Mikaela Shiffrin i öppet brev till FIS om klimatet ”Vår sport är hotad”.

Att klimatfrågor är ett högst aktuellt och viktigt ämne i dagens samhälle har troligtvis inte undgått någon. Nu har även ämnet hamnat i fokus inom skidvärlden då den alpina världstjärnan Mikaela Shiffrin tillsammans med andra aktiva vinteridrottare tagit ställning i ett öppet brev till det Internationella skidförbundet FIS med förhoppningarna om att minska skidsportens klimatavtryck.

Michaela Shiffrin är en av världens mest framgångsrika alpina skidåkare genom tiderna. Hon har vunnit fyra totala världscupsegrar, tre VM-guld och två OS-guld. Men för Shiffrin är skidåkning inte bara en sport, det är också en passion som hon vill bevara för framtida generationer. Därför skrev hon nyligen ett öppet brev till det internationella skidförbundets FIS ordförande Johan Eliasch och förbundets övriga rådsmedlemmar. Brevet som undertecknats av 142 aktiva idrottare inom vintersport innehöll tydliga direktiv och uppmaningar om att genomföra kraftansträngningar för att minska skidåkningens klimatpåverkan. Den norske alpina skidåkaren Aleksander Aamodt Kilde är en av undertecknarna och är tydlig i sitt utlåtande.

– Världen förändras och vi ser vilken påverkan vår sport har. Jag vill att framtida generationer ska uppleva vinter och kunna göra vad vi gör, säger han till AP.

I brevet, som publicerades på Shiffrins Facebook-sida, poängterar hon och de andra atleterna att det är dags att ta större ansvar för att minska koldioxidutsläppen i samband med tävlingar som arrangeras och i brevet följer även en punktlista med konkreta förslag på förändringar att genomföra inom skidsporten idag.

Skidåkning är en sport som är starkt beroende av snö och kallt väder, vilket gör den särskilt sårbar för klimatförändringar. De pekar på att skidåkningens koldioxidutsläpp inte bara kommer från transporter till och från skidorter, utan också från själva driften av skidanläggningar.

Vinteridrottarna med Shiffirin i spetsen uppmanar FIS att ta en ledande roll i att minska skidåkningens klimatpåverkan genom att ställa högre krav på skidanläggningar att bli mer hållbara och energieffektiva. De föreslår också att FIS ska titta på alternativa sätt att transportera människor till och från skidorter, inklusive användning av kollektivtrafik och elbilar. Slutligen uppmanar dem FIS att ta mer hänsyn till miljöaspekterna när man planerar tävlingar och evenemang.

”Detta är vår viktigaste tävling, låt oss vinna den tillsammans.”

Shiffirin är inte den enda idrottaren som tar upp klimatfrågor. Över hela världen har idrottare börjat ta ställning för att minska koldioxidutsläppen och bevara planeten. Brevet som avslutas med meningen ”Detta är vår viktigaste tävling, låt oss vinna den tillsammans.” visar att idrottare kan vara en kraftfull röst när det gäller att påverka miljöfrågor. Genom att använda sin plattform kan de öka medvetenheten om klimatförändringar och uppmana till handling.

  • Läs det öppna brevet här
Text: Frida Andersson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.