Vallåsen stänger för gott

Branäsgruppen meddelar nu att de stänger Vallåsen under vintertid för gott – milda vintrar, höga elpriser och bristande lönsamhet ligger bakom beslutet.

Vallåsen har sedan en tid tillbaka varit ute till försäljning då Branäsgruppen, som idag äger anläggningen, gått ut med att de vill satsa mer på sina större skidanläggningar – det vill säga Kungsberget och Branäs.

Försäljningen verkar dessvärre inte ha gått som planerat och nu meddelar Branäsgruppen att Vallåsen i framtiden kommer hålla stängt under vintertid så länge de står som ägare till anläggning.

Vallåsen ligger på Hallandsåsen i Skåne, och det är en utmaning att driva en skidanläggning så långt söderut i Sverige. I synnerhet är det bristande lönsamhet som står bakom beslutet men Branäsgruppen pekar också på höga elpriser och milda vintrar som en bidragande faktor – vilket gör snötillverkningen väldigt kostsam.
– Det är en enorm skillnad att producera snö i södra sverige med elpriserna som är nu. Det bidrog absolut till beslutet, säger Anders Kjällström, vd Branäsgruppen, till Sveriges Radio.

Branäsgruppen beklagar beslutet men menar att det inte är värt att chansa på att anläggningen ska gå med vinst.
– Chansen att överhuvudtaget gå plus är så pass liten att jag inte ser att det är värt att gambla. Talar man med hjärtat är det jättetråkigt, men hjärtat kan inte styra Excel-arket.

Den lokala skidklubben Landskrona ski club, som bland annat har friåkaren David Deliv och landslagsåkande puckelåkaren Felix Elofsson i sitt stall, drabbas förstås hårt av beslutet då klubben längre inte kommer ha någon hemmabacke att bedriva sin verksamhet i.
– Det är en utmaning att bedriva alpin verksamhet i Skåne som det är. Nu blir det ännu svårare när vi inte har någon backe, säger Paul Månsson, styrelseledamot, till Helsingborgs Dagblad.

Vallåsen kommer dock fortsätta att ha bikeparken öppen under sommarsäsongen. Vill ni läsa mer om cykling i Vallåsen så finns ett färskt reportage från parken på vår systersida happyride.se.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.