Shames Mountain

Shames Mountain är en gammal sliten skidort i norra delen av British Columbia. Skidområdet har varit nedläggningshotat under en längre tid och nu vill byborna köpa systemet för att på vis kunna bevara området och få tillgång till naturen och skidåkningen.


Liften i Shames

Chad Seyers njuter av snön

Shames mountain är en sån där liten pittoresk skidanläggning som man nästan bara kan föreställa sig skall finnas i Kanada. Området är gammalt och slitet, men har ändå en charm och genuinitet som är svårslagen. Närmaste staden Terrace, en gammal industristad, är känd bland annat för att den ofta figurerar i MSP-filmer eller olika former av helikopterklipp från andra filmbolag.

Precis som många andra mindre orter i både Kanada och Europa har Shames svårt att attrahera tillräckligt mycket gäster för att få verksamheten att gå runt. Det isolerade geografiska läget gör det svårt för folk från andra delar av landet och världen att nå orten. En annan sida av detta är att eftersom det är få besökare, blir det heller inte attraktivt för privatpersoner och företag att investera eller köpa bostäder i området. Det medför således att en annan viktig inkomstkälla för skidområdet, markförsäljning, heller inte kan bidra till att få verksamheten att gå plus.

De nuvarande ägarna bor i byn och vill sälja för att kunna gå i pension och i samband med detta har frågan om hur orten skall överleva aktualiserats igen. Under de nuvarande ägarnas styre har orten aldrig gått med plus och det är snarare av kärlek till området som gjort att de fortsatt att driva det.

De boende i byn har nu samlats under Friends of Shames, en frivilligorganisation och kooperativ som har som mål att ta över och äga skidanläggningen från de nuvarande ägarna. Alla boende i området är välkomna att delta i kooperativet.  En aktie kostar 300 dollar och för att kunna köpa anläggningen krävs 1,5 miljoner kanadensiska dollar (ca 10,5 miljoner kronor).

Det finns en stor oro bland ortsbefolkningen att staden kommer få det ännu tuffare om skidanläggningen stänger. Många andra verksamheter är beroende på ett eller annat sätt av skidanläggningen, dels genom att det kommer ett lite turister varje år som spenderar pengar. Men även skidanläggningen och de omkringliggande bergen är ett argument för akademiker och mer kvalificerade yrkesmän att flytta till området.

Fotografen Jordan Manley har gjort ett fint porträtt av orten som man kunde se i hans videoserie A Skier’s Journey, se och njut.

Läs mer om Shames Mountain på avdelningen skidorter.

Kooperativ:

Kooperation är en form av ekonomisk samverkan, där medlemmarna i kooperativet både äger och driver den verksamhet de har behov av. Den verksamhet man bedriver i ett kooperativ ska ge medlemmarna största möjliga nytta, t.ex. ekonomisk sådan. Även samhällsnytta och allmänintresse är viktiga mål och begrepp för kooperativ.

Kooperation kombinerar demokrati med affärsutveckling och socialt ansvarstagande. Det unika med den kooperativa organisationsformen är att varje medlem, precis som i en vanlig förening, har en röst oavsett hur mycket kapital han eller hon har satsat, och att den är öppen för alla. Ett kooperativs främsta drivkraft är medlemsnytta, det vill säga att tillgodose medlemmarnas ekonomiska, sociala eller kulturella behov, och där vinst ses som medel och inte som mål.

Wikipedia

Visa större karta

Text: Kristoffer Frenkel
Foto: Jordan Manley

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.