Konsten att Säsonga del 6: Sommarslit

Ett av de vanligaste förekommande fenomenen inom säsongar-världen är att den hängivna skidåkaren i fråga spenderar somrarna med att jobba som en dåre. Elias Henderson har genomgått den proceduren ett flertal gånger vid det här laget och delar med sig av sina erfarenheter han plockat upp genom åren.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– Jag försöker alltid att åka så mycket skidor jag kan på vintrarna, det har blivit ett par säsonger nu men de fyra senaste har jag spenderat i Verbier. Jag jobbar som skidinstruktör för skidskolan ESSE Verbier för att få in pengar under säsongen också, som många vet är ju Schweiz ganska dyrt. Det kan vara ganska soft ibland när man åker hela dagarna med gäster och ibland blir bjuden på god mat och dryck. Det är lite annorlunda än i Skandinavien då det är betydligt mer guidande runt i systemet och inte lika mycket skidteknik, sen är det mer begränsat att få ta ut gästerna i offpisten. Men jag är ganska bra på att ta ledigt måste jag erkänna, så därför missar jag inte så många puderdagar, och det är ju därför jag är där. Det blir även lite fotande och filmande för mina sponsorer och jag fick chansen i vintras att vara med i Next Generation Media’s nya film som släpps i höst. Jag sliter även runt på FWQ-tävlingar och försöker ta mig in på den där förbaskade världstouren. Jag säger inte nej till ett par öl efter backen heller, men när jag börjar bli lite äldre så har det blivit mindre fest.

Vad gör du i sommar?
– Sommaren handlar främst om att dra in lite pengar för vintern så jag inte behöver jobba lika mycket då. Så jag har gjort en del olika jobb, varit ett par somrar i norska Bergen och en sommar på Nya Zeeland, men nu har jag och min flickvän Laura tagit oss till Tromsø. Här jobbar jag på ett lager, inte så glamoröst men bra betalt och man har tid att hitta på annat mellan passen. När man stämplar ut från jobbet så behöver man inte tänka på det förrän man kommer tillbaka nästa dag. Så det är lite skönt jämfört med vintern att man inte behöver vara så social utan man kan lyssna på lite sommarprat, podcasts och så vidare.

Hur är ditt år uppdelat?
– Vintern brukar börja i oktober/november med någon tur i norr till Kåbdalis, men det kickar igång på riktigt när jag rullar ner till Verbier i början av december, där är jag till ungefär slutet av April förutom lite små resor runt om i alperna för tävlingar och sånt. Maj brukar spenderas med mer skidåkning i Skandinavien och det blir alltid en sväng till Gränsen för åkning, NM och öl drickande. Denna vintersäsong har också varit extra lång då vi gjorde vår sista topptur här i Tromsö den 7e Juli. Men vanligtvis brukar jag jobba i slutet av maj eller början av juni och jobbar till slutet av november. Sedan rullar allt på igen, eller har i alla fall gjort så senaste vintrarna.

Hur gör du för att få ihop året?
– Jag försöker att planera och ha en bra målbild om vad jag vill göra och vart jag vill vara. Jag jobbar som sagt mest under sommaren och hösten för att dra ner jobbmängden under vintersäsongen. Jag kanske inte alltid söker efter det billigaste boendet då det har blivit en högre prioritet för mig att inte trycka in sig och bo dåligt bara för att spara en slant. Men vintrarna brukar dock bli kollektiv, men på ett bra sätt med rätt människor som jag känner.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
– Det gäller alltid att försöka spara pengar för det man vill göra, men för mig har det blivit viktigare på senare tid att se till hela året och inte bara försöka leva ut på vintern. Jag snålar inte in på mat så mycket utan köper det jag vill ha till en viss mån. Det gäller att kunna göra aktiviteter året runt, och känna att man strävar efter någonting. Sätta upp mål där man är och vart man vill komma. För annars är det lätt att ge upp efter ett tag om man alltid känner sig utfattig och måste börja om från noll när vintern är slut. Ett litet försök till några visdoms ord, men om man vill hålla på med säsonglivet ett längre tag så planera, sätt upp mål och tänk längre än bara vintern. Det är lätt att glömma bort att man gör det man brinner för och är passionerad över när man ser alla polare som gifter sig, skaffar barn, hus och är klara med utbildningar. Det man gör kanske inte är så accepterat i samhället egentligen och frågan när jag ska börja plugga, stadga mig och så vidare får jag ofta. Det är lätt att tänka sig in i de banorna, men om man vill fortsätta så är det bara att köra på. Livet är förhoppningsvis långt så man hinner med allt det andra senare också om man vill.

Vad tycker du om att göra på sommaren?
– Denna sommaren har det blivit mycket toppturer då snön har legat kvar ovanligt länge här, men jag gillar att köra skate, klättra, vandra och fiska. Har börjat lära mig flugfiska nu vilket är sjukt kul. Finns så mycket roligt att hitta på här, det är bara tiden som inte riktigt räcker till för allt så man får kompromissa med aktiviteterna. Klättring har det knappt bilvit alls vilket är synd och något jag skulle vilja utveckla mer för att kunna använda även i skidåkningen. Sedan försöker jag klämma in lite gym ibland också för att vara redo för vintern, men det kan ofta vara svårt att pallra sig dit bara.

Vad gör du i vinter?
– Det är fortfarande i planerings stadiet men Verbier lockar ju alltid tillbaka, så stor chans att jag hamnar där igen och då blir det samma jobb för ESSE Verbier. Så bara ringa in och boka mig om man vill få en lektion i så fall!

Vilket är ditt drömjobb?
– Det är en bra fråga, jag har tänkt på det mycket. Jag skulle vilja kunna livnära mig på skidåkningen året runt, jag håller på att fundera på hur. Att leva som proffs är ju så klart en dröm, men väldigt svårt att få ihop ekonomiskt. Så håller på att jobba på andra sätt, så vi får se. Någonting kreativt som inte innebär att sitta framför datorn hela tiden vore bra. Men sen kan jag inte klaga helt på vintern när jag jobbar, jag får ju åka lagg hela dagarna, ibland i puder, ibland i strålande sol och med sköna gäster. Sen är det bra betalt i Schweiz också, så kan vara lite av en dröm att jobba där.

Elias Henderson

Ålder: 25
Kommer från: Luleå
Bor: Tromsø
Sysselsättning: Skidåkare, Skidinstruktör, logistikarbetare
Började säsonga: för att få åka skidor
Favoritplats: Verbier, Gränsen och naturen

Instagram: @eliashendrson
Facebooksida: @EliasHenderson
Freeride: @ellet
Vimeo

Trailer till Next Generation Media’s kommande film:

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.