Köp inte en egen svensk skidort, köp två

Branäsgruppen har nyligen låtit meddela att man bestämt sig för att sälja anläggningarna Ulricehamn och Vallåsen. 

Ulricehamn skicenter är en skidanläggning som ligger endast en timme från Göteborg och en halvtimme från Borås och Jönköping. Vallåsen är en av Sveriges sydligaste skidanläggningar och ligger på Hallandsåsen, två mil öster om Båstad. Skidanläggningarna är motsvarande varandra i storlek och har varsina sju liftar och knappt 150 meter fallhöjd.

Beslutet att sälja skidanläggningarna är något som växt fram över tid och beslutet ska vara ett strategiskt drag från Branäsgruppen som väljer att satsa fullt ut på sina mer nordliga anläggningar. I både Branäs och Kungsberget kommer det miljonsatsningar de kommande åren, bland annat med utvecklingen av det nya skidområdet Branäs Syd.

Vi har tidigare rapporterat om att Branäsgruppen sålt både Storstenshöjden och Tolvmannabacken och om försäljningen av Ulricehamn och Vallåsen går i hamn så återstår alltså endast Branäs och Kungsberget i koncernen.

Branäsgruppen har ägt skidanläggningarna Vallåsen och Ulricehamn sedan 2011 respektive 2017.

Den som slår till på någon av anläggningarna kan räkna med en hel del arbetstillfällen. Vallåsen har idag åtta personer anställda över hela året och under vintern innehar anläggningen cirka 120 säsongsarbetare. Vallåsen håller öppet för cykling under sommaren också, cyklingen har en positiv trend och anläggningen har södra Sveriges bästa down hill.

Ulricehamn omsätter runt 16 miljoner vilket kan låta mycket, men i jämförelse med Branäs som omsätter cirka 350 miljoner så levererar Ulricehamn knappt kaffepengarna inom Branäsgruppen.

Vad får man slanta upp för Vallåsen respektive Ulricehamn? 
– Vi har inte påbörjat själva försäljningsprocessen ännu. Vi har inte heller satt något pris. Några intresserade har ändå hört av sig sedan det blev känt att vi avser att sälja anläggningen i Ulricehamn och även Vallåsen, men vi har som sagt inte påbörjat några konkreta förhandlingar ännu, säger Lars Rundblom delägare på Branäsgruppen.

Det finns dock ingen anledning att oroa sig för kommande skidsäsong då Branäsgruppen har låtit meddela att man planerar att hålla Ulricehamn skicenter öppet som vanligt kommande vinter om man inte hittat någon köpare. Vi kan anta att detsamma gäller för Vallåsen också.

Ulricehamns kommun planerar att öppna ett reningsverk som ligger ett par hundra meter från skidanläggningen. Branäsgruppen är tydlig med att detta inte är något som påverkat beslutet att sälja skidanläggningen.

Pass på att lägga ett bud innan det är för sent!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.