RECCO SAR helikopterdetektor – söker av en kvadratkilometer på några minuter

Framtiden är här. RECCO:s nyutvecklade helikopterdetektor har potential att förbättra arbetet för räddningsorganisationer världen över. Denna innovation söker av ett område lika stort som en fotbollsplan på bara några sekunder. Att söka efter försvunna människor i natur och vildmark har aldrig varit effektivare, vinter såväl som sommartid. 

Om RECCO-reflektorer

Idag bär många skidåkare redan RECCO-reflektorer som är integrerade i kläder och utrustning. Exempelvis så är samtliga Arc’teryx Gore-Tex Pro jackor och byxor utrustade med RECCO-reflektorer, och det finns många fler varumärken som integrerar en eller flera reflektorer i kläder, pjäxor, hjälmar, ryggsäckar, skor med mera.

En RECCO-reflektor är helt passiv och behöver inga batterier och har i princip oändlig livslängd, förutsatt att den är oskadad, vilket gör att RECCO-reflektorer, inom skidvärlden, anses vara ett bra komplement till övrig lavinutrustning så som transceiver, spade, sond och ryggsäck. Det ger organiserad räddning ytterligare en chans att lokalisera en begravd person.

RECCO detektorer – hittar reflektorerna

För att söka efter en RECCO-reflektor behövs en detektor vilket de flesta större skidanläggningarna och räddningsorganisationer är utrustade med. Totalt så finns RECCO-detektorer på över 900 platser i 28 olika länder.

De vanligaste detektorerna är handhållna och används enbart av organiserade räddningstjänster med utbildning. Detektorn är ett komplement till alla de verktyg som används vid sök i samband med en lavinolycka, så som transceiver, sond och lavinhund.

En handhållen detektor har varit (och kommer fortfarande vara) till stor nytta, men nu har det svenska företaget utvecklat en detektor som har potential att faktiskt revolutionera eftersökningsarbetet för räddningsorganisationer världen över.

RECCO SAR HELIKOPTERDETEKTOR – söker av stora ytor snabbt

RECCO SAR helikopterdetektor är, precis som namnet antyder, en detektor som används tillsammans med en helikopter vilket gör att det går att söka av stora området betydligt snabbare än tidigare. SAR står för search and rescue.

Idag finns denna typ av detektorer på 19 platser i världen, varav 13 stycken i Europa och 6 stycken i Nordamerika. I Jackson Hole använder exempelvis räddningsorganisationen Teton County Search & Rescue (TCSAR) en helikopterdetektor.

I Europa är Österrike det land som tagit denna sökteknik allra längst. Totalt finns fyra stycken detektorer utplacerade i landet och förvaltas av både polis och räddningsorganisationer. Faktum är att Österrike är det första landet i världen som idag har resurser att täcka sökning med helikopterdetektor i hela landets terräng. Även schweiziska organisationer använder denna svenska uppfinning, som ni kan se i filmen nedan.

Räddningsorganisationen i Zermatt om RECCO:

Våra svenska fjäll får också allt fler besökare, sommar som vinter, vilket gör att risken för att en olycka där en sökinsats måste inledas givetvis ökar också i Sverige.

Rickard Svedjesten, Ordförande Svenska Fjällräddares Riksorganisation (SVEFRO) bekräftar att turismen i fjällvärlden ökat. Och trots att de allra flesta förbereder sig väl så finns det alltid en risk att något oväntat händer på fjället, så det är viktigt att vara sökbar.

Hej Rickard. Har ni märkt av en ökad turism till fjällen senaste åren?
– Turismen har ökat hela tiden i svenska fjällen året om, och sedan pandemin bröt ut har den ökat ännu mer.

Vilka aktiviteter är populära idag i jämförelse med vad som var populärt sedan några år tillbaka?
– Under sommaren så är det vanligt med cykling samt hiking med övernattning i tält. Där ser vi dessutom mera förstagångsbesökare än vanligt. Under vintern har det blivit populärt att gå på topptur med stighudar, snöskor eller med hjälp av skoter.

