Skyhöga elpriser = höjda liftkortspriser?

Till vintern väntas rekordhöga elpriser vilket oroar många. Men hur ser det ut för landets skidanläggningar – kommer vi få höjda liftkortspriser som en direkt följd av den dyra elen?

Vintern närmar sig och många är idag bekymrade över landets stigande elpriser. Elräkningarna förväntas bli skyhöga för privatpersoner och många rustar för en kostsam vinter. Men hur påverkas landets skidanläggningar av elpriset och kommer det skenande priset märkas på kostnaden för liftkort under skidsäsongen?

Elområden i Sverige

För att reda ut detta behöver vi fördjupa oss något i landets elområden. Sverige består idag av fyra elområden: elområde Luleå SE 1, elområde Sundsvall SE 2, elområde Stockholm SE 3 och elområde Malmö SE 4. Se karta här.

Norra Sverige producerar mer el än vad man förbrukar och i södra Sverige är det tvärt om, vilket enkelt förklarat leder till att det är billigare el i norra Sverige i jämförelse med södra Sverige. Gränsen mellan elområde SE 2 och SE 3 går rakt igenom den svenska fjällvärlden vilket gör att vissa skidanläggningar drabbas hårdare av elpriserna än andra.

 Idre, Kungsberget, Branäs och Sälen är skidanläggningar som ligger på den dyra sidan av gränsen och är också anläggningar som slukar mycket energi, i synnerhet på snöproduktion, liftar, belysning och uppvärmning.

Inga höjda liftkortspriser

Bland de stora skidanläggningarna finns dock inga planer på att höja liftkortspiserna även om elpriserna skulle skena iväg ytterligare under vintern då ägarna till stor del redan har säkrat sina elpriser på terminsmarknaden.

Skistar, Branäsgruppen och Idre Fjäll, som äger ovan nämnda skidanläggningar, har alla liknande avtal med fleråriga fasta elpris vilket bekräftas via mail till TT.

– Vi har säkrat upp våra elkostnader genom att inte ha rörliga elavtal utan köper in elen på fyraårsperioder, skriver Petra Hallebrant, kommunikationsdirektör på Skistar.

– Vi har ett fast pris per kilowattimme som vi låst till 31 december 2023, så vi står redo, skriver Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll.

Skidanläggningarna menar också att liftpriserna för kommande redan är satta vilket innebär att du som konsument inte behöver oroa dig för att priserna chockhöjs.

Mindre skidanläggningar får det värre

Bland landets mindre skidanläggningar, i synnerhet i södra Sverige, så förväntas vintern tyvärr bli desto tuffare rent ekonomiskt.

Ett exempel är Ryssbergsbacken i Nyköping som under förra året hade en elförbrukning på 194 000 kWh, vilket kostade 419 000 kronor. Samma elförbrukning skulle i år, enligt Friluftsfrämjandets egna beräkningar, kosta dem 720 000 kronor.

– Pengarna vi har idag kommer inte räcka till att starta backen, vi måste få till samarbeten, säger Peter Tholse från Friluftsfrämjandet som driver Ryssbergsbacken i Nyköping, till Sveriges Radio.

Även i Isaberg, som ligger i närheten av Jönköping, är oroade inför kommande vinter. Anläggningens kostnader för snöproduktion ligger vanligtvis på 2,2 miljoner kronor, ett pris som nu kan komma att dubbleras, vilket ställer till stora problem för anläggningar som är helt beroende av konstsnö.

Mullsjö Alpin, som också ligger i södra Sverige, låter meddela att man måste räkna på vart gränsen går och om en öppning ens är realistisk.
– Om det blir extrema elpriser och det skjuter i höjden är det tveksamt att vi kommer öppna upp. Det måste ju vara lönande, annars går det inte, sägerMichael Lindberg, ägare på Mullsjö Alpin i en intervju med SVT.

Elprisseminarium för skidanläggningar

Som en direkt följd av detta så arrangerar SLAO, tillsammans med Svenska Skidförbundet och Friluftsfrämjandet, ett elprisseminarium under september månad för att hjälpa skidanläggningarna att minska sin åtgång och effektivisera elförbrukningen.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.