Konsten att Säsonga del 7: Pistör

Serien om den säsongsbaserade livsstilen som så många drömmer om eller kämpar med att få runt fortsätter med ett av de bästa lifehacksen hittils: som skidpatrull har du privilegiet att få first tracks, varje dag.

Elizabet Nitz gjorde sin första säsong i St Anton efter hon gått ut gymnasiet och fastnade direkt för det vinter-betonade livet på resande fot. För att kunna fortsätta på det spåret och kombinera ett intresse för sjukvård med att åka skidor på arbetstid utbildade hon sig till pistör och jobbar nu i Ramundbergets skidpatrull på vintrarna.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– De senaste två vintrarna har jag bott i Bruksvallarna och arbetat som pistör i Ramundberget.
Det blir mycket skidåkning eftersom mina arbetsskor är ett par pjäxor. Vi är där innan anläggningen öppnar och kontrollerar att alla släpliftar och backar ser bra ut (= ute och teståker backarna, ibland i puder, innan liftarna öppnar för allmänheten).
Under dagen är vi redo om någon skulle skada sig eller om det blir stopp på liftarna. Det kan bli väldigt långa arbetsdagar, så på ledigheten försöker jag vila från pjäxor, men det brukar inte gå så bra. 

Vad gör du i sommar?
– Jag jobbar min tredje sommar på Kanotcenter Svima Sport i Stockholm. Det är en kajakbutik och uthyrning mitt i centrala Stockholm. Men tidigare år har det varit allt från att assistera vid ett reningsverk till förskolevikarie. 

Hur är ditt år uppdelat?
– Vintersäsongen startar i mitten/slutet av November när vi börjar förbereda anläggningen inför den kommande säsongsöppningen. Alla käppar, skyltar och madrasser ska sättas upp. Ramundberget öppnar runt Jul och stänger någon vecka efter påsken. 
När arbetet är klart där har jag de senaste åren åkt upp till Riksgränsen och spenderat någon vecka där. Det brukar bli en perfekt säsongsavslutning! Där träffar man gamla säsongspolare som varit på vift ute i världen, man snackar gamla minnen och man kan ta några sista slaskiga svängar ihop. 
Sommarsäsongen drar igång i Juni och sträcker sig till Oktober. Därefter brukar jag försöka vila upp och träna inför den kommande vintersäsongen.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
– Gör något du tycker är kul, för då blir du glad och då brukar det mesta lösa sig på vägen. Men se till att du håller din budget! Jag jobbar ju större delen av året, så den ekonomiska biten är under kontroll, men jag försöker spara så mycket som möjligt till längre resor jag kan klämma in mellan säsongerna. 
Men säsongslivet kan lätt dra iväg ekonomiskt med ny utrustning, resor och så vidare, så se till att planera en bra budget och håll den.

Vad tycker du om att göra på sommaren?
– Det mesta som har med friluftsliv att göra. Klättra, cykla, paddla och bo i tält. Jag försöker ta mig tid att komma iväg på den typen av grejer, men brukar tyvärr bli väldigt mycket jobb. 
Men just i sommar har jag fastnat för kite. Har hittills bara testat på, men nu har jag anmält mig till en kurs. Ska bli spännande att lära sig något nytt! Kite är ju en sport man kan ha med sig både på sommaren och på vintern. 

Vad gör du i vinter?
– Jag kommer börja säsongen med att åka till Australien. Jag har fått chansen att följa med några vänner och jag tackar aldrig nej till ett äventyr. Men sen kommer jag återvända till Härliga Härjedalen och Ramundbergets skidpatrull ännu en vinter. 

Vilket är ditt drömjobb?
– Jag har mitt drömjobb nu i Ramundberget. Fin arbetsplats med underbara vyer och extremt härliga kollegor. Jag stormtrivs!
Det känns svårt att slita sig från säsongslivet, för man har så himla roligt hela tiden, men jag har alltid haft planer om att plugga vidare, får se om jag lyckas. Kanske ser man mig i en ambulanshelikopter någonstans ute i världen i framtiden. 

Elizabet Nitz

Ålder: 24
Kommer från: Åkersberga
Bor: Bruksvallarna / Åkersberga
Jobbar som: Pistör i Ramundberget / Kajakuthyrare
Började säsonga: efter studenten när jag behövde lämna skolbänken och ge mig ut i världen.
Favoritplats: Någonstans nära havet.

Ramundbergets Skidpatrull på Instagram: @ramundbergetsskidpatrull

Det va snorhalt imorse, men nu börjar det ordna upp sig! ☀️ #ramundberget #mittramundberget #skidpatrull #skoter #isigt #detgickförfort #fan

A post shared by Skidpatrullen Ramundberget (@ramundbergetsskidpatrull) on

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.