Lilla skidtestet i Sälen: 3 roliga pistskidor [2022]

Vår carving-ciceron och skidlärare Jesper har varit på skidtest i Sälen och skramlat fram sin tre favoritskidor för pist.

Det fruktansvärt roliga och nästan obligatoriska skidtestet i Sälen gick av stapel helgen som var. På plats var några av världens ledande skidmärken med vinterns produkter för allmänheten att inte bara beskåda utan även teståka.

Allt som krävdes var ett sulmått, din vikt och någon form av ID-handling till pant. För oss som älskar skidåkning (och i viss mån prylar) är detta rena godisbutiken att frossa runt i.

Snömängden i november varierar varje år men Skistar som värd för skidtestet lyckades återigen leverera ett otroligt skidtest vilken trots den stora skaran skidåkare, tillhandahöll ett skidsystem som effektivt svalde folkmassorna.

Skidfantaster vallfärdar från alla håll och kanter i vårt avlånga land och dialekterna spretar i stolliften up. Att köpa skidor är förresten inte svårt, det är kul, men att testa dem före köp är verkligen att rekommendera.


Ramar: Reglerna för testet  är enkla

Låt oss dra upp lite ramar för detta skidtest så att vi har något att förhålla oss till när vi ska försöka jämföra äpplen med äpplen:

  • 70- något i midjan, varken bredare eller smalare.
  • Längden på skidorna har jag medvetet försökt hålla snarlikt så det inte spretar allt för mycket. Vinnarna är 178, 177 och 176 cm.
  • Testerna har genomförts med jämna förutsättningar. Det vill säga, av samma åkare, i samma backe, samma underlag.
  • Podiet blir tre platser, guld, silver brons. Totalt åktes 8 skidor i segmentet.

1. Testvinnare – Fischer RC ONE 78 GT TPR

Fischer RC One 78 GT TRP: Stabil och förtroendeingivande, skidan alltså! Testlängden är 178 cm. En otroligt komplett skida som under åket känns lyhörd och svarar bra. Initialt kändes skidan lite för lätt på foten när jag stakade mig bort mot liften vilket gjorde mig minst sagt skeptisk. Jag tänkte högt för mig själv ”Det här kommer bli fladdrigt!”

Men skidan behöll lugnet i högre fart, kanske tack vare sin förstärkning i titanal. Att skidan uppfattas lätt har att göra med att BAFATEX-Materialet i tip and tail. Detta är inte bara ett superlätt material som ofta associeras med segling utan klarar dessutom att bibehålla vridstyvheten i skidan.

Skidan är lätt att manövrera med hjälp av sin rocker-konstruktion i nosen vilket dessutom gör den betydligt mer lätt åkt även på eftermiddagen när det är lite mer uppkört.

Kanten sitter i underlaget som ett cykelställ. Jag har ingenting att anmärka på skidan och kan till och med tycka att priset (6papp) känns rimligt! Skidan passar enligt min mening en medel- men också avancerad åkare. Fischer RC One 78 GT vinner skidtestet just av denna anledning, sin mångsidighet. Att skidan verkligen boostar ens självförtroende är det ingen tvekan om, bra gjort Fischer.

Betyg 5/5

2. Andra plats – Völkl Deacon 76 Master

Völkl Deacon 76 Master: Skidor kommer med tillhörande WC platta som bindningen sitter på vilket för skidtestet är fusk men ack så trevligt! Testlängden är 176 cm. Likt en sportbil med lite väl mycket hästkrafter under huven blir Deacon 76 Master svårhanterad i högre farter. Skidan är för testet smal, har en tip and tail rocker och dessutom platta vilket gör att kantövergångarna blir blixtsnabba. Skidan är dock byggd för längre svängar och dess lillebror Deacon 72 Master för mindre (mer om den senare längre ned).

Den här skidan är lite dyrare men om man tittar på innehållet och konstruktionen så vet man att det är ett gediget hantverk. Modellen gör sig nog bäst och mest rättvis i sällskap med en medel, men helst avancerad åkare. Att börja med carving och köpa den här skidan skulle jag inte rekommendera då den går lite mer mot race hållet och man bör veta vad man håller på med för att rasta skidans fulla potential.

Betyg: 4/5

3. Tredje plats – K2 Disruption 78 Ti

K2 Disruption 78 Ti: Testlängden är 177 cm och här har vi en skida som glänser när det kommer till högre farter. Varför, jo tack vare Y-Beam metallen i skidan så reduceras de större stötarna. Skidan är dessutom utrustad med något som kallas Dark Matter Damping i både tip and tail, detta skall tydligen hjälpa till att dämpa de mindre vibrationer som uppstår i högre hastigheter.

Jag delar efter åken samma uppfattning och kan inte annat än instämma.Jag fnissar till och hör framför mig Ole Bramserud i sällskapsresan säga ”vibrationsdämpare!” Likväl som Ole är en skön kille så har K2 skapat en skida med en skön karaktär. Det jag saknar i skidan är popen ut ur svängen vilket man mer eller mindre lovat med sin PowerWall teknologi. Skidan uppfattas aningen trög och jag får verkligen jobba för att både böja igenom skidan och få med mig kraften ut ur svängen och in i nästa.

Disruption 78 TI har likt Fischer RC One 78 Ti en rocker konstruktion som gör att skidan klarar en eftermiddag när föret är lite mer uppåkt och svårhanterat, vilket enligt min smak är en riktigt god kvalité i en pistskida.

Skidan är inte så lättmanövrerad och är relativt svår att påverka genom svängen men väldigt stabil väl på kant. Skidan kan bjuda upp till dans men risken är överhängande att en medelåkare tar sig vatten över huvudet då denna skida kräver lite extra styrka och teknik. En välförtjänt tredjeplats!

Betyg: 3,5/5

Hedersomnämnande: Völkl Deacon 72 Master

Völkl Deacon 72 Master är den stökiga lillebrorn till 78:an som är värd att nämnas och som man måste ha lite koll på. Denna skida är både lekfull och sprättig. Är man inte helt vaken första åket så kan du antingen sluta upp i baksätet ut ur svängen eller så har du vridit knäna av dig! Skidan serveras bäst med en portion avancerad åkare som kan nyttja skidan till dess fullaste potential. Det häpnadsväckande med skidan är att den tycks ha två lägen. Antingen en större skärande sväng eller så kan man helt ställa om och avsevärt korta ned radien bara men kantar till.

Fler skidtester av 2022 års skidor:

Vem är skidtestaren?

Namn: Jesper Hayland
Mått & vikt: 182 cm och 84 kg
Om Jesper: Skidåkare med rötter i norr som härjat sin beskärda del i bland annat Kåbdalis, Kittelfjäll och Riksgränsen. Studerat till skidlärare på SCoTT (Scandinavian College of Travel and Tourism), gjort flertalet säsonger i Sälen, tränare i Kils slalomklubb. Uppskattar orörd offpist likväl som ny pistad manchesteråkning och båda bör tillika avnjutas med bra musik och helst ensam!
Jesper är också en uppskattad och återkommande skribent här på Freeride.se.

Hur håller man isär olika typer av skidor egentligen?

Är det svårt med olika kategorier av skidor? Då ska du kika på vår tämligen pedagogiska filmrulle som vi nyligen gjorde, där går vi igenom för- och nackdelar med race carve, pist, all mountain, freeride och offpist (från supersmalt till tokfett alltså).

Text: Jesper Hayland
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.