Har du 20-70 miljoner över? Köp två svenska skidorter

Är din stora kassakista ett problem? Köp två svenska skidorter så lättar lasten med några tiotals miljoner svenska riksdaler.

I våras stod det klart att Branäsgruppen ska sälja både Vallåsen och Ulricehamn Ski Center, något som freeride rapporterade om. Då fanns inget pris på respektive anläggning och inga konkreta förhandlingar hade inletts. Nu ligger anläggningarna ute till försäljning på Svensk Företagsförmedlings webbsida och det finns ett cirkapris på respektive anläggning.

Branäsgruppen äger idag fyra skidanläggningar, Branäs, Kungsberget, Ulricehamn Ski Center och Vallåsen. Företaget har tidigare sålt både Storstenshöjden och Tolvmannabacken och nu ligger också anläggningarna Ulricehamn Ski Center samt Vallåsen ute till försäljning:
– Våra två största anläggningar, Branäs och Kungsberget, fortsätter att växa och vi måste fokusera våra resurser dit, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

Branäsgruppen: från numerär expansion tillbaka till kärnverksamhet

Branäsgruppen satsar alltså på att än mer krympa sin portfölj med skidorter. Från sex till två, om man bollar in de nyligen sålda två orterna Storstenshöjden och Tolvmannabacken.

Just Ulricehamn Ski Center köptes 2017 och efter fem säsonger väljer man nu att gå vidare med en ännu tydligare satsning på skidorterna Branäs och Kungsberget, som båda är bland de tio största i landet när det kommer till både antal sålda liftkort och antal skiddagar.

– Vi har haft flera spännande och roliga år med Ulricehamn Ski Center och det är en otroligt fin och populär anläggning. Det är fantastiskt att se engagemanget hos gästerna och hur mycket den lokala skidanläggningen kan betyda. Därför är vår känsla är att Ski Center skulle må bättre av en ny ägare, kanske med en lokal anknytning.

Ulricehamn och Vallåsen är öppna till vintern

Trogna besökare till anläggningarna Vallåsen och Ulricehamn behöver dock inte oroa sig för att skidåkningen ska utebli i vinter om ingen köpare hittas.

– Målet är att hitta en lämplig köpare så snart som möjligt, men vi kommer att driva anläggningarna som vanligt i vinter om så inte blir fallet.

Så här ser annonserna ut på Svensk Företags Förmedling som har lagt ut anläggningarna till försäljning:

Vallåsen

 • Vallåsen erbjuder skidåkning och bikepark i område med stort befolkningsunderlag.
 • Vintern, skidåkning med fallhöjd på upp till 145 meter i röd, grön och blå backe. Stor liftkapacitet med 1 stolslift och 3 släpliftar.
 • Sommaren, downhill, 14 cykelleder, pumptrack, teknikbana samt restaurang.
 • Uthyrning både för vinter och sommar aktiviteter.
 • Omsättning normal situation mellan 30-35 Msek med god lönsamhet. 6 heltidsanställda samt säsongsanställda.

Pris: 20-50 miljoner kronor

Läs mer på Svensk Företags Förmedling.

Ulricehamn

 • Möjlighet att förvärva alpinanläggning med 2 miljoner invånare inom 1 timmes restid.
 • Nuvarande ägare Branäs Gruppen har byggt ut och förbättrat nybörjarområdet med liftar och ett modernt snösystem.
 • Bolaget driver och äger liftar, nedfarter, skiduthyrning, restaurang, kiosk, skidskola samt en liten shop.
 • Ulricehamn Ski Center är en alpinanläggning av hög klass med en ständig anpassning till gästernas krav. Det finns idag 7 liftar och 8 nedfarter med varierad åkning och givetvis finns det ett parkområde.
 • Moderna effektiva snösystem och flera nya snökanoner skapar möjligheter för en extra lång säsong.
 • Skidskolebacken med tillhörande lift har anlagts i anslutning till övriga barnområdet.
 • Ulricehamn Ski Center tillhör Branäsgruppen, Sveriges största privatägda skidanläggningsföretag. I gruppen ingår Branäs, Kungsberget, Vallåsen skidanläggning och Vallåsen Bike Park.

Pris: 0 – 20 miljoner kronor

Lär mer på Svensk Företags Förmedling.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.