...

”– Pappa, vad nära allt är!

Nu har vår testpilot Daniel med familj kört sin skidresa till Branäs. Här ser du vad omdömet blev. 

Vi, det vill säga två barnfamiljer med barn från 4 till 10 år, besökte Branäs i mitten av april 2018. Det var säsongsavslutning och strålande aprilväder med sol, blå himmel och fint slaskföre, men framförallt väldigt lite folk.

Ellen 8 år sammanfattade första intrycket av Branäs ganska bra när vi tittade ut från Skilodge på morgonen:
– Pappa, va nära allt är!
Bor man på Skilodge så bor man precis vid gondolliftens dalstation, vilket var mycket smidigt och allt finns väldigt nära; mataffär, skidshop, skiduthyrning, restaurang, afterski etc.

Branäsberget har en gondollift, några sittliftar och väldigt många knappliftar. Fallhöjden är 415 m och många backar är gröna och blå. Från toppen och ner till gondolens dalstation går en bra röd och en svart backe som uppskattades mest av oss vuxna, men även av barnen. Favoritbacken för barnen var Super Mario-backen, en barnbacke som påminner om de skogsbanor alla barn brukar vara så förtjusta i. Längst med banan sitter det lite figurer från Super Mario och i början av backen finns en stor plastfigur av Mario själv som dessutom pratar och lockar till sig alla barn.

”Favoritbacken för barnen var Super Mario-backen, en barnbacke som påminner om de skogsbanor alla barn brukar vara så förtjusta i.”

När vi besökte Branäs var det väldigt lite folk så det var aldrig trängsel i varken liftar eller backar. Alla backarna var bra pistade och höll bra i de varma temperaturerna, men det berodde kanske mest på att det var så lite folk.

Det fanns nån liten bordercross-bana och en terrängpark med några ganska små big jumps och lite rails och boxar. Det fanns även en slalombana med selftimer och nere vid gondolen hade de en Big Air-bag som blev våra barns favorit. Parken var helt okej, men har man lite större barn i 13-14 års åldern kan jag tänka mig att de börjar växa ur Branäs. Allt är väldigt barnvänligt med skidskola, enkla backar och liftar för mindre barn och nybörjare, barnaktiviteter som skattjakt och barnafterski, (gissar att det är som ett saftkalas.)

Vad Branäs saknar är lite fler röda och svarta backar som utnyttjar de 415 fallhöjdsmeter de ändå stoltserar med. Men vad jag förstått så är det någon markägare som hindrar anläggningen från att expandera där terrängen är som mest gynnsam för lite brantare och längre pister.
Båda familjernas barn gick i skidskola 2 dagar och de var mycket nöjda. Noel 10 år uppskattade mycket att alla i skidskolegruppen var på samma nivå. Sen var det ju extra lyxigt att gruppen bara var på fyra barn vilket inte var så konstigt då det var sista helgen anläggningen hade öppet för säsongen.

All personal vi träffat på i, skidskola, skiduthyrning, liftskötare och på restauranger och hotellet var väldigt glada, trevliga och serviceinriktade. Branäs passar för barnfamiljer med lite mindre barn (3-12 år) och kanske en kortvecka eller en långhelg, men har man tonåringar eller skall åka någonstans en hel vecka så skulle nog vi kanske inte välja Branäs i första hand.

Sammanfattning, testpilotens recension av Branäs

Betyg 4 av 5

Plus och minus
+ Bra fallhöjd
+ Extremt barnvänligt
+ Hyfsat nära från Göteborg

-Lite för få branta och långa backar
-vissa flacka backar var nästa för flacka

Mer information om Branäs i vår skidortsdatabas och Branäs egna webb.


Har testpiloten rätt, vad säger du som har varit i Branäs?

Vad tycker du om Branäs?

Text: Daniel Wenblad

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.