Skaderisken i slopestyle för hög för OS

Slopestyle på skidor och snowboard har precis genomlevt sitt första OS men grenen riskerar redan att kastas ut från det olympiska programmet, enligt en expert inom IOK som undersöker skadorna i olika OS-sporter.

fissnowboard.com– Slopestylen måste få ner sina ”oacceptabelt höga” skadenivåer om inte sporten ska hamna i gruppen av grenar som potentiellt kan plockas bort till nästa OS. För tillfället är skadefrekvensen som den var i Sochi för hög för att vara en sport som är med i OS, säger Lars Engebretsen, chef för vetenskaplig verksamhet vid IOK: s medicinska och vetenskapliga avdelning, till AP.

Engebretsen säger även att slopestyle hade mycket högre skadefrekvens än någon annan sport i Sochi, och framförallt på snowboardsidan försvann stora namn ur tävlingen på grund av skador. Shaun White hoppade av slopestylen dagen innan kvalet med skaderisken som skäl, Torstein Horgmo bröt ett nyckelben när han kraschade på träning och kunde inte delta, och bronsmedaljören Mark McMorris tävlade med ett brutet revben (den skadan var från X Games några veckor tidigare).

– Sporten bör ändras, annars bör vi inte ha med den. Men det är möjligt att IOK inte följer våra rekommendationer, säger Engebretsen till AP.

Är skaderisken skäl nog att slänga ut slopestyle ur OS? Vad kan man göra åt problemet?
Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.