Reine Barkered tar en plats i kommunfullmäktige i Åre: ”Vi håller på att bygga bort den här byn”

Reine Barkered är sedan ett år tillbaka politiskt aktiv inom partiet Västjämtlands Väl. I valet fick han flest personröster av alla politiker i Åre och tar därmed en plats i kommunfullmäktige. Freeride har tagit ett snack med den forna världsmästaren.

Reine Barkered behöver ingen närmare presentation som skidåkare – han vann hela Freeride World Tour 2012 och har vunnit Verbier Extreme tre gånger. Men inom politiken är han ett nytt men uppenbarligen välkommet tillskott – Reine Barkered var nämligen den personen som fick flest personröster i kommunvalet i Åre och tar därmed en plats i kommunfullmäktige.

Reine är aktiv inom partiet Västjämtlands Väl och har i tidigare intervjuar gällande hans politiska karriär skämtsamt lovat att snökanonerna ska börja med att lägga ett rejält lager snö i botten av Susabäcken samt en bergbana reserverad endast för locals med start i Åre Skidsports källare. Vi har tagit ett snack med Reine Barkered för att reda ut med en mer seriös ton vad hans nya karriär som politiker kommer innebära.

Hej Reine! Du fick flest personröster av alla i Åre Kommun, 264 stycken för att vara exakt. Vad innebär detta rent praktiskt?
– Det beror på… både egna ambitioner, det egna partiet och även andra partier. Inget är klart ännu. Vi är det näst största partiet i Åre och sitter därmed i en ganska bra sits för att vara med och påverka i alla fall… Just nu vill jag skaffa mig mer kunskap, se och lära. Jag har därför inga ambitioner på en ordförandestol i nuläget, då både erfarenhet och tid saknas.

Hur länge har du varit politiskt aktiv?
– Jag har varit aktiv i ett år inom Västjämtlands Väl, men det politiska intresset har funnits länge.

Hur stor del av din tid kommer politiken ta framöver tror du?
– Politiken kommer ju alltid finnas i bakhuvudet ligger ju alltid i bakhuvudet, men rent praktiskt har vi inte sammanträden och möten oftare än varje eller varannan månad. De allra flesta kommunpolitiker har ju andra jobb på sidan av politiken, det blir mer en samhällsservice än ett jobb.

Vart står Västjämtlands Väl rent ideologiskt?
– Ni får det tråkiga svaret… det går inte att svara på. Vi pratar inte ideologi inom partiet och vi har folk över hela det politiska spektrat. Det är sakfrågorna som är det viktiga och det ideologiska spelar mindre roll på kommunalnivå.

Okej, men har du några konkreta hjärtefrågor som du kommer kämpa för?
– Ja. Jag vill att exploateringen, främst i Åre och Duved, ska ske med sans och balans. Det byggs för högt och för tätt nu och det ställs för låga krav på parkeringar, grönområden, det estetiska och liknande. Man tar ut svängarna för mycket och bygger mycket kalla bäddar. Jag vill istället göra det enklare att bygga permanentbostäder, idag är det till synes tvärt om. Det är nog därför många röstade på mig… jag har varit tydlig med att jag tycker att vi håller på att bygga bort den här byn, och göra det för svårt för mänskor att bo och leva här, de som faktiskt jobbar i maskineriet.

”Det här kanske inte freerides läsare gillar, haha… men jag kommer också jobba hårt för att införa en turistskatt”

– Det här kanske inte freerides läsare gillar, haha… men jag kommer också jobba hårt för att införa en turistskatt. Idag finns inget lagstöd för det.

Vad är tanken bakom en sådan skatt då rent praktiskt?
– Det är få skattebetalare inom Åre Kommun som ska underhålla en by som slits med miljoner gästnätter. Större städer har den kapaciteten, men våra pengar räcker knappt till för att fixa en kantstött trottoar. I princip alla länder har det här systemet. det handlar inte om girighet, utom om att få det att gå runt.

– Men en punkt som överskuggar allt just nu är förskolesituationen. Det är många som väljer att inte flytta hit för att det inte finns förskoleplatser och många måste åka orimligt långt för att lämna sina barn. Det är en ohållbar situation och där kommer fokus ligga till en början.

”Det ska vara enkel att driva saker och ting, jag vill göra allt som går för att göra skidåkningen bättre.”

Finns det några politiska frågor direkt kopplade till skidåkning som du är engagerad i?
– Jadu, vad skulle det kunna vara. Kanske att sätta upp en kommunal lift på baksidan? Haha… nejdå. Men vi vill se till att alla som är inblandade inom turismen är glada och det ska vara enkel att driva saker och ting, jag vill göra allt som går för att göra skidåkningen bättre.

Skulle du kunna tänka dig en framtid som politiker på heltid framöver?
– Hmmm… det får du fråga om 3,5 år. Men det är inte otänkbart. Det kommer baseras mycket på om jag verkligen kan göra skillnad, vilket jag hoppas.

Tack för att du tog dig tid!
– Tack själv!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.