Liftstation i Chamonix i lågor

Tråkiga nyheter från Chamonix. Efter lunchtid fattade mittstationen på Les Grands Montets eld. Branden tros ha startat i samband med reparationsarbete som utfördes. Elden ska nu vara under kontroll enligt brandkåren, men de materiella skadorna är mycket stora. Inga personskador uppges.

Den ikoniska mittstationen vid Lognan-plattån i Chamonix kanske bästa liftsystem Les Grands Montets har idag skakats av en svår brand.

Enligt fransk media, kom helikoptrar under eftermiddagen för att vattenbomba och stoppa brandens spridning. Bekämpningsarbetet har pågått hela eftermiddagen och under kvällen har man fått kontroll på flammorna.

Publicerat av Francois Xavier Laffin Tisdag 11 september 2018

 

Flertalet brandmän är fortsatt på plats för att säkra att elden inte blossar upp igen. VD:n för lifbolaget Compagnie du Mont Mathieu Dechavanne uttaldes sig strax efter klockan 19 i fransk TV:
– Reparationsarbetet kommer att pågå många månader. Det är bland annat nödvändigt att byta kabinliftens bärande kablar. Två av kablarna har gett vika av värmen och en kabinlift har kraschat ned på marken, mittstationen är totalt förstörd sade Mathieu Dechavanne.

Film från tidigare under dagen

 

Inga personskador uppges ha inträffat, men som sagt framgår att de materiella skadorna är betydande. Compagnie du Mont Blanc och Chamonix får med denna brand på Les Grands Montets salt i såret då även kabinliften vid Aiguille du Midi behöver repareas efter ett ovanligt snabbt vajerslitage som upptäcktes efter våren.

Filmat nerifrån Argentiere 

 

Med två av Chamonixdalens största liftar är den franska skidmetropolen i något av ett krisläge inför kommande vintersäsong.

Publicerat av Francois Xavier Laffin Tisdag 11 september 2018

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. debbo
  0
  debbo | 2018-09-18 12:57          

  Lite läskigt att vajrarna inte är mer brandskyddade, ponera att liftmotor tar brand och överfull kabin blir hängandes ?
  Som skyskrapor från tidigt 1900-tal, knöglas bara ihop i sin stålkonstruktion.

 2. Heddious
  0
  Heddious | 2018-09-12 17:30          

  @chrillelille Jag är kvar till första veckan i oktober, typ. Tveksamt om det kommer komma någon ny info innan dess, det skulle vara om Midi isåfall. (Finns ett inlägg på planetchamonix.com om fördelarna med olika sorters liftkablar.) Kabinerna på GM är ju totalt kaos, det är inte en chans att de hinner lösa dem innan frosten kommer.

 3. chrillelille
  0
  chrillelille | 2018-09-12 13:02          

  @Heddious Toppen, tack! Finns ju mycket trevligt både i och i närheten av Chamonix, så får se det som att glaset fortfarande är halvfullt i alla fall

  Hur länge är du kvar i trakten? Kanske ber om en lägesrapport om några veckor om det är ok?

 4. Heddious
  2
  Heddious | 2018-09-12 11:51          

  @chrillelille Senaste är att CMB (liftbolaget) meddelat att Joran, Bochard, Herse och övriga liftar på Grands Montets förutom kabinerna kommer öppna i vinter. Dock har både Herse och Joran tydligen fått mindre skador av de nedfallna kabinkablarna så exakt öppningsdatum är oklart. Men det verkar inte som totalt mörker iallafall..

 5. chrillelille
  0
  chrillelille | 2018-09-12 10:42          

  @Heddious tack för snabbt svar. Riktigt tråkigt för Chamonix. Nu har jag inte varit där på nästan 15 år, men om vi ska vara där i två månader så känns ju GM och Aguille ganska viktiga..?

  Såg precis att vårt Airbnb är låst i alla fall första månaden så vi får vara optimistiska och hoppas på mindre folk, sänkta priser och närliggande system - och att de kanske får igång Aguille-kabinen. Keep us posted! :)

 6. Heddious
  2
  Heddious | 2018-09-12 08:28          

  @chrillelille Det beror väl lite på hur viktiga just GM och Aiguille du Midi är för din upplevelse av Cham, men snacket på byn igårkväll var dels att ingen av dem kommer vara igång under vintern (kanske, kanske Midi, men det är många frågetecken runt den vad det verkar), och dels "jahaja, då blir det till att tura upp från toppen av Bochard".
  Det kan ju rentav bli så att folk väljer andra ställen i vinter av just den anledningen, och att det minskar folktätheten i samtliga skidsystem i dalen, men det är ren spekulation. Jag är bara här över sommaren så jag berörs inte själv.. GM stängde för sommarsäsongen för några dagar sedan.

 7. chrillelille
  0
  chrillelille | 2018-09-12 07:44          

  Merde! Bör man styra om säsongen mot annan ort?