brukar dra igång med skidtestarhelgerna i början av december och i början av januari tar jag mitt pick och pack och drar iväg dit jag tänkt spendera vintern. När våren anländer i april bär det av mot de svenska fjällen för slaskåkning (som lätt hänt blir regn eller alldeles för många minusgrader och snöstorm.. Classic snöstorm på NM verkar ju vara obligatoriskt) och diverse avslutningshelger. Sen upp med skidorna på vinden och packa om väskan till sommarjobbet som ibland även är höstjobbet. 

Max: Min vintersäsong brukar starta i början av december och avslutas i  april eller början av maj. Mellan säsongerna är det ofta att tjäna pengar som ligger i fokus. Jag har dock märkt att jag lätt blir otålig med sju månaders jobb i streck, så då slänger jag gärna in en liten surf-resa i något varmt land. 

Hur gör du för att få ihop året?
Irma: Knepet är att alltid vara ett eller gärna två steg före, innan jag flyttar till nästa ställe har jag börjat rodda med stället efter det. Inget carpe diem här inte.. Som nu till exempel är vinterns boende klart innan jag flyttat till höstens destination. Var ute i god tid för att få bra och vettigt pris på boende, flyg och liftkort. Ekonomiskt handlar det om att prioritera, även om det är tråkigt att spara så vet man vad man får för det sen. Och det är värt det. 

Max: För mig krävs det att jag är sparsam och lägger upp en budget. Jobb är viktigt att ha när man kommer hem från vintern. Det styr jag alltid med på distans från den plats jag är på under vinterhalvåret. Att hitta billiga boendealternativ är inte alltid lätt. Jag och ett stort gäng hade dock turen att få tag på ett hus i Revelstoke, där bodde vi 11 personer. Det var lite trångt i köket ibland men det gjorde att det inte alls blev dyrt att bo en längre tid i Kanada.

Dina bästa tips för att få ihop en säsongs-baserad livsstil?
Irma: Det handlar ju helt enkelt om vart du vill vara, åk dit! Sök jobb (gärna lite innan du åker) om du inte sparat ihop så du kan vara helt ledig. Ju tidigare man är ute med att fixa boende desto bättre och billigare brukar man kunna hitta. Att bo i kollektiv gör det också billigare och mycket roligare, antingen med kompisar eller om du drar själv så finns det ett gäng grupper på Facebook med likasinnade. Early Bird-priser på liftkort brukar finnas på många orter. Lev smart så att du kan maximera din tid till att ha så kul som möjligt! 

Max: Var ute i god tid med planeringen av boende, köp av liftkort och jobba ordentligt under sommarhalvåret, det är värt det. Alternativt att ha ett deltidsjobb under säsongen, gärna kvällar eller helger. Jag testade att jobba som reseledare i Alperna 6 av 7 dagar i veckan, bra arbetslivserfarenhet men desto mindre skidåkning tyvärr. Så att hitta ett jobb på kvällar/helger under vintern är det bästa schemat att ha för maximalt antal skiddagar. 
Mat är också ofta dyrt att äta uppe i backen, min lösning till det är en fantastisk lunchmacka baserad på tonfisk, sallad, tomat och dijon-majonäs. Den tröttnar jag aldrig på. Mycket billigt också. Mitt tips till ett kul, billigt och intressant sätt att äta middagar på är att skapa matlag, varje matlag tar en middag i veckan. Då delas ansvaret upp kring att laga mat och diska. Ett välfungerande system och gott att testa på andras mat också.

Vad tycker du om att göra på sommaren?
Irma: På sommaren vill jag verkligen ha sommar. Hänga på stranden och spela beachvolley, åka longboard, håller på att lära mig att skatea, som vågsurfa. Allt vill jag verkligen göra mycket mer nästa sommar. 

Max: Gärna mycket surf och grilla korv med engångsgrill vid en klippa med lite hopp o bad. Det är också riktigt mysigt att bila upp till våra fina små berg i norra Sverige och fjällvandra.

Vad gör du i vinter?
Irma: I vinter åker jag till Verbier i Schweiz från januari till april och tävlar FWQ (Freeride World Qualifier) och funderar på att extrajobba lite grann. Sen blir det svenska och norska fjällen i april och maj innan sommaren drar igång igen. 

Max: Den frågan kan jag inte svara på helt ännu, är i denna stund i ” planeringsfasen” men det lutar år att korsa atlanten igen. Kompisarna som valde att spendera förra vintern i alperna blev väldigt sugna på att dra till Kanada i vinter och det är svårt att säga nej till något så härligt som till exempel Revelstoke.

Vilket är ditt drömjobb?
Irma: Drömmen är att bo där jag skulle vilja åka till på semester, bland bergen nära till skidåkningen och gärna inte för långt till vattnet. Just nu är jag intresserad att plugga till interaktionsdesigner, så det är väl svaret.

Max: Jag vill gärna jobba med ett företag i skidbranschen med produktutveckling eller marknadsföring. Drömjobbet ligger då i Vancouver, så otroligt fin stad. Dessutom nära till havet och fantastisk skidåkning. Skulle också vilja jobba mer med fotografering.

Irma Krantz Golinski

Ålder: 24
Kommer från: Göteborg
Bor: för tillfället på Gotland men flyttar snart till Oslo
Jobbar som: surf-instruktör men snart inne på ett mörkt lager
Började säsonga: för att få åka så mycket skidor som möjligt
Favoritplats: bergen

Instagram: @irmakrantz
Blogghttps://nouw.com/irmakrantz

Max Hahne

Ålder: 21
Kommer från: Linköping
Bor: Jönköping
Sysselsättning: Ha skoj, industriarbete på sommaren
Började säsonga: Direkt efter gymnasiet, för att ha skoj
Favoritplats: Lunchen(tonfiskmackan) uppe på berget. Och pudermyset efteråt.

Instagram: @maxhahne

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.