Världens största inomhusbacke planeras utanför Oslo

Världens största inomhusanläggning för skidåkning kan bli verklighet i Lørenskog utanför Oslo. Om kommunstyrelsen godkänner planerna kan anläggningen tas i bruk år 2017.

Selvaag Gruppen är en egendoms- och investmentkoncern och de började planera Lørenskog Vinterpark för fyra år sedan och blir den verklighet kommer den vara världens största inomhusanläggning för både utförsåkning och längdåkning. Utöver den 35 000 kvadratmeter stora hallen har de även tagit fram skisser på hotell och en företagsby med inriktning mot vintersport, som också planeras i området. Selvaag har nu överlämnat planerna till ordföranden i Lørenskog kommun.

Skidbacken kommer få en fallhöjd på 90 meter, tre nedfarter och fem liftar och totalt kommer 1,2 kilometer längdskidspår att byggas om projektet blir verklighet. Planen är att skapa en konstgjord glaciär genom att lägga snö direkt på marken och därigenom framtvinga permafrost som sedan håller snön frusen.

Första gången planerna lades fram för de styrande i Lørenskog kommun var 2012, och sedan dess har projektet modifierats bland annat med hänsyn till miljö.

– Det är mycket mer genomtänkt och genomarbetat, både miljömässigt och arkitektoniskt, och i tillägg mer genomförbart kommersiellt. Dessutom har vi en långt bättre förståelse av vilka aktörer vi vill ha med oss, säger koncerndirektören Olav H. Selvaag till Romerikes Blad.

Hans kollega Steinar Mejlænder-Larsen, styrelseledare i Lørenskog Vinterpark utvecklar:

– Målet är att anläggningen inte ska förbruka mer energi än en vanlig vintersportanläggning. I taket på ”glaciären” som utgör själva skidhallen ska vi använda aerogel, som släpper in dagsljus men inte värme. Och all värme från kylanläggningen ska återanvändas i resten av anläggningen som i sin tur kommer bli ett bullerskydd mellan e6:an och den övriga bebyggelsen.

Härnäst ska ärendet behandlas av såväl administration som politiker i Lørenskog kommun, och om allt går enligt planerna kan ärendet tas upp i kommunstyrelsen vid påsk nästa år. Selvaag Gruppen hoppas kunna sätta spaden i marken någon gång under 2015, och att anläggningen kan tas i bruk 2017.

Källa: Romarikes Blad (extern länk) >>

Fakta:

  • Priset för hela anläggningen, medräknat hotell, bostäder, företagsby och så vidare väntas landa på mellan 3 och 5 miljarder NOK.
  • Selvaag Gruppen räknar med att 400 000 personer kommer besöka anläggningen varje år.
  • Skidbacken får 90 meters fallhöjd, tre nedfarter och 5 liftar.
  • Längdskidspåren ska bestå av tre stycken fem meter breda slingor med totalt 1,2 kilometers längd.
Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.