Konsten att Säsonga del 8: Filmare

Alexander Rydén har filmat och gjort jobb för bland annat Red Bull och Peak Performance och med några av världens bästa skidåkare och extremsportare. Men dessutom är han en jävel både på att klättra och åka skidor själv och är antagligen en av de bästa i värden med att åka followcam med ett stort gyroskop i famnen.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– Jag filmar mestadels actionsport och reklam med företag som har anknytning till outdoor. Där emellan försöker jag åka så mycket skidor som möjligt och träna. Antingen hemma i Åre eller efter man har varit en filminspelning på någon annan ort. De senaste vintrarna har jag filmat skidåkning på ganska många olika ställen runt om i världen. Bland annat åt Red Bull och Peak Performance för produktioner som Shades of Winter – Between, Perspectives, World’s fastest man on a mountainbike, Windstedt Stories med mera.

Vad gör du i sommar?
– Ungefär samma som jag gjorde förra sommaren. Det blir en blandning av olika foto- och filmprojekt. Jag är gimbal operator eller flyger drönaren på några större inspelningar av reklamfilmer och så filar jag på några nya filmprojekt till hösten och vintern.

Hur är ditt år uppdelat?
– Vanligtvis brukar jag precis som många andra avsluta vintern uppe i Riksgränsen på NM där jag är med och filmar. De är en sån grymt skön avslutning på säsongen. Sen blir det väldigt mycket klättring under hela året, så mycket som möjligt ute på sommaren och inne på vintern. Förutom klättring så har jag också återupptäckt cykling nyligen. Har försökt hålla mig ifrån det tidigare, för att de inte ska ta upp tid från klättringen, men innerst inne vet jag att det är superroligt att cykla. Körde några gånger förra sommaren under Åre Bike Festival när vi filmade The Game med Anton Thelander och Nicolai Rogatkin (som dessutom vann festivalens filmtävling reds anm.). Innan dess var de kanske 10 år sen sist. Önskar helt klart att de vore lite skönare att ramla på cykel.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
– Våga följ och jaga dina drömmar. Skapa och sätt upp mål och jobba sedan hårt för att nå dem. Jag tror att allting är möjligt, bara man är beredd att jobba för det.

Vad gör du i vinter?
– Exakt plan för vintern är inte helt klar riktigt än, men den kommer i alla fall att innehålla snö och filmning. Jag har tänkt försöka ta min skidåkning med followcam till nästa nivå också.

Vilket är ditt drömjobb?
– Just nu lever jag delvis min egen dröm, men vill göra ännu fler extrema filmprojekt tillsammans med andra atleter. Jag vill ännu mer kombinera min skidåkning och klättring med filmandet. Followcam nedför en spine i Alaska hade varit fett eller kanske smyga ned för Matterhorn…
Jag inspireras en hel del av Jimmy Chin och Renan Ozturk, båda är duktiga klättrare och skidåkare med en härlig filmkänsla.

Alexander Rydén

Ålder: 28
Kommer från: Edsåsdalen (2 mil från Åre)
Bor: Åre
Jobbar som: Filmare
Favoritplats: Åre, Kalymnos, Engelberg

Instagram:
@alexanderryden – Lite blandning av vardag och jobb
@alexclimbing – För de mer klätterintresserade

www.alexanderryden.se

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.