Offpistguide: 5 fina åk i Sälen

Sälen är välkänt bland Sveriges barnfamiljer som vill åka skidor, gå på badland och äta på restaurang. Vi skickade en ung, men erfaren, offpisträv till Dalarna för att nosa efter eventuella fina offpiståk. 

Sälenfjällen, allas vår familjefavorit. Här finns något för alla, i alla åldrar, på alla nivåer. Oavsett om det är trollskogen som ska utforskas, om skidspetsarna ska ställas lodrätt nerför branta klassikern Väggen eller om du ska carva i Gustavsbacken, kanske åka Sveriges i år framröstade bästa pist längst norrut eller den näst bästa.

Vad Sälen kanske inte är lika känt för är sin offpist-skidåkning. Visst, det finns ett antal områden markerade för offpist-entusiaster, men hur som helst har aldrig Sälen varit den skidort som jag förknippat med förstklassig offpistskidåkning.

Men tji fick vi när min eminenta fotograf tillika gamle vapendragare Oskar och jag åkte till Sälen för att utforska offpisten. Vi snubblade över århundrandets snöfall och vi skrev ihop en liten offpistguide för er som vill prova på vad Sälen har att erbjuda i termer av offpistskidåkning. Följ med oss utför Sälenfjällens mer och mindre kända offpiståk.

1. TROLLDALEN (Hundfjället)

Vi börjar lite enkelt och tar oss upp med den fräsiga 8-stolsliften, West Express, från Hundfjällets botten. Väl på toppen tar vi skiers left och åker ner mot pist 21. Redan då är vi vid toppen av Trolldalen. Där tar vi oss enkelt ut skiers left från liften och hittar ett roligt åk med varierande terräng.

Ett enkelt och bra uppvärmningsåk innan vi ger oss på de brantare åken vid Hundfjället. Terrängen är lekfull och skogen är gles. Det lutar på lagom tills det plötsligt blir ganska platt i slutet. Om du vill slippa gå tillbaka till liften bör du efter några hundra meter åter ta dig tillbaka ut mot pisten.

2. VÄGGEN-OFFPISTEN (Hundfjället)

Det klassiska åket är väldigt lätt att hitta till. Du ser det enkelt nerifrån, lookers left om pisten, och det är lika lätt att hitta från ovan. Numera är det skyltat som offpist-område och stora delar av området är kontrollerat av skidpatrullen. Trots detta gick visserligen en lavin i närheten av området (i liftgatan) tidigare i vinter. Det är därmed, nu som alltid, viktigt att spana in lavinprognosen innan du ger dig ut.

3. VÄGGEN-OFFPISTEN EXTENDED VERSION (Hundfjället)

Det klassiska offpiståket vid Väggen har Oskar och jag åkt sen vi var små skidtokiga kids, men vad vi gör annorlunda den här gången är att vi sätter på oss våra stighudar på toppen av sittliften (East Express).

Sen turar vi förbi offpist-skylten och fortsätter på det platta fjället uppskattningsvis 400 meter. När vi sedan hudar av skidorna och vänder skidspetsarna ner i fallinjen så kommer vi ner lite längre bort på Väggen-offpistens branta sida och glesa skogsåk.

Detta åk är mig veterligen vanligen väldigt spårat och det är sällan du får vistas själv där ute. Men just dessa dagar i januari är vi helt ensamma. Med 30 nya centimeter fjäderlätt lössnö under skidorna så är det svårt att inte få träningsvärk i smilgroparna efter en dags åkning längs Väggens branta sida.

4. SOLLIFTARNA (Tandådalen)

Åkningen bortanför Solliftarna är enligt mig det mest överraskande och därav det bästa åket i Sälen. I den här offpist-guiden tar jag mig friheten och kallar det ”Solåket”. Det finns säkert ett mer etablerat namn bland dem inbitna dalmasarna, men jag refererar åket till Solliftarna (T14) i Tandådalen. Där tar vi släpliften till toppen. Återigen sätter vi på stighudarna och spenderar cirka 15 minuters högintensivt (valfritt) turande ut på plattån tills vi hudar av och sätter fart nedåt.

Åket fungerar bäst om snödjupet är upp emot 70 cm eller mer eftersom det är en väldans massa fjällbjörk som bör vara översnöad i den första branten. Det går säkerligen att ta sig igenom vid mindre snödjup, men det som gjorde detta åk så magiskt den här säsongen var just det att vi kunde dundra på från toppen.

Från kalfjäll, in bland gles fjällbjörk. Vidare ner igenom granskogen för att slutligen stanna på längdspåren nedanför. Jag vet inte hur många gånger vi utbrister i kommenterare som: ”Är det här Kanada eller Sälen”? Eller: ”Jag visste inte att Niseko låg i Dalarna”. Det låter så klart som en överdrift, vilket det säkerligen var till en viss del. Samtidigt så säger det en hel del om vilket magiskt åk det här är och vilka oslagbara förhållanden det var i slutet av januari.

Från längdspåren under ”Solåket” kan du välja om du vill skejta, traska eller rent utav åter sätta på dig hudarna för att smidigt ta dig tillbaka. Vi valde stighudarna, kanske mer för att få känslan av att vi var ute på en extrem tur än att det verkligen behövdes. Återigen, detta åk öppnade upp ögonen för mig. Jag har åkt skidor i Sälen hela mitt liv men efter upptäckten av detta fantastiska åk så har Sälen fått en helt annan innebörd.

5. ÖSTRA (Tandådalen)

Detta åk är helt enkelt skyltat från toppen av släpliftarna i Östra Tandådalen. Du går av liften åt vänster och håller skiers right ut mot offpist-området. Desto längre du håller höger desto längre och mer orört blir åket. Här som så många andra åk så börjar det på kalfjället och avslutas nere i skogen.

Det du ska tänka på här är att det rinner en bäck vid åkets botten. Antingen bör du svänga tillbaka mot Östra Tandådalen i tid så att du har farten med dig för att ta dig tillbaka (Trial and error). Alternativet är att du navigerar dig till bron som gör att du kan korsa bäcken. Därefter kan du spänna på dig stighudarna och ta längdskidspåren tillbaka till Östra Tandådalens parkering.

Men, innan du gör det. Se dig omkring och lägg märke till flertalet potentiella åk runt dig när du står där på längdskidspåren. Vem vet, det kanske finns en och annan skatt som väntar på dig närmre än du tror…..

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera