Pistör död efter lavinen i Crans-Montana

Nu berättar den lokala schweiziska polisen att den person med livshotande skador efter gårdagens lavin i Crans-Montana har avlidit under natten.

Igår gick en stor lavin i schweiziska skidorten Crans-Montana, vilket vi berättat om tidigare. Nu bekräftar lokal polis att en av de som drogs med i lavinen har avlidit på sjukhuset i Sion under natten. Den omkomna var en 34-årig pistör som var anställd i skidorten, uppger Le Nouvelliste.

Ytterligare tre personer fångades av lavinen, som alltså gick rakt ut i en vanlig pist, men ingen av dessa har rapporterats vara allvarligt skadad.

Svenska skidåkaren Erik Studer som bor i Lausanne kommenterar olyckan:
– Det har varit extremt varmt sista veckan här nere i Schweiz. Just där som lavinen gick är också en utsatt sydsida, när det värmer på är det lurigt.
På våren brukar liften som leder upp till Plaine Morte, och passerar ovanför bergstoppen Tubang stängas efter lunch, just för risken för laviner. Erik Studer berättar:
– Vi vet inte vad som orsakat denna lavin, men det går att skråa in på bergssidan under Tubang ganska enkelt, men det är något som man absolut inte gör vid varmt väder när risk för slasklaviner finns. Dessutom kommer man sällan så högt upp som brottkanten är, utan det vanlig är att skråa in under det stora klippartiet som ligger skiers left och nedanför brottkanten av lavninen.

Våra tankar går till den avlidne pistörens nära och kära, han lämnar fru och två små barn i sorg. Det blir en sorgensdag i hela skidområdet och en tyst minut kommer att hållas klockan 14.23 exakt tjugofyra timmar efter att olyckan inträffade.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla0   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • Dela på Facebook Tweeta
  • KATEGORIER: