Tvåmeters dump i Österrike och 1 meter snö till på väg

I helgen har en snöstorm hamrat ned över österrikiska Alperna. Kaprun är en av de skidorter som har fått allra mest snö – 213 centimeter de sensate 3 dygnen. Och lågtrycket med dess ymniga snöfall har inte bedarrat då flera orter i Alperna som Mürren, Garmisch-Partenkirschen, Engelberg, Kaprun mfl väntas få ytterligare kring en meter snö de kommande dagarna. 

Har du också nåtts av snöiga bilder från österrikiska Alperna? Det är framförallt centrala och norra Österrike som fick ett rejält snöfall i slutet av förra veckan och under helgen. I bergen kring Salzburg handlar det om upp emot tre meter om vi backar en vecka bakåt, Kaprun-Kitzsteinhorn som ligger nära Zell am See har fått 213 centimeter snö de senaste tre dygnen, enligt WePowder.

Världstouråkaren Konstatin Ottner åker i Österrike efter tokdumpet

Det finns alltså gott om nytt fluff att pumpa på flera skidorter i Österrike just nu. Men som vanligt bör man beakta rasrisken om åket inte ska bli ens sista. De där stora linjerna och turerna på hög höjd ovanför trädgränsen bör definitivt vänta tills snön har satt sig ordentligt. Undvik branta, öppna partier och håll dig istället till flackare skogsåkning. De lokala förhållandena vad gäller snön är ju det som ska styra dina beslut, fråga skidpatrullen på den skidorten du är i.

Reine Barkered och Jackie Paaso tog en sista minuten till snön till Österrike, och postade denna edit från skidorten Zauchensee Skiparadies som ligger nära de lite mer namnstarka skidorterna Obertauern och Flachau i Salzburg.

Generellt är lavinskalan uppe på 4:or i stora delar av Alperna som har fått ta del av all denna snö. Kikar vi på de olika delarna av Österrike så ser vi att idag tisdag är Tyrolen (ink Sydtyrolen och italienska Trentino) i västra Österrike med skidorter som St Anton, Ischgl, Sölden mfl fortfarande uppe på Stor (4:a) och Betydande (3:a). Även Salzburg ligger på flera orter på risk fyra av fem i lavinskalan.

Två tyska skidåkare omkom i laviner i Vorarlberg i helgen, i västra Österrike rapporterar DN och nyhetsbyrån TT. En slovensk skidåkare har omkommit i Salzburgtrakten och även två vandrare har omkommit, och ytterligare två har försvunnit i landets nordöstra del. Ungefär två tusen personer isolerades i små bergsbyar och de militärhelikoptrar som vanligtvis används i räddningsinsatser kunde inte lyfta på grund av snöfallet i helgen.

Schweiz ser också ut att få en hel del snö, framförallt i centrala delarna med skidorter som Engelberg, men även österut mot Mürren och Wengen mfl. Här ser du de elva skidorter i Europa som förväntas få mest snö de kommande 72 timmarna, dvs nästa tre dagar.

Missa inte heller Erik Wennberg, Truls Mörfelt, Anton Axellie och Emil Stegfeldt sköna svängar från Saalbach efter dumpet.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.