Kvalet NM Riksgränsen avgjort

Rutinerade Kristofer Turdell vann kvalet NM Riksgränsen, samtidigt som flera tunga favoriter avstod. Här är alla resultat från dagens drabbning på Nordalsfjäll i norr. 

”Nordalsbranten is still not secured, so don’t start the facecheck yet. We’re working on securing the venue and the start is postponed one hour to 11.30.”
Robbans ord hänger sig kvar som en dimma i luften. En blandning av besvikelse och lättnad sprider sig i lobbyn på hotellet i Riksgränsen. Vissa åkare har stått och frustat i startgroparna sedan tidig frukost 07.00, medan många ser ut som att de blivit benådade med ytterligare en timme i livet.

Det är mitt åttonde år på Scandinavian Big Mountain Championship, NM, men jag sällar mig likförbannat till den senare gruppen. Det är alltid med skräckblandad förtjusning jag ställer upp i den här tävlingen. Men människorna som kommer hit, hänget och viben gör att jag ändå aldrig vill missa en chans att ställa upp i världens äldsta friåkningstävling.

Några timmar senare står vi trots allt där i Nordalsbranten och rekar inför dagens kvalåk. Det pratas om olika möjliga take-offs, riktmärken för att hitta rätt och hur stort man vågar ladda på. Närmast mig diskuteras det flitigt:
”-Vad tror du ger bäst score från domarna? Långflyget på högsta eller en trea ut från andra take-offen?”

Vädret är fortsatt minst sagt varierande, ömsom flatljus och snöbyar, ömsom ansiktsvärmande solstrålar och vindstilla. Men de 170 åkare, som åkt så långt norrut i Sverige det går att komma för att krama ur det allra sista ur vintern, låter sig inte hindras av detta.

Snowboard dam lockade många åkare

Exceptionellt för i år är att det är fler anmälda i Snowboard Dam-klassen än i motsvarande herrklass. Huruvida detta är första gången i världshistorien detta inträffar på en friåkningstävling eller ej låter jag vara osagt, men nog bådar det gott för tillväxten av svensk damsnowboardåkning!

Det blir också tydligt att samtliga snowboarddamer är riktigt peppade av den stora uppslutningen, samtliga kör med riktigt bra flyt och scorar härliga powturns lookers left på kvalfacet. Bland annat så imponerade Elin Tutturen stort med att droppa både isfallet och limpan. Men mest imponerade var domarna av Johanna Lindqvist som tog hem kvalet med 0,1 poäng före just Elin. Andra veteraner som kvalade in till finalen var både Julia Örtegren och Cartoline Kihlström. Sista finalplatsen knep Louise Albinsson som dagen innan drog axeln ur led. Hur hon lyckades ta sig ner under dessa svåra förhållanden med en trasig axel övergår fortfarande mitt förstånd.

Herr snowboard, Falk-dominans

Bland herrarna på snowboard så imponerade Adam Falk stort med en falk-likt flyg över långflyget i en utsträckt shifty, vilket belönades med en solklar kvalvinst. Adam har nu ganska god marginal till kvaltvåan och local hero Melker Tillhagen. Fjolårets Rookie-vinnare August Coster körde ett härligt, flowigt åk som inkluderade både en butter 3a och en stor 360 över windlipen bakom limpan, men som tyvärr inte räckte till final.

Skidor dam: Vem är Astrid Cheylus egentligen?

Längst upp i resultatlistan från dag ett finner vi fransyskan Astrid Cheylus som är debutant på SBMC, men ingen debutant i friåkningsammanhang.

Sättet som Astrid tog sig an både ögat och kvalklippan i en hastighet som fick hela publikens medelpuls att stegra över 160 bpm skvallrar om några år på FWQ-touren med starka resultat i ryggen.

En annan veteran som visade vart skåpet ska stå med ungefär samma linjeval var Kirunadottern Sofie Gidlund. I gott sällskap med bland andra Ronja Stenhöös, fjolårets Rookie of the Year Hanna Westman och Frida Lindgren som alla droppade imponerande stort på kvalklippan. Fantastiskt kul också att se så många unga åkare som ställer upp för första gången. Inte minst radarparet Tilde och Elma blott 16 år gamla som gjorde debut på SBMC i år. Självklart med pappa Patrik (45 år) som starkt supportande och även tävlingsdeltagande coach. Tyvärr åkte pappa Patrik vilse men han var ändå nöjd med dagen när jag sprang på honom i lobbyn senare.

Skidor herr – glöm inte trasceivern

Bland Herr Alpin så startade Max Bergqvist osannolikt nog som nummer ett för andra gången i sin relativt korta NM-karriär. Det är viktigt att ha koll på sina säkerhetsprylar, något Simon Lundh fick erfara efter en lång hajk uppe på start (med startplats nummer tre) då inser att trancievern ligger kvar hemma. Något som straffades med att han snällt fick åka ner och hämta den och starta sist istället.

Vissa påstår att William Larsson öppnade långflyget i år men ryktet på byn är att den som öppnade den mytomspunna featuren på riktigt var Nils Wersén som med en hänsynslös hastighet flög ut på högsta möjliga take-off och landade knappt förrän kompressionen i botten.

De enda två som skulle rå på hans poäng för dagen var Johan Roos och Kristoffer Turdell. Den sistnämnda visade vad rutin på riktigt innebär då han som en målsökande missil utan minsta tvekan prickade helt rätt på långflyget och flög tveklöst störst av alla.

Men att Gustav Corin tidigare, som firade sitt 10-årsjubileum på NM, trots allt åkte vilse under sitt åk säger en hel del om hur utmanande den här tävlingen är. I övrigt fick Alexander Magnéli hela publikens stoko-meter att gå i taket när han kastade en stolor frontflip ut från Tryggveklippan och både Victor Hale-woods, Johannes Omma och Oliver Movenius bjöd på stora 360’s på motsvarande feature.

En 16-åring som imponerade stort hos domarna var Jacob Jinnerstrand. Genom att avverka hela kvalbranten på närmast rekordtid och avsluta med att helt hänsynslöst släppa skidspetsarna i fallinjen i vad som bland publiken fick smeknamnet hockeyrinken för att därefter i överljudsfart kasta sig ut för kvalklippan har han skaffat sig ett gott slagläge för Rookie of the Year-titeln.

Dagens största Tomahawk signeras av både veteranen Edvin Olsson, som kraschade efter en rejäl flygtur på långflyget och Fiona Murray som flög enormt stort på limpan.

Dagens laddhatt ges till Matilda Marcusson som släppte på orimligt tidigt innan kvalklippan, vilket resulterade i en krasch där hon satt fast så djupt med skidorna i landningen att skidpatrullen var nära att ringa på pistmaskinen.

Veteraner som inte kom till start

Carl Regnér kom inte upp till starten och David Deliv var krasslig. Hedvig Wessel trasik menisk och Caroline Strömbergs tåg blev inställt. Stort bortfall av veteraner i år således.

Det viktigaste till sist: Croy har häng!

Själv lyckades jag precis klämma mig in på rätt sida kvalgränsen, så om vädergudarna tillåter blir det fortsatta rapporter inifrån finaltävlingen i morgon.

Resultatlistor kval NM Riksgränsen 2022

Text: Rickard Croy
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.