Portugal – Höstsurf på hemmaplan

Röda och gula löv börjar falla från träden i Sverige. Vintern knackar på dörren och de flesta håller sig inomhus. Istället för detta kan man också stå på stranden i Portugal med våtdräkten halvt avtagen och låta solens varma strålar massera axlarna.


Någon som är intresserad?

Solen har precis stigit upp bakom kullarna
och lyser upp Atlanten vid stranden Ribeira Dílhas. Vågorna gnistrar i grönt och guld. Ljudet när de bryter i långa linjer längs bukten är kristallklart i den stilla och tysta morgonluften. Det känns lätt att andas. Ingen stress. Bara längtan och förväntan inför en ny dag fylld med surfing.

Vi har vaknat tidigt för att få ha det populära surfspotet för oss själva.  Jämfört med andra kända surfdestinationer i Europa är det faktiskt sällan trångt i vågorna här. Ryktet säger att de portugisiska surfarna är matadorer både på surfbrädan och bakom ratten. De älskar utmaningar och svåra manövrar i surfet och på vägarna. Resultatet är gipsade ben, rehabilitering och därmed minde folk i vattnet. Sanning? Nja, jag vet inte.


Ericeira har surf för alla nivåer och på camperna är det aldrig lov utan skolstart varje vecka.


Surfs up!

Vi är ett skönt gäng som hänger på Surfcamp i Ericeira. Här finns bland annat ett gäng tjejer från Oslo, några pågar från Skåne, en familj från Göteborg och den pensionerade men ytterst vitala Rolle. Vad han kommer ifrån är lite oklart men han har tydligen rest omkring i Europa och Afrika och surfat de senaste fyra åren. Nu har han kommit till den lilla byn vid Atlanten som blivit Portugals centrum för surfing. Här korsas våra vägar.

Det blir ett par timmar i vattnet. De flesta i gänget har precis börjat surflivet. Varje fångad våg känns intensiv och ger lyckorus. Under tiden öppnar det lilla strandcafét och efteråt samlas de flesta där för en espresso.
– Såg du min långa våg?
Jag måste ha två liter vatten i näsan efter min wipeout!
Var ska vi åka och surfa i eftermiddag?
Gud vilket gott kaffe!

Surfsnacket är igång!

Superlativen ligger nära till hands. Jag sitter kvar i line-up och småpratar med Rolle och Patrick som besöker campet för andra gången.
– Ericeira är som ett Disneyland för alla surfare. Bara köp din biljett och du har fullt med åkattraktioner att välja på efter din smak och nivå varje dag. Lugna vågor på sandstränder för nybörjare, långa pointbreaks att utveckla tekniken på och snabba rev som utmanar de skickligaste. Det är dessutom varmt och skönt ända in i november. Skölj ned det med en kall Super Bock (lokalt öl, reds anm) och du vet varför du alltid vill tillbaka hit, säger Patrick med ett brett leende.


Joackims bror Luca kommer till Ericira så ofta som möjligt för att träna.
Foto: Luis Filipe Lima Simonsen

Svenska surfhoppet Tim Latte besöker också gärna Ericeira


På hösten kan man hitta perfekta vågor i Portugal utan crowd

Patrick vet vad han talar om.
Han är en av de mer rutinerade surfarna i gänget och har besökt många av världens främsta surfplatser.
– Förra veckan var vi några stycken som körde upp till stranden Supertubos. Namnet säger allt. Vågor som bildade tunnlar stora nog att stå raklång i. Vi kanske ska ta en sväng dit i eftermiddag, vad tycker du?, frågar han mig. 

Supertubos, Super Bock och superfrekvent surf. Kanske är det tre ord som sammanfattar Portugals dragningskraft med surfare från världens alla hörn?


Ericeira har många smultronställen för den som vet var man skall leta. Här har Norsk portugisiska Joakim Guichard hittat sitt.
Foto: Luis Filipe Lima Simonsen

Långt mellan sommarens semester och julhelgen
? Det var förra hösten. När temperaturen börjar krypa neråt hemma i Sverige och avståndet mellan sommarens semesterveckor och julhelgen känns för långt checkar jag in igen i Ericeira. För sommarvärmen, vågorna och vännerna finns där. Svårare än så är det inte. 

Fakta Ericeira
Var: Cirka 40 min nordväst om Lissabon.
Resa: Flyg till Lissabon med bl.a. TAP, Lufthansa och KLM.
Surfcamp: Finns flera surfcamp i Ericeira som erbjuder packar med boende och kurser.
Utrustning: Använd en surfskola, hyr eller ta med egen bräda. Surfshoppar finns i Ericeira.
Äta & dricka: Fullt med restauranger och caféer i byn. Skaldjur av världsklass!
Text: Tony Kammari
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.