Stor lavin i pisten i Crans-Montana, en person har livshotande skador

Det var vid 14.15 igår som en stor snömassa lossnade i Crans-Montana. Snöskredet rutschade ned en lång bit och svepte sedan över en pist där flera skidåkare träffades. Fyra personer är räddade ur den enormt packade lavinkäglan, en med livshotande skador. Sökningen är nu avslutad rapporterar schweizisk polis via twitter.

Larmet gick 23 minuter över två igår efter lunch. En lavin i schweiziska Crans-Montana, i kantonen Valais, hade då lossnat från toppen Tubang 2 826 meter och sedan rutschade nedför hela bergssidan och i botten svepte snömassorna över den röda pisten Kandahar.

Platsen där lavinen gick in i pisten heter Passage du Major och är utifrån bilder och film att döma, tämligen exponerad för Tubangs stora bergssida. Det är också ett skarpt och brant krön precis innan botten där pisten ringlar förbi, krönet forcerades alltså av lavinen och den fortsatte hela vägen ned. Lavinen gick 840 meter längs berget Tubangs sida enligt lokala mediet Le Nouvelliste, och i botten täcktes pisten Kandahar med ett fält på cirka 100 gånger 3-400 meter.

Crans-Montanas kommunordförande Nicolas Féraud sade kort efter olyckan att tio–tolv personer befarades befinna sig under snömassorna, men att han inte är säker på antalet och att antalet mycket väl kan stiga:
– Vi är i chock och vi hoppas på ett lyckligt slut för dessa personer, säger Féraud till Le Nouvelliste. 
Senare under kvällen meddelade schweiziska polisen att fyra personer grävts fram, varav en med livshotande skador. Över två hundra personer hjälpte till i räddningsinsatsen, samt flera helikoptrar och hundar. Sökandet fortsatte därefter under natten.

På skidortens webb finns ett officiellt uttalande från igår kväll där man bekräftar tid och plats för lavinolyckan, samt och att man arbetar intensivt med räddningsarbetet. Stödtelefon finns också för drabbade familjer.

Nu på morgonen har den lokala polisen meddelat att sökningaarbetet är avslutat, ingen har rapporterats saknad. Resultatet efter denna tragiska pistlavin är tre skadade och en med livshotande skador, uppger lokal media.

Svepning över lavinområdet nere i pisten:

Insatsen har givetvis försvårats av flera skäl – dels att lavinen gick över en pist där de flesta skidåkare inte bär transceiver och är sökbara, dels den enormt packade snön efter den långa och stora lavinen som bromsats upp i botten vid pisten:
– Det är en helt otrolig mängd snö, omkring två meter tjock och 300 meter lång. Det är en vårlavin, den är mycket kompakt, säger personen till Le Nouvelliste vilket refereras av TT/Omni.

Svenska utrikesdepartementet (UD, har kontakt med de lokala myndigheterna i Schweiz och hade igår kväll inga uppgifter om drabbade svenskar.

Enligt institutet för lavinbedömningar i Schweiz Snow och Avalanche Research (SLF), var  risken begränsad till två av fem i området när lavinen gick. Myndigheterna i Schweiz har öppnat en undersökning för att bestämma om någon kan hållas enskilt ansvarig för lavinen. Åklagaren Catherine Seppey har två spår:
– Antingen off-piste skidåkare eller en spontan lavin, säger hon till Le Nouvelliste. 

Liknande laviner  är mycket sällsynta  i pist, men i franska Tignes hände detta för två år sedan då utan några skadade. Men två personer skadades till följd av en liknande pistlavin i Anzère . De tre åkare som utlöste den lavinen dömdes slutligen år 2017 i Schweiz högsta domstol för att ha orsakat lavinen år 2009 som skadade två andra skidåkare.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.