Puderåk mitt i Stockholm

Freeride har fått vykort från Lubbe Garell som pumpat puder på Söder i Stockholm och blivit viral på köpet!

Ett dagskort i Åre kostar 685 kr. Bensinen är dyr och tåg- och flygpriserna är skyhöga. När det dessutom har regnat i en hel vecka i Åre känns det som en dålig idé. Framför allt när det är 30 centimeter pow i huvudstaden. Ja, på ett dygn kom det ca 30 centimeter och det måste ju utnyttjas.

Tanken var från början att köra lagg i Kaffebacken som går från Nacka Forum ned mot Henriksdal. Men trots att det var oplogat och i stort sett bilfritt så är den för flack. Man får liksom ingen fart om man inte kör med vattenskidslina efter en bil men det kändes meckigt där och då. Jag körde vidare in till Söder för att reka och mycket riktigt, där fanns pisterna. Troligtvis är det mest röda pister på Söder, men både Bastugatan och Brännkyrkagatan, vars brantaste del även kallas ”Besvärsbacken” i södermun, är uppe och nosar på svart.

Parkera, spänna pjäxor och börja knata. Vi hade nog kunnat använda Mariahissen som lift men här gällde det att utnyttja tiden innan plogbilarna hann göra slarvsylta av det fluffiga pudret och då gick det snabbare att knata. Vi testade först Bellmansgatan men där Bastugatan korsar är det som en platå som stannar upp åket en aning, dessutom var det ganska uppkört. Av bilar det vill säga. Så vi satsade på Bastugatan istället. Jävlar! Kullerstenarna mellan 1700-talskåkarna såg man inte röken av. Puder överallt. Turligt nog hade en mindre skåpbil inte oväntat fått sladd och kört in i huset högst upp (ja, föraren är oskadd) och hade därmed spärrat av gatan.

Film från dagen

Rätta till goggles, slå stavarna ihop med ett kling och ta fart. Fullkomligt asgarv hela vägen ned av den ofattbara känslan av att köra lagg mitt i stan. Efter fyra åk på Bastugatan var det uppkört och vi var redo och uppvärmda nog för att ta oss an ”the ride”, Brännkyrkgatan. Samma sak hade förstås hänt där, men istället var det en Porsche som ställt sig på tvären. Högst uppe på krönet är det som en platå som vi använde som startfålla för att få fart och drog iväg. Om Bastugatan var bra så var detta premium. Brantare och längre.

Det hade varit härligt, och kanske mer naturligt att köra i Observatorielunden, men det är bra mycket roligare att köra på kullersten och väja för smällda Porschar. Kanske inte livets längsta, härligaste eller skönaste åk, men garanterat det roligaste och coolaste.

// Lubbe

Text: Lubbe Garell

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.