Mannen som kryddar upp försäsongen på Kläppen Arena

I Kläppen händer det grejer även på försäsongen. Nyligen gick en ”bag jump session” av stapeln, och nästa lördag den 6 november blir det ett rail battle. Bakom arrangemangen finner vi den hårfagra Arvikasonen Samuel Ålander. 

I södra Sälenfjällen hittar vi Kläppen som länge har varit känt för sin kombination av familjeskidåkning och snowpark.

Förra hösten stod året runt-anläggningen Kläppen Arena klar. Ett monster till torn skickar ner skid- och brädåkare mot ett par kickar i olika storlek, efter flygturen landar man sedan silkeslent i en stor upplåst kudde, ett bagjump alltså.

I Sälen hittar vi också den garvade jibbern och eventmakaren Samuel Ålander, som försöker få Kläppen Arena att skina lite extra nu under hösten.

Hej Samuel Ålander: hur är läget?
– Allt fint med mig! Njuter av hösten i Dalarna.

Vad är det för två event du nu har hittat på?
Jo, jag jobbar nu på Kläppen Ski Resort och arbetar där med deras nya koncept Kläppen Arena. Nu i höst har 2 event på G för att spica upp hösten för skid- och snowboard Sverige.

Jaha, vad är detta för arrangemang då?
Det började i lördags med en kvälls-big-air-tävling som fick namnet ”Kläppen Arena Bag Jump Session”. Det var den första tävlingen i sitt slag, som jag har hört talas om i alla fall. Istället för en klassisk big air tävling med olika antal kvalåk och finalåk så körde vi ett stort jam.

Och hur förlöpte den aftonen? 
– Vi hade en fantastisk kväll! Tävlingen bestod av ett jam-session på 1,5 timma och det märktes att den bidrog till stämningen. Skulle gissa att vi hade en publik på 120-150 personer som var med och hejjade och höll sig varma när det började närma sig 0 grader. Alla 40 åkare peppade varandra enormt. Tror nästan alla åkare provade nya trick. Sista 30 minuterna var då det spårade ur totalt!! Philippa Berggren (16 år) drog en trippel på stora hoppet, Ebbe Östensson (9 år gammal!) provade sin första trippelvolt och Frank Wahlström (11år gammal) kom runt på en sw trippel 1260 på tredje försöket. Helt sjukt vad airbagen bidrar till att både de äldre och yngre testar sina akrobatiska gränser. Men det var inte bara raka bakåtvolter som gjordes utan bland annat Joel Robertsson, Felix Axelsson och Nias Hedberg visade på lugna rotationer med full kontroll, grym popp och feta grabs. Men man kan kort säga att de yngre dominerade, extremt kul att bevittna! Melvin Seliberg, även han endast 11 år gammal kammade hem vinsten i Skidor Herr. Jag kan inte bli mer nöjd över eventet faktiskt, bättre än så kunde det inte bli!

Film från bag jump session 16 okt 2021

Vinnare bag jump session 16 okt 2021

Snowboard Herr: Daniel Alkefjärd
Snowboard Dam: Philippa Berggren
Skidor Herr: Melvin Seliberg
Kid snowboard: Ebbe Östensson
Kid skidor: Frank Wahlström
Bäst oldboy (+30): Niklas Sjögren
Bäst stil: Nias Hedberg
Bäst grab: Joel Robertsson
Bäst send: Samuel Gomér

Nytt event på G: Kläppen Arena Rail Battle lördag 6 november

Låter härligt, och framåt då: Vad har du i kikaren härnäst?
Den andra tävlingen som kommer att komma i höst är ett railjam som heter ”Kläppen Arena Rail Battle” och körs 6 november. Det är ett railjam på Kläppens railarena som blir ett session det också på ca 1,5 timma där alla deltagare är med. Sedan är det lunchbreak med goda burgare och hela tävlingen avslutas med en head-to-head final där de 2 bästa i varje klass (snb dam, snb herr, ski dam, ski herr) gör upp med en spännande final.

  • Vill du vara med och tävla Rail Battle 6/11 så anmäler du dig till tävlingarna genom att maila aktivitet@klappen.se och här finns eventsida.

Vad har du för filosofi när du hittar på dessa event? 
– Jag tycker att det viktigaste som jag vill få med i alla tävlingar jag drar igång är att det är till för ALLA. Det blir ju ett session istället för ett kval med bestämt antal kvalåk som det brukar vara på tävlingar som exempelvis på SM eller SST. Detta gör att det bara blir ett gött häng, en stämning där alla peppar varandra och det inte blir någon press på åkarna eftersom de kan åka hur mycket de vill på sessionen istället för att vara begränsad till 2 kvalåk. Åkarna behöver inte heller satsa för vinst utan känner de att de vill vinna pris i exempelvis ”Bäst kreativitet” så kan de fokusera bara på det.

Har du saknat denna typ av event i Skidsverige?
– Ja, det har jag verkligen. Det finns nästan inga event längre, speciellt på hösten. Förr fanns det railjams i varje stad som bland annat tourerna ”Make it Happen” och ”Rolling Snow”. Det underbara med dem var att de samlade hela skid/snowboard Sverige på en och samma plats som skapade en härlig vibe och många nya vänner med samma intresse. Dessa har tyvärr dött ut och lämnat ett stort hål efter sig tycker jag, så därför vill jag skapa dessa evenemang och göra något kul för sporten.

Varför ska man åka skidor redan på hösten är det inte bättre att köra tunga knäböj och marklyft på gymmet istället?
– Jo, för att skidåkning är lite roligare än att gå på gymmet. 

Vafalls, är det korrekt. Hrmmm. Men hur är ytan i Kläppen att åka på?
– Plastmaterialet som används som åkyta till i Kläppen Arena är så likt snö du kan komma, vilket betyder att du får fäste i skidan eller brädan som om det vore en perfekt februaridag. Låter kanske konstigt, men det är sant. Att åka på airbagen är säkert och du kan landa i princip hur som helst vilket gör att du som åkare kan fokusera 100% på teknik istället för att vara rädd för att skada sig eller landa fel. På Kläppen Arena hittar du ett rullband som lift för att komma upp till starttornet, men för att komma upp i starttornet behöver man gå upp i en trappa på ca 80 steg vilket efter en hel dags åkning blir ganska bra träning. 

– Men självklart ska du både träna upp kroppen med både styrke- och konditionsträning men du borde verkligen varva det med lite skidåkning på Kläppen för att vara i den ultimata formen innan säsongen börjar!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.