Podcast-tips till Hängmattan

Äntligen helg! Eller så har du semester och vilken veckodag det är spelar ingen som helst roll. Men oavsett så följer här en lista på skid- och snö-relaterade Podcasts att drömma sig bort med.

Oavsett om du är ute efter något att lyssna på under löprundan, på jobbet, i den omtalade hängmattan, i bilen under långkörningen, som tröst en regnig dag eller som ett desperat försök att dämpa ångesten inför vintern som känns så långt borta så bör du kunna hitta något här. På med hörlurarna eller dela med dig via en AUX-kabel, luta dig tillbaka eller ta i som aldrig förr med benböjen och dröm dig bort till ett vintrigt landskap.

Passa på att bygga på kunskaperna och allmänbildningen nom skidvärlden för att kunna inleda intressanta diskussioner om vem som egentligen är den inflytelserikaste personen i branschen eller vilken turbindning som håller bäst att köra hårt med. Eller skryt på afterskin om hur mycket du vet om kända skidprofiler hit och dit så det nästan låter som du känner personerna i fråga sedan dagis.

Freeridepodden

Det självklara valet ifall du vill lyssna på svenska och med relevanta ämnen, tips och profiler för vårt lilla avlånga land. Skapat av en skidpeppad skåning vid namn Philip Claesson. 13 avsnitt finns ute hittills med allt från intervjuer med Jon Olsson, Jacob Wester, Anja Pärson, Emma Dahlström och Johnn från Protect our Winters till lavintips från Mårten på Åre Lavincenter och ett otroligt välgjort avsnitt om Andreas Franssons liv.

https://www.freeride.se/tag/freeridepodden/
Podcasten på iTunes

 

Husky Podcast

En svensk outdoor-podcast med friluftsentusiasten Magnus Ormestad som bokstavligen talat pumpat ut inspirerande avsnitt i flera år nu. Finns på svenska och även en del avsnitt på Engelska. Många intervjuer med både svenska och internationella skidåkare som Emma Dahlström, Matilda Rapaport, Lotten Rapp, Jackie Paaso, Sam Smoothy, Antti Autti och många fler. Totalt finns 169 avsnitt ute för tillfället och några av de senaste med vinter-koppling är bland annat ett långavsnitt om skidfotografen Mattias Fredriksson och en intervju med tidigare störtoppsfantomen Hans Olsson.

http://huskypodcast.com/
Podcasten på iTunes


Low Pressure Podcast

“The Podcast for Skiers” släpps vanligtvis varje torsdag och drivs av Mark Warner som bosatt sig i Whistler, Kanada. I ett av de senaste avsnitten sitter han ner med den svenska skidfotografen Daniel Rönnbäck lowpressurepodcast.com/88-daniel-ronnback-3/. 101 avsnitt att välja och vraka bland.

http://lowpressurepodcast.com/
Podcasten på iTunes

 

 

NAUSICAA CAST

Startad av Teton Gravity Research-atleten Hadley Hammer som tyckte det saknades en podcast med fokus på inspirerande och hårt åkande kvinnor där man kunde lyssna och få svar på de frågor man egentligen funderar kring. Namnet kommer från den grekiska mytologin och syftar till de första kvinnorna som dokumenterats spela spel. Hadley intervjuar allt från skidåkare som Angel Collinson till ultralöpare, surfare och klättrare som Emily Harrington. 10 avsnitt än så länge.

http://nausicaacast.com/
Podcasten på iTunes

 

Powder 8 Podcast

Skidåkaren, ultralöparen och fotografen Kt Miller diskuterar backcountry-skidåkning, stil, historia, utrustning och vad framtiden håller för aktiviteten. Hon startade podcasten i år och har hittills fått fram sju avsnitt med profiler vars namn kanske inte är så välkända inom svenska kretsar men som definitivt är värda att lyssna på oavsett.

https://powder8podcast.com/
Podcasten på iTunes

 

 

Slide: The Avalanche Podcast

Allmänt nörderi om laviner, snölager och hur man håller sig säker i offpisten med Doug Krause som jobbat som skidpatrull, guide, lavinexpert, utbildare, konsult och ansvarig för prognoser på tre kontinenter. 16 avsnitt om allt både mer och mindre nära relaterat till laviner att göra på ungefär 30 minuter styck.

Podcasten på iTunes

 

 

Blister Podcast

Hemsidan som sysslar främst med reviews av utrustning inom outdoor startade även en podcast där de både snackar prylar men också intervjuar intressanta människor som till exempel Sage Cattabriga-Allosa, Michelle Parker, grundaren av DPS Skis Stephan Drake och svenska Magnus Granér som är en del av the Bunch. 49 nördiga avsnitt.

http://blistergearreview.com/category/podcast
Podcasten på iTunes

 

 

Powder Radio / Sponsored

Skidtidningen Powder Magazine står bakom denna podd där Mike Powell berättar historien bakom skidproffsen och deras liv. Åkare som bland andra Elyse Saugstad, Glen Plake, Cody Townsend, Sierra Quitiquit, Mike Douglas och många många fler stora namn inom industrin blir intervjuade. 34 avsnitt och därmed lika många åkare, eller personer som gjort sig ett namn i skidvärlden på ett eller annat sätt, som varierar mellan 20 och 40 minuter.

http://www.powder.com/powder-radio/
https://audioboom.com/channel/sponsored
Podcasten på iTunes

 

Wintry Mix

I denna podd snackas det inside-info om skidindustrin med Vermont-sonen Alex Kaufman som intervjuar allt från ägare av skidorter till meteorologer, pryldesigners och skidfamiljer. 45 avsnitt varav 20 av dessa på iTunes, från 10 minuter långa upp till en halvtimme. På hemsidan beskrivs podden så här: “Alex is not a journalist, nor does he aim to be. He’s an industry insider. The podcast strives to be entertaining and credible, but opinions are allowed. So are jokes. You can handle it.”

http://www.wintrymixcast.com/
Podcasten på iTunes

 

Totally Deep

34 avsnitt med allmänt skidsnack med tre insnöade grabbar i British Columbia. Allt från prylnörderi och filosofiska funderingar till skitouring och stundvis hajpade diskussioner med diverse skidproffs som Chris Davenport. Även lite random livesändningar från olika platser, vetenskapliga djupdykningar om snö och väderfenomenet El Niño och brödraskap i backen.

https://www.cripplecreekbc.com/blogs/totally-deep-podcast
http://totallydeep.libsyn.com/webpage
Podcasten på iTunes

 

High Falutin Ski Bums

Podd om skidåkning och livet som bummare med Mario och Brian, bosatta i New Jersey av alla ställen. Två medelåkders snubbar med säsongar-drömmar som fastnat i kontors- och familjelivet och försöker leva ut genom att i alla fall snacka om skidåkning med allt vad det innebär. Det babblas på om lifestyle, event som är på väg att äga rum, resor de lyckats ta sig iväg på, bästa afterskidrycken och allt däremellan. 95 avsnitt varav 25 på iTunes.

http://skibumpodcast.com/
Podcasten på iTunes

 

Text: Gabriella Edebo

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.