Tom-Oliver Hedvall – Revansch på isfallet i Engelberg

Bruten rygg och helikoptertransport ned från berget. Tom-Oliver Hedvalls senaste försök att dropa isfallet i Engelberg slutade på värsta tänkbara sätt. I år tog sig Tom tillbaka för att utkräva revansch.

Tom-Oliver Hedvall slog igenom som skidåkare för snart ett decennium sedan. Via segrar i jibbtävlingar i Sverige fick han chansen att möta internationellt motstånd i Europa. I samma skede som han tog klivet ut ur Sverige stod sponsorerna på rad för att signa den unga pojken från Funäsdalen.

Förutom att tävla i Big Air fick också Tom chansen att filma med de smått legendariska Free Radicals. I deras produktioner fick Tom-Oliver förutom sitt jibbande också köra stora linjer i stora berg.

Under inspelningen av just en stor linje till Tom-Olivers segment i Free Radicals film The Sunny Side i schweiziska Engelberg 2011 kraschade han svårt och bröt ryggen. Tom droppade det kluriga isfallet som leder ned från mellan- till stora Sulz, men missbedömde landningen, tappade kontrollen och studsade in i en hård sten.

Nu, sju år senare, är Tom Oliver tillbaka på platsen som satte käppar i hjulet för hans karriär som skidåkare för att ta revansch på isfallet.

Varför ville du hoppa ett isfall du brutit ryggen i tidigare?
– Hmm, bra fråga. Att få revanschen och bevisa för sig själv att man klarar av det. Sedan ville jag hoppa det för att det såg så bra ut denna gången, förutsättningarna var perfekta, landningen var helt igenfylld jämfört med första gången jag försökte så det kändes väldigt tryggt. Sedan är det ett ballt åk förstås och man vill ju bli Rider of the Day på Ski Lodge Engelberg. [Ski Lodge Engelberg har som vana att belöna storartade prestationer med utmärkelsen Rider of the Day, reds.anm.]

Vad gick snett för sju år sedan?
– Förra gången jag körde så var det mycket mindre snö i landningen, det var mycket stenar framme som gjorde att jag var tvungen att ha en riktning lite mer in mot klippväggen detta plus att jag laddade på med rejält med fart gjorde att landningen var väldigt tung och jag la mig på en innerskida in mot en sten längre ned i åket. Sedan var karriären slut.

Hur länge har du funderat på att göra om isfallet?
– Det väcktes förstås en tanke när jag fick höra att vi skulle förbi Engelberg. Sedan när vi väl var på plats och jag fick se förutsättningarna så vart man förstås lite extra taggad och jag kände att jag hade åket i bena. Men så fort man tänkte på det kittlade det gött i kistan.

Tom-Oliver har denna vinter lämnat Åre för att i två månader återigen resa runt i Alperna. Suget efter att kuska runt likt en skibum blev för stort och Tom har de senaste veckorna bland annat besökt Davos, Chamonix, Livigno, Fieberbrunn och Zermatt förutom ett längre besök i klassiska Engelberg. I Chamonix fastnade ”Äppelodlaren från Funäsdalen” också på filmkamera, då blev Tom-Oliver en av åkarna i Jacob Westers senaste fantastiska webbepisod, kolla på den om du inte redan har gjort det.

Hur förberedde du dig inför detta försök att droppa isfallet?
– Med kall öl och en vegetarisk burgare kvällen innan. Jag hade ju redan testat hur man inte ska göra.

Varför är isfallet svårt att dropa?
– Det är en del saker att hålla reda på, det är ett isfall vilket gör att det är is på avhoppet och ett par meter upp så man måste vara lätt på foten och släppa på ganska tidigt. Det sluffar också väldigt mycket (snö som rasar), så det gäller att vara snabb så man inte kör in i sitt egna sluff. jag var ute i sista sekunden denna gång. Sedan är det ganska platt landning så har man för hög fart så blir det väldigt tungt och gör man det när de är för lite snö så finns det många stenar att träffa.

Har du koll på hur många som stompat isfallet tidigare?
– Oj detta borde vi ha en local att svara på. Jag kan bara spekulera. Men ryktet säger att det inte är så många som har kört det och att det var 5 år sedan någon testade, vilket är underligt när det ligger mitt i systemet …
Sverre Lilequist har kört och han stompar ju det mesta och sedan mötte jag legenden PG Huss i Engelberg och han hade kört det år 2000 på puckelpistlagg och satt det. Jag vet också att Emanuel Hedvall har hoppat det men osäker på resultat. Sedan finns det ett par mindre lyckade försök med Jamie Pierre i spetsen  men nu kommer det många yngre duktiga åkare i Engelberg som kommer ta det.

Nu har du stompat isfallet, vad är nästa projekt i Engelberg?
– Det finns mycket kvar i Engelberg. Man har ju spanat in lite fina spines som jag gärna skulle vilja köra, rundar Tom-Oliver av.

Exakt vad Tom tänkt ta sig an här näst i Engelberg får vi förhoppningsvis se nästa vinter.


Videon från Tom-Olivers revansch 2018 på isfallet i Engelberg

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.