När det kommer till skidåkning, har ni märkt av fler besökare som väljer att gå på tur istället för att åka i liftsystemet? Hur påverkar det i sådant fall ert räddningsarbete?
– Vi har märkt att man vill hinna med fler aktiviteter än bara alpint på sin ledighet. Informationen och förberedelsen påverkar i slutänden räddningen, det vill säga att man vet vart man är, utrustning, färdmeddelande, teckning på mobilen och så vidare.

Om vi ska generalisera, hur ser det egentligen ut med kunskap och erfarenhet bland våra fjällbesökare idag?
– Förstagångsbesökarna, som är många, har ju så klart ingen erfarenhet. Men överlag tycker jag att man söker information och börjar ”smått” med dagsturer. Många förbereder sig väl, men sedan kan ju alltid saker hända på fjället.

Vad önskar ni att personer i naturen är utrustade med och tänker på när de ger sig ut?
– Sommar som vinter att man är sökbar, dels med teknisk utrustning för både kamraträddning och sök från oss professionella fjällrader. En sak till man kan göra är att ta med något som är fluorescerande som man kan sätta upp för att bli bättre visuellt sökbar. Man ska vara minst två personer, lämna färdmeddelande, ta kortare turer, ta reda på väderförhållande, packa rätt utrustning och även vara van med utrustningen.

Hur kan RECCO SAR helikopterdetektor hjälpa till i svenska förhållanden?
– Vår önskan i eftersök av försvunnen person är att alla ska vara sökbara, sommar som vinter i alla åldersgrupper. RECCO SAR helikopterdetektor skulle kunna vara en avgörande faktor på liv och död vid eftersök av en person när den söker stora, otillgängliga områden på kort tid. Ett oerhört stort hjälpmedel utanför städerna som kan användas vid flygväder i hela Sverige.

Hur fungerar RECCO SAR helikopterdetektor?

Den stora skillnaden i jämförelse med en handhållen detektor är effektiviteten vid en sökinsats med helikopterdetektor. Själva detektorn fästes i en lina som hänger nedanför en helikopter, därefter kan den användas på över 100 meters höjd och söker hela 100 meter i bredd i ett svep. Annars är tekniken bakom den handhållna och helikopterburna detektorn densamma.

Detta gör att en helikopter utrustad med en hängande detektor kan söka av ett kvadratkilometer stort område på endast 6 minuter. Det är alltså stora ytor som kan genomsökas effektivt och exakt.

Den helikopterburna detektorn är i första hand utvecklad för eftersök av försvunna personer, även om den har använts på flera större lavinolyckor i Alperna. För att effektivt kunna söka av stora ytor snabbt, är helikopter ett vanligt hjälpmedel idag. Det är här som RECCO såg potentialen att kunna effektivisera sökningen genom att spara tid, och därmed kostnader.

Så även om RECCO alltså förknippats med räddningsinsatser vid lavinolyckor för oss skidåkare tidigare så är det sannolikt att helikopterdetektorn kommer att göra stor nytta även utanför det vintriga spektrat.

Allt fler vistas utomhus i utsatta miljöer så som berg, skog och övrig vildmark. Utomhustrenden har skjutit i höjden under det senaste året, inte minst i Sverige, och idag vill folk vistas i naturen året runt.

Detta gör att RECCO idag har ett användningsområde som sträcker sig långt utanför skidorterna där det en gång i tiden började, efter ett tragiskt dödsfall på Svartberget i Åre.

Sammanfattande film hur systemet används:

Exempelvis så har det amerikanska klädmärket Forloh, som är inriktat mot jakt, sedan i höstas börjat att integrera RECCO-reflektorer i sina kläder och även svenska POC har börjat använda reflektorer i flera av sina cykelhjälmar som finns på marknaden.

RECCO SAR helikopterdetektor

  • RECCO SAR helikopterdetektor är oerhört effektiv och kan söka av en kvadratkilometer stort område på endast 6 minuter.
  • Idag finns denna typ av detektor på 19 platser i världen, varav 13 stycken av dessa finns i Europa och 6 stycken i Nordamerika.
  • Helikopterdetektorn bygger på samma teknik som tidigare och är ett tvåpartsystem som består av en detektor och en räddningsreflektor.
  •  Reflektorn är helt passiv och innehåller en antenn som reflekterar tillbaka signalen från detektorn, detta kallas harmonisk radar.
  • Mer information på recco.com
Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.