Puderlarm: Vinter på Södra Halvklotet

Nu är vintern igång på allvar på jordklotets södra hemisfär. Skidorterna i Sydamerika, Australien och på Nya Zeeland har börjat få en ordentlig snöbas och på flera ställen ligger det lovord om snöfall i prognosen.

Mest snö just nu har enligt onthesnow.com Mt Hutt på Nya Zeeland med en bas på 269 centimeter och Valle Nevado i Chile med 249 cm. I Argentina och Australien är det än så länge lite torrare på snö-fronten men ett vädersystem är i veckan på gång in över Oceanien och förväntas dumpa en del snö downunder.

De senaste dagarna har med snö fallit på Treble Cone i Nya Zeeland som fått kring en och en halv decimeter under det senaste dygnet.

Om några veckor äger även ett flertal kvaltävlingar till Freeride World Tour rum, både på Nya Zeeland och i Sydamerika genom arrangemang i Chile och Argentina. Anmälan är fortfarande öppen till flera av dem så passa på att stilla skidsuget och samla ihop lite FWQ-poäng inför kommande vinter redan nu. Läs mer om tävlingarna och hur du registrerar dig här.

Snötoppen just nu*:

Chile
Valle Nevado – 249 cm
Nevados de Chillan – 150 cm
La Parva – 129 cm

Argentina
Cerro Castor – 104 cm
Cerro Catedral – 104 cm
Caviahue – 99 cm

Nya Zeeland

Mt Hutt – 269 cm
Mt Olympus – 249 cm
Temple Basin – 249 cm

Australien
Thredbo – 96 cm
Perisher – 96 cm
Charlotte Pass – 96 cm

*Snömängd baserad på info från OnTheSnow.com

Se Aymar Navarro och Adria Millan köra håriga linjer i La Parva och El Colorado i Chile i säsongens första avsnitt av South Lines:

 

Sam Smoothy fick avstå att tävla på Freeride World Tour i vintras på grund av en skadad axel men verkar vara tillbaka på allvar igen nu och är på plats hemma i Nya Zeeland. Han rapporterar att det snöar över Treble Cone Ski Area vid Lake Wanaka:

 

En annan världstoursåkare med rötter på södra halvklotet är Sam Lee som postade denna ösiga video från öppningsdagen av Treble Cone för några veckor sedan:

Sam Lee – Opening Day Treble Cone

No shortage of fun for Sam Lee "Ibex" on the opening day in Treble cone ! It's always winter somewhere !

Publicerat av Freeride World Tour den 13 juli 2017

 

Om man varken har tid, lust eller pengar nog för att bege sig iväg till andra sidan jordklotet så går det faktiskt att åka skidor även här hemma i Europa just nu. Fler glaciärer i Alperna håller öppet för sommaråkning på hög höjd och i Norge går det att åka på bland annat Juvasshytta-glaciären vid sidan av Norges högsta berg Galdhøpiggen. Där har de fortfarande har två meter snö vid basen av glaciären och fick några centimeter nysnö för bara några dagar sedan.

Missa aldrig ett snödump! skriv upp dig för vårt puderlarm för din favorit skidort:


Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.