MER av skidåkartugget

Som skidåkare är det viktigt att bemästra tugget på berget. Och inom skidåkning finns floskler och termer ut i det oändliga som är mer eller mindre obegripliga. Freeride listar fem vanligt förekommande begrepp som är viktiga att känna till. Termer som bör finnas i varje respektable skidåkarens vintriga ordförråd. 

Freeride har tidigare listat 12 stycken fikontermer inom skidåkning. Men detta är ett aldrig sinande vattendrag som ständigt fylls på, förfinas och förädlas. Så här är MER av det härliga skidåkartugget. Vi börjar med att fallera.

1. ”Jerry”

Kommer delvis från det omåttligt populära och lika roliga instagram-kontot ”Jerry of the Day”. Den som gör bort sig i skidbacken på något sätt, oftast genom en iögonfallande krasch (utan skador), tilldelas rättvist denna benämning. Inga grammatiska språkregler gäller, böj det hur ni vill… gör en Jerry, var en Jerry eller bara vråla Jerry rätt ut när din polare a la Stig-Helmer-sällskapsresan-skiddomino välter alla skidor utanför restaurangen i backen.

Går också att applicera inom cykling, på golfbanan och på de flesta vattensporter (dock ej vågsurfing då begreppet Kook och Kook of the Day istället används, viktig distinktion där). En av de mest kända Jerrysarna där ute är förstås den nakna man som hoppade lite långt under Jon Olson Invitational.

2. ”Tomahawka”

En väl utförd tomahawk som filmats belönas i bästa fall med en publikation på ovan nämna konto. Ordet tomahawk beskriver i själva verket en slags yxa alternativt en yxliknande köttbit. Men vad betyder detta i sitt sammanhang för oss skidåkare egentligen?

En tomahawk är i själva verket flera ofrivilliga, okontrollerade och helt utsträckta volter/kullerbyttor nedför en slutning. En riktigt bra tomahawk genomförs med fördel i djupt puder, hög fart och med för korta skidor. För att få till den bra krävs tillräckligt brant lutning för att hålla yxan roterande utan att stanna, och ju längre den pågår desto bättre. Även det mer logiska ordet Tombola används för att beskriva samma fenomen.

3. ”Raggare”

Ni har säkert hört det många gånger, men vad menas egentligen med en raggare? Det har föga förvånande väldigt lite gemensamt med brylkräm och polerade bilar att göra. Möjligtvis genomförs de gemensamt för att imponera på eventuella framtida partners, men fler likheter än så går inte att hitta.

En raggare är kort och gott en bakåtvolt med vissa restriktioner. Den måste vara utsträckt och helst till och med lite bakåtböjd, det vill säga motsatsen till grupperad, inget gymnastiskt finlir här icke utan en skön banan i ryggen. Och kom ihåg, more is more när det gäller raggare. Större = bättre.

4. ”Buncha”

Detta tveksamma verb beskriver en skidteknik och sub-kulturell livsstil som härstammar från filmkollektivet The Bunch med fanbärarna Lucas Stål Madison och Magnus Granér i täten. Snudd på kontroversiell åkstil i vissa kretsar men lika självklar i andra. Smaken är som baken och i denna fråga är den minst sagt delad. Att buncha innebär att ta sig över och genom hopp och andra hinder på ett lekfullt sätt som en slags motreaktion till dagens gigantiska hopp och trippelvolter. Små finesser och kreativa lösningar belönas när du bunchar. Utförs med fördel utan stavar och med skidor av märket On3p.

Klädseln är minst lika viktig och för att få den rätta bunch-looken drar du på dig ett par snabba solbrillor á 90-tal tillsammans tillsammans med sportiga träningsbyxor med vita ränder. Eventuella goggles ska ha traditionell position utanpå hjälmen men luvan får gärna vara inknölad under.

5. ”Gnarly”

Trendigt ord som går utmärkt att applicera inom offpiståkning när det snårigt, trångt och svårt. Typexempel är när en ränna är så brant att botten inte syns ovanifrån och så smal att skidorna knappt ryms på bredden. Även tätt beväxta och håriga passager i skogen kan vara riktigt gnarly.

Uttrycket går att använda i parken också men där kan det vara svårare att pricka rätt. Ett hopp där vinklarna inte riktigt stämmer kan vara gnarly. Och för att förmildra faktumet när det håller på att gå käpprätt åt skogen kan du vara cool och nämna hur gnarly ditt nyligen genomförda trick var i förbifarten, typ: ooooh vad gnarly…

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.