Plan fastnar i skidlift efter krasch i italienska Alperna

Ibland ska man ha änglavakt. Det hade de två män som kraschade med ett litet propellerplan i en skidlift i skidorten Prato Valentino i norra Italien förra söndagen.

Avbruten sightseeing

Enligt italienska myndigheter hade planet lyft från en närliggande flygplats för en sightseeingtur när det kraschade i kablarna till en skidlift i skidorten Prato Valention vid Teglio, norr on Milano.

Den 62-årige piloten från Genua kastades ut ur planet vid kraschen medan den enda passageraren, en 55-årig man från Varese, fastnade i cockpiten på det upp- och nervända planet.

Bergsräddning, brandkår och polis tillkallades omedelbart till platsen. Det tog dem sammanlagt två timmar att få ut mannen.

Inte en skråma

Otroligt nog klarade sig mannen oskadd. På bilder i media kan man se honom lugnt sittandes på ena vingen medan bergsräddningen försöker ner honom från vraket.

Piloten ådrog sig mildare skador och behandlas nu på sjukhus i Sondalo, meddelar den italienska bergsräddningen (Soccorso Alpino e Speleologico Lombardia – CNSAS) vidare.

Man tror att ett motorstopp kan ligga bakom kraschen men har inlett en undersökning.

Grymt med tur

En talesperson för bergsräddningen, Walter Milan, sa i ett uttalande till den brittiska kvällstidningen The Sun att männen hade tur som klarade sig.

– Båda två hade verkligen tur. Om planet hade kraschat på marken hade utgången kunnat vara någon helt annan.

– Det var en komplicerad räddningsoperation, som involverade många olika räddningstjänster. Men i slutändan lyckades den, vilket är huvudsaken.

– Det var ett mirakel. Piloten blev lindrigt skadad men inget allvarligt. Självklart var både männen chockade, konstaterar han.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.