Nu är pudret på väg mot Alperna igen

Det varma vädret verkar få ge sig för vintern som är tillbaka. Halvmetern snö är på väg mot Verbier, Chamonix, St Anton och Engelberg.

Det är svårt att mäta sig med snömängderna förra året i både Sverige och Alperna, samt inledningen denna vinter i framförallt Österrike. Då i början på januari 2019 fick vi dessutom tung bevisning i form av rörligt material från Saalbach på snöfesten där nere.

Men nu ser det ut som att en halvmeter snö är på väg ned mot ett tiotal skidorter i Alperna. Det är prognosen för de kommande tre dygnen. Allra mest snö i Europa och Alperna förväntas den sagolika, mysiga och tämligen ståtliga skidorten Mürren få, där 64 centimeter vankas de kommande 72 timmarna. Kikar man på Mürrens väderprognos 9-dagar framåt, som ligger invid mäktiga Jungfraumassivet i centrala Schweiz, ser man att det redan idag måndag förväntas komma över 40 centimeter på mellanstationen 2310 meter över havet.

Onsdag, torsdag och fredag vankas ännu mer påfyllning i Mürren, vars närmsta skidorter är Wengen och Grindelwald. Även i början på nästa vecka ser det ut att komma snö, nära 50 cm (48,4 cm) men det är såpass långt dit att vi kanske inte helt ska spekulera där.

Andra orter som kan vänta kring halvmetern nysnö de närmsta tre dagarna är Verbier (55 cm), Chamonix Argentiere-Les Grands Montets (49 cm), Engelberg (49 cm), St Anton ( 47 cm) och Tignes (47 cm).

I vanlig ordning hittar du lavinriskbedömningar främst via nationella vädertjänsterna i Alpländerna, här finns en samlingssidan där du kan klicka dig ner på Europakartan till regionen som du är intresserad av.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.