Vintrigt skidtest och premiär i Sälen

Skidtestarhelgerna är tillbaka och Freeride var på plats under helgens event i Lindvallen som levererade ett stort stycke skidpepp och vintriga fjällvyer.

Efter ett års uppehåll till följd av den seglivade pandemin så är det åter igen dags för skidtest i Sälen som infaller i samband med Lindvallens premiärhelg. Skidtestet i Lindvallen är det andra i ordningen av skidtestar-trioligin där Vemdalen, Sälen och Åre står som värd för var sitt skidtest under tre helger – de så kallade skidtestarhelgerna.

Konceptet är enkelt, varje leverantör har med sig ett gäng skidor med ställbar bindning som du får låna i utbyte mot en legitimation som pant. Efter några åk lämnar du tillbaka skidorna och går vidare till nästa leverantör och testar ett par nya skidor.

Efter en helg har du antagligen hunnit testa så pass många skidor att ett eventuellt framtida beslut kring att köpa skidor inte kommer innehålla några större tveksamheter och beslutsvånda.

Att läsa om årets bästa all mountain skidor 2022, test av de bästa freeride skidorna 2022 eller dito artikel om offpistskidor är roligt och bra, men att testa själva, ja det är the real deal. I Sälen var förresten vår teståkare Jesper Hayland också på plats, och hans 3 bästa pistskidor från helgen kan du också ta del av.

Nåväl, om skidtestet förra helgen i Vemdalen bjöd på sparsamma förhållanden i form av snöbrist med knappt en backe öppen så levererar Lindvallen desto bättre förutsättningar under premiärhelgen.

Efter en vecka med minusgrader där anläggningens snökanoner jobbat på högvarv så kan nu Lindvallen ha hela 15 nedfarter öppna, trots att det inte ligger mer än knappt fem centimeter snö på marken i terrängen.

Vid botten av Gustavsbacken, intill sittliften, ligger skidtestets epicentrum och där står uppskattningsvis ett trettiotal leverantörer upprarade med skidor, snowboards, goggles och liknande tillbehör.

30 stora skidmärken på plats i Sälen

De allra flesta tälten pryds av väletablerade varumärken så som Nordica, Scott, Atomic etcetera. Men ett tält sticker ut från mängden, nämligen Moose Skis, tillverkade i Wermlands Skidfabrik där vi var på besök i januari 2020. Här står Hampus Soome Mårtensson, grundaren av Moose Skis, och välkomnar alla nyfikna gäster med en behaglig värmländsk dialekt.

– Tjäääna! Det här är mitt första skidtest, och alla skidor är ute utom ett par, så det är ju bra! Förklarar Hampus och ser allmänt lycklig ut.

Därefter berättar han att fokuset just nu för Moose Skis har varit att utveckla och förfina redan befintliga modeller samtidigt som han visar upp det paret skidor som fortfarande  finns kvar. Finishen är förvånansvärt polerad med tanke på att Wermlands Skidfabrik i själva verket är ett garage. Men med ett gediget kunnande och noggrannhet så går det uppenbarligen att göra underverk, och det ska Hampus Soome Mårtensson ha en stor eloge för. Förhoppningsvis får vi se fler mindre etablerade skidmärken på framtida skidtester.

Gustavsbacken är i relativt gott skick men består av en lite för stor del ”kockor”, det vill säga hårda små snöbollar, vilket också många gäster påpekar när de testar och utvärderar skidorna.

– De här skidorna hade kanske fungerat bättre på ett annat före? Frågar en gäst undrande.

– Ja, men det är ju ofta så här? Skidorna ska ju passa det också. Förklarar en av leverantörerna ödmjukt.

Och det är ju det som är det finurliga med ett skidtest. Du får testa, fundera och reflektera tillsammans med kunniga personer för att hitta vilka skidor som passar just dig.

Tidigt i startfältet, en bit upp mot backen, hittar vi Black Diamond som förklarar att det i synnerhet är två modeller som är mest populära.

– Impulse 98 och Impulse 104 är skidorna som folk är mest nyfikna på, berättar Alvaro Susena från Black Diamond.

Han skrattar gott och förklarar vidare att det kanske inte är så konstigt med tanke på att båda dessa modellerna fick ett gott betyg i Freerides skidtester från förra året som ni kan läsa mer om här.

I backarna fortsätter en aldrig sinande ström av skidåkare att sladda sig nedför samtidigt som Jocke Olssons goa snack i högtalarna heller aldrig verkar sina. Mando Diao går på repeat (ja, vi är ju trots allt i Dalarna) och det skulle nästan gå att kalla detta för en folkfest, åtminstone i skidåkarkretsar.

I den nedre delen av backen finns en park bestående av några rails och hopp som uppenbarligen är tillräckligt stora för att genomföra diverse akrobatiska konster. Och samtidigt som det görs volter i parken så faller snön från himmelen till leverantörernas stora skräck. För nog går det att skymta några offpist-entusiaster från liften som bokstavligen bjuder sina nylånade skidor på en och annan repa i skogen i det nu decimeterdjupa pudret utan botten.

Klockan fyra plockar skid- och brädleverantörerna ned sina tält med skidor och stänger igen för dagen i takt med att mörkret faller på. Liftarna snurrar visserligen på ett tag till för alla skidåkare som vill fortsätta kräma ur benen i Lindvallens backar. Det ska dock nämnas att det är fler faktorer än bara skidåkning som lockar denna helg i form av diverse kylda drycker, och under eftermiddagen märks det att många prioriterar afterskin framför skidåkningen. Och det är vi väl värda efter en corona-säsong utan vare sig afterski eller skidtest… eller?

Det är tydligt att vi saknat detta, stämning är på topp både hos gäster och leverantörer och det kalla och vintriga vädret som håller i sig hela helgen gör om möjligt skidpeppen ännu större. Det är kort och gott riktigt trevligt. Och föret i backen blir faktiskt bara  bättre ju längre tiden går och i slutet av helgen är det till och med riktigt fint i backen.

Men ni som inte var i Sälen i helgen kan vara lugna, ni missade inget. För att förtydliga, förutsättningarna var superbra för ett vara ett skidtest i början av säsongen, men ändå långt ifrån episka i vanliga skidåkarmått. Backarna var helt okej, men de kommer antagligen fortsätta att bli bättre för varje dag som går från och med nu. Öl eller annan kyld dryck utan alkohol var god, men det är den ju också nästan alltid.

Och ni som verkligen vill testa skidor – ni har en ny chans till helgen under skidtestarhelgernas grand finale i Åre 9 till 12 december. Tills dess hoppas vi vintern fortsätter hålla sitt stadiga grepp om vårt avlånga land, let there be snow!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.