Ny chefredaktör på freeride: Petter Elfsberg

Petter Elfsberg är den 34-åriga Gävlebon som tar över som chefredaktör på freeride.se. Han är den sjätte redaktören på sidan sedan starten 1998. Låt oss se vem som döljer sig bakom skägget!

Grattis till redaktörsjobbet. En klassisk fråga – hur känns det?
– Tack så mycket! Ja, vad ska jag säga. Det känns väldigt bra förstås! Det är en ära.

Berätta lite om dig själv och din skidrelaterade bakgrund?
– Efter studenten 2007 flyttade jag direkt till Åre för att plugga på det som då hette Svenska Skidlärarlinjen. Därefter gjorde jag sex säsonger som skidlärare i Funäsfjällen följt av sex år som professionell tränare på ett skidgymnasium med inriktning mot freeski och puckel. Sedan blev jag… eh, frilansande skidreporter? haha. Det är väl den kortfattade versionen.

Mycket skidåkning med andra ord?
– Jag har mer eller mindre arbetat med skidåkning hela mitt vuxna liv. Det låter säkert klyschigt, men skidåkning har blivit så mycket mer än själva åkningen i sig för mig. Jag har väldigt mycket att tacka den för, mer än vad som ryms att berätta här. Dock finns det, som många känner till, också en mörk sida av denna sysselsättning… jag har en tragisk lavinolycka i bagaget som har format mig både som skidåkare och människa. Men det behöver vi inte gå in på nu.

Nej usch för den biten av skidåkning… men som sagt, vi går vidare. När började du egentligen skriva för freeride.se?
– Under min tid som lärare på skidgymnasiet började jag bland annat skriva reportage från resor och träningsläger. Jag skrev mitt första reportage 2018. När jag kort därefter fick veta att skidgymnasiet jag jobbade på skulle läggas ned tog jag snabbt beslutet att försöka försörja mig fullt ut som frilansare.

Och det har du gjort nu ett tag, eller hur? Många här på freeride känner antagligen igen ditt namn.
– Haha, det beror på hur många som egentligen lägger märke till vem som skrivit artiklarna? Men freeride har alltid varit min största uppdragsgivare även om jag arbetat åt andra medier också.

Vad är det bästa med att jobba med skidåkning på det sättet du gör?
– Jag har alltid haft en fot i skidvärlden och en fot i en mer kreativ och konstnärlig värld. När jag förstod att det gick att kombinera dessa världar till ett slags gemensamt universum kändes det som att jag knäckt koden på ett personligt plan. Jag har länge haft en dröm om att jobba med media men tanken på att sitta på ett kontor på en mediabyrå har avskräckt mig. Nu kan jag kombinera mina intressen och kunskaper och samtidigt inspirera andra till att komma ut och njuta av naturen och skidåkning. Det är nog det bästa… och det ska bli väldigt spännande att ta över som redaktör.

Du har ju vikarierat som redaktör på sidan flera gånger. Har du förberett dig för jobbet på något annat sätt?
– Jag har fått den absolut bästa vägledningen man kan tänka sig från Anders Wingqvist som har varit redaktör på freeride.se fram tills nu. Han har lärt mig allt han kan… och det är inte lite ska ni veta! Jag är också enormt tacksam gentemot Anders som gav mig chansen att börja skriva för freeride från första början.

Du har redan över 300 publicerade artiklar på sidan samt en drös med filmer på freerides youtube-kanal. Har du någon personlig favorit?
– Oj, vilken svår fråga…

Låt oss säga topp tre då?
– Fortfarande svårt, haha. Men en klar favorit är när jag träffade skidtillverkaren Greve Långböj, det vill säga Jon Långström, i Hedeviken utanför Vemdalen… Sveriges garanterat mest unika skidtillverkare och en fantastisk härlig människa.

– En annan minnesvärd upplevelse är när jag och Anders Wingqvist åkte till Stryn och körde catskiing i början av den här sommaren. Det var en väldigt fin resa på många sätt även om snön inte var den bästa. Men som sagt, skidåkning är så mycket mer än underlaget… det är människorna man träffar och platserna man upplever som gör det. Jag har också skrivit två reportage om vågsurfing på Stadlandet i Norge, från Hoddevik och Ervik, som båda har varit femstjärniga upplevelser enligt mig… vilket jag hoppas och tror att jag lyckats förmedla i text och bild.

– När det kommer till film så är en definitiv höjdpunkt när jag testade skidorter i Österrike innan pandemin 2020. Och just ja, apropå film… jag är också väldigt nöjd med en instruktionsfilm jag gjorde för två år sedan där jag visar hur man lär sig sin första backflip, det var kul att damma av lärarkunskaperna igen! Äsch, nu blev det ju snarare topp sju…

Det är härligt att du är ivrig att dela med dig av inspiration! Hur tror du freerides läsare kommer märka av att det är en ny redaktör bakom spakarna?
– Hm… förhoppningsvis märks det inte alls, Anders har gjort ett fantastiskt jobb på freeride.se de senaste åren och jag har stor respekt för honom och han är en förebild för mig och många andra i branschen. Jag ska försöka jobba på ungefär samma sätt som honom, men givetvis är det ofrånkomligt att inte sätta en personlig prägel på innehållet.

Är det bara skidåkning som gäller eller har du några andra intressen?
– Likt de två föregående redaktörerna på freeride.se (Simon Tjernström och Anders Wingqvist) så är musik ett stort intresse även för mig. Jag både spelar, skriver och producerar musik på sidan av jobbet vilket jag tycker är väldigt kul. Jag har varit på turné som afterski-musiker i Schweiz också, det är ju lite kul i sammanhanget… eller? I övrigt håller jag på med en del klassiska sommarsysselsättningar för skidåkare så som cykling, surfing, skateboard och lite annat.

Tack och lycka till med redaktörsjobbet!
– Tack så mycket!

Har du tankar, frågor, funderingar eller tips? Hör av dig till petter@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.