Oscar Wester: ”– Jag är bättre än någonsin”

Freeride har träffat freeski-landslagsstjärnan Oscar Wester och talat om träning, skidåkning och framtidsplaner samt rotat i den våldsamma utvecklingen av sporten, skidfilmer och sociala medier.

Inne på Dome Adrenaline Zone i Gävle hörs ljudet av trampolinfjädrar och rullskidor. Skratt och glädjerop ekar inne i hela arenan och det är fullproppat med peppade atleter. Sveriges skid- och snowboardgymnasier har bjudit in till camp tillsammans med delar av svenska freeski-landslaget, bland annat Oscar Wester.

För en tid sedan var freestyle-skidåkning en subkultur till övrig alpin skidåkning med en skön ”hangloose”-vibe. Men i takt med sportens kommersiella framfart så har den också tappat lite av sin rockstjärnestatus och blivit strikt och inrutad, som de flesta idrotter. Med det skrivet så känns det faktiskt skönt att Oscar ramlar in på anläggningen med Red Bull-mössan på sniskan drygt en timme efter uttalad tid… det är tydligen inte så noga ändå vilket faktiskt känns glädjande.

”Formen känns bättre än någonsin, haha… det säger jag inför varje säsong, men nu är det verkligen så”

Tjena Oscar! Hur är läget?
– Bortsett från att jag är trött efter några timmar i bilen och har träningsvärk så är det riktigt bra!

Hur känns formen inför säsongen?
– Formen känns bättre än någonsin, haha… det säger jag inför varje säsong, men nu är det verkligen så! Rent fysiskt så känns jag mig riktigt stark. Niklas Erikson (tränare landslaget) har höjt motivationen och ska ha en stor eloge för det. Inom landslaget har vi haft en tydlig och genomtänkt träning och har genomfört flera rena träningsläger i Åre och även här i Gävle.

Ja vi befinner oss ju i Gävle nu, vad tycker du om The Dome?
– Fantastiskt ställe… fan det är grymt alltså. Landslaget har ett bra samarbete med Dome så vi är här ibland, men jag hade gärna varit här oftare för det har verkligen hjälpt mig.

Vad är det bästa med arenan?
– 90 procent av tiden här spenderas med inlines i den stora rampen, det är det närmsta du kan komma skidåkning. Jag tycker det är bättre än vattenhopp… där går ju skidorna bara sönder hela tiden.

Har du stått något på skidor under försäsongen?
– Jag har nyligen varit i Saas Fee och tränat och i somras var halva landslaget i Fonna på camp. Men det har blivit mycket fysträning inför denna säsong!

Mycket fysträning alltså… om du bara fick välja tre övningar att köra, vilka skulle det bli?
– Haha… då får det bli frivändningar, intervaller och knäböj. Där får jag in mycket av spektrat i en komprimerad form.

I Augusti genomfördes X Games i Oslo, där du slutade på en sjunde plats. När är nästa tävling för din del?
– Första världscupen (Big Air) för säsongen är nu 2-3 november i Modena, Italien och sedan bär det av till Stubai, Österrike för läger och världscup igen (slopestyle).

Du är ju veteran på tävlingsscenen vid det här laget. Men hur ser vintersäsongen ut i övrigt, finns det några roliga planer att avslöja?
– Jag vill filma mer! Jag ska försöka göra en del egna filmprojekt med egenbyggda kickar likt det som kom ut förra våren (se här) och planen är också att filma tillsammans med Henrik Harlaut under vintern. Och jag skulle verkligen vilja visa min allra bästa sida i en större filmproduktion med ett stort crew… det är en del av skidåkningen som jag inte lyckats beta av ännu. Jag har växt upp med skidfilmer och det är en otroligt stor del av skidåkningen för mig. Och även om det är få förunnat, så kan det bli enformigt att bara tävla… så det är ett bra komplement.

Apropå tävlingar, kommer du att satsa på ett tredje OS i Peking?
– Det är målsättningen, helt klart. Minst ett till!

Oscar petar in en prilla under läppen och vi skymtar rummet intill där det slängs volter hejvilt. Vi faller in på den skenande utvecklingen av sporten där hoppen blir allt större och volterna allt fler. Quad-corkar, det vill säga fyrdubbla volter har sedan en tid tillbaka blivit ett omtalat inslag i jibb-kretsar, och vissa hävdar att sporten gräver sin egen grav då kreativiteten hamnat i skuggan i takt med att kraven på både hopp och utövare blivit nästintill orimliga.

Har freeskiscenen ballat ur tycker du?
– Nja. Det är ju svårt att hänga med… men du måste, så det är bara att gasa. I slutändan handlar det ju om vad du kan ställa ned under tävling.

”det kommer snurras mer, grabarna kommer bli konstigare och hoppen kommer bli större”

Hur tror du sporten kommer att se ut i framtiden med den utvecklingskurva som råder?
– Det cirkulerar rykten om att Big Air och Aerials kommer att köras i samma samma landning och utgå från samma konstruktion under kommande olympiska spel vilket talar en del om utvecklingen. Men det kommer snurras mer, grabarna kommer bli konstigare och hoppen kommer bli större… åtminstone inom Big Air vilket kommer ge utrymme för ännu större trick.

Du har ju också en hel del stora trick i påsen, förra hösten landade du din första switch trippel cork. Har det blivit några fler sedan dess?
– Inte baklänges… men jag har ställt ned några tripplar framlänges. Är hoppen stora nog är det såklart tripplar som är målsättningen för mig. Men i övrigt kommer jag snurra mycket. Jag har en dubbel 1620 tailgrab som jag kört i Saas Fee som bör ge rätt bra utdelning i vinter.

Den finns filmad och utlagd på din instagram, eller hur?
– Det stämmer. (Se här)

Nyligen blossade en het debatt upp på Freerides forum kring skidåkning och sociala medier efter krönikan skidåkare på sociala medier: en värld av bedragare?, där stora profiler som Malou Peterson och även storebror Jacob Wester varit aktiva.

”Instagram är en del av vardagen och det är roligt att få feedback direkt”

Hur ser du på sociala medier?
– Det kan vara ett störande moment, sponsorerna kräver att jag är aktiv. Men det är också skitkul, så jag är fine med det. Instagram är en del av vardagen och det är roligt att få feedback direkt men jag hoppas också att de stora filmproduktionerna kommer att överleva… men jag vet inte om de har en framtid.

Din brorsa filmar mycket och i ett avsnitt av hans serie Jacob Wester Adventures från förra vintern öste du ordentligt i Chamonix, kommer vi få se mer friåkning från dig framöver?
– Absolut! Under kommande filmprojekt med Henrik Harlaut kommer det troligtvis bli mer friåkning i Chamonix. Men jag har inte samma gener som Jakob alltså… jag tycker verkligen det är läskigt och har sett farorna med egna ögon, i Rikgränsen har jag haft en lavin efter mig som jag tack och lov kom undan från väldigt bra.

Efter avslutad intervju rusar Oscar iväg och hämtar ett par alldeles för stora inlines och beger sig in mot rampen och skumgummigropen. Landslagskollegorna Jennie-Lee Burmansson och Oliwer Magnusson kommer rullandes på varsin skateboard respektive BMX-cykel. Det är en lekfull stämning och hela Dome Adrenaline Zone är en tillsynes stor lekstuga med det svenska landslaget i spetsen denna glada dag. Bilden av den strikta och inrutade sporten bleknar något… stämning är ”hangloose”, och det är glädjande!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera