Prog Skis – skräddarsydda skidor från Norge

Endre Hals är grundare och ägare av Prog Skis, som är ensamma i Norge om att göra puderskidor.
–En bra skida är som en förlängning av din kropp, den gör det du vill den ska göra, säger han.


”Skiprofessorn” Endre Hals för den norska skidbyggartraditionen vidare från sin fabrik i Lønset.

Byn Lønset ligger söder om Trondheim, ett stenkast från skidorten Oppdal. Det är en handfull hus i en vacker dal, med branta bergsväggar som inramar ett landskap som taget ur en fantasyfilm. I byn finns det en butik, en kyrka och skidfabriken, den senare i en gammal gård med anor från 1700-talet.
–Gården är byggd i tre etapper med hundra år emellan, den äldsta delen är från 1730, berättar Elisabeth, Endres sambo.


Med berget inpå knuten har de alla möjligheter att testa skidorna ordentligt.

Genom fönstret pekar hon ut ett fint skogsåk.
–Vi kan gå på toppturer direkt från farstun, och pulkabacke har vi både framför och bakom huset, säger hon med ett leende.

I den enorma ladugården, byggd i klassisk norsk stil med stenväggar på bottenvåningen och timrat loft, ligger skidfabriken. Men rundturen börjar på kontoret som upptar ena gaveln av huset. Framför datorn, omringad av skärmar, styr Endre produktionen. Det är här ”the magic happens”.
–Det är lätt att romantisera skidproduktionen som ett gammaldags hantverk, men vi tillverkar toppmoderna skidor skräddarsydda för kunden. Ordet Prog kommer från program, grunden till skidfabriken bygger på ett program som jag utvecklat just för att skräddarsy skidor, förklarar Endre.

Han är industridesigner och det är ingen slump att han idag tillverkar skidor. Design och ”skikjøring” är hans stora passioner (på senare år får man lägga till sambo och två döttrar). 

Jag träffade Endre back in the days, när jag var chefredaktör på tidningen Brant och vi samarbetade med det norska skidmagasinet Fri Flyt inför testet av 2007 års skidor, alltså under vintern 2006. Det var ett stort pådrag, där vi testade nästan 100 par skidor i två omgångar, några pistskidor i Åre och resten i Oppdal. Endre stack då ut av två anledningar. Den ena var hans tillsynes oändliga källa av kunskap om skidors konstruktion och egenskaper. Den andra var hans nyuppfunna flex-maskin. 


Skräddarsydda och levererade, alla dessa skidor hade redan lämnat fabriken när Freeride var på besök. 
Foto: Prog Skis
Endre hade kommit på en metod att mäta flexet på de olika delarna av en skida, en metod som har använts av Fri Flyt sedan dess till deras årliga skidtest. Endre visar mig databanken i hans dator:
–Jag har samlat flex-data om i stort sett varje offpistmodell som har släppts sedan 2007, och det har varit spännande år med utvecklingen mot bredare skidor, förändringar i flex, rocker och bättre skidor allmänt för friåkning, säger Endre.

Även bland de rutinerade puderrävarna som utgjorde Brants testpatrull ingav Endre så stor respekt att han då kom att kallas för Skiprofessorn. 

Endre startar programmet och börjar ställa enkla frågor, som min vikt, längd, pjäxstorlek, samtidigt som han drar i olika reglage. Sen pratar vi om hur jag gillar att åka, vilka masstillverkade skidor jag relaterar till, vilken som är min favoritsväng, med mera. Efter några minuter finns den där, min drömskida, så nära men dock så långt borta i cyber space.
–Härifrån styrs fräsen i lagårn och när jag trycker på enter så är processen igång, berättar Endre.
 


Från kontoret styr Endre produktionen av de måttbeställda laggen.

 
Den stora fräsen ser till att träkärna och belag formas till din drömskida.


Pressen är en känslig moment, rätt tryck krävs för ett bra resultat.
 
I ladans stora rum samsas egenproducerade skidor med gamla köpta lagg.


Vi följer ettor
och nollor ut till fabriken. Det är kallt och snön knarrar under fötterna. De branta fjällväggarna bjuder till skidåkning och hade jag haft mellan 10 000 och 15 000 norska kronor hade jag utan tvekan beställt mina nydesignade drömlagg. Jag åkte på Endres skidor förra året, då vi gick en topptur i Oppdal, min vän Erlend Sande och jag. Det var feta men extremt lätta och styva skidor med Dynafit bindningar på. Ingen kompromiss någonstans. Endre lyckas att få styvheten genom rätt val av träkärna, ingen metallförstärkning eller andra kruseduller som gör skidorna tyngre. 

Precis som skidorna kännetecknas fabriken av enkelhet. I den stora lagårn ryms de olika stationerna som leder till en enkel sandwich-konstruktion. John, en av fabrikens anställda, ser till att plankor limmas ihop i rätt kombination för att skapa en träkärna. Det ligger grova plankor av poppel, ek, ask och björk bredvid en press.
–När vi pressar ihop kärnan ser vi till att vi redan då skapar timglasformen, så ekstaven längst ut på kärnan följer midjan på skidan, berättar Endre.

En annorlunda lösning på Progs konstruktion är att träkärnan går hela vägen ut till kanten, det blir ingen sidewall eller cap, utan stålkanten fästes direkt under träkärnans yttre kant som består av ett hårt träslag.
–Den lösningen ger många fördelar, inte minst att man kan laga sidoväggen om du har fått en stygg repa, säger Endre under tiden han ritar en skiss av konstruktionen på väggen med en snickarpenna.
 


Redan vid limningen pressas träkärnan till rätt form.


Den utfrästa slihuetten på dörren tillhör gissningsvis Brants teståkare Johan Sjöberg.
Just den egna tillverkningen av träkärnor är något som skiljer Prog från andra mindre tillverkare. Träkärnan läggs på en stor fräs som får direktiven från datorn i huset, med alla variabler som kunden valt in. Sen sätts alltihop i en mall med belag, stålkant, träkärna, designblad och toppsheet för att sedan pressas samman. En klassisk sandwich-konstruktion.
–Jag vill hellre tala om skräddarsydda skidor än custom made, för det uttrycket har fått fel klang. Många fabrikanter erbjuder customized fast då menar de att man kan rita sin egen grafik på en färdig, massproducerad, skida. Vi bygger varje enskild skida helt och hållet efter kundens önskemål.

Trots en nästan obefintlig marknadsföring ligger beställningarna i kö, främst från norska kunder, men även kända åkare från andra sidan Atlanten som kanadensaren Eric Hjorleifsson (känd från sina åkscener i Match Stick Productions filmer) har beställt skidor från Endre.

På en av dörrarna inne i lagårn har Endre fräst ut en bild. Den föreställer silhuetten av en skidåkare som går genom en dörr.
–Den bilden tog jag på en av Brants teståkare i Oppdal, då vi testade skidor tillsammans, förklarar Endre.

Det känns bra, som om man har en del i det hela, tänker jag på väg tillbaka till Oppdal efter mötet med Skiprofessorn från Lønset.

Text: Alvaro Susena
Foto: Alvaro Susena
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

  1. Mrbz
    0
    Mrbz | 2013-12-07 21:52          

    Ni som kanske inte har 10-15 lappar att lägga på custommade PROG men ändå vill ha toppklass teknologi och kvalitet och en god del och säga till om hur din skida ska se ut så ta er en titt på EVI Ski på facebook. Detta är Endre´s (och ett par till) nya projekt som kommer bli Gigafett! Håll er uppdaterade på den sidan ang ny webbsida och annat smått och gott.. Om ni är det minsta intresserade av skidor och dess utveckling så är detta ett måste!! Ski you later